Uppförsbacke för norsk utförsåkning

Anja Pärsson är den självklara VM-drottningen med sina tre guld. Igår kväll blev norrmannen Aksel Lund Svindal nästan lika självklar VM-kung då han vann storslalomtävlingen. Hans andra guld i detta VM.

Kung i VM och dominant  i världscupen. Men vad finns bakom Svindal? Tänk efter noga och se hur många fler av dagens norska åkare du kan namnge, både damer och herrar.

Inte så lätt, eller hur? Solbakken, kanske Buraas, klarar du fler namn utan att fuska blir jag imponerad.

I årets VM i Åre ställer Norge upp med totalt sju åkare. Fem herrar och endast två(!) damer. Som jämförelse kan nämnas att Sveriges trupp består av 19 åkare, tio herrar och nio damer. Visst, VM på hemmaplan innebär alltid några fler "se och lär"-åkare, men skillnaden är ändå stor. Norges sju deltagare är faktiskt bara en mer än vad Danmark har...

Bland de norska herrarna finns Bjarne Solbakken 29, Truls Ove Karlsen och Hans-Petter Buraas båda 31. De kan säkert hålla på några år till (herregud Järbyn är ju 37), men inte ens positiva norrmän kan väl betrakta dem som framtidsnamn.

Av Sveriges 19 åkare är 14 25 år eller yngre. Maria PH är t ex bara 20. Matts Olsson är 18.

I damernas super-G, störtlopp och superkombination kom inga norska damer till start. I storslalomen slutade 17-åriga Nina Loeseth på 30:e plats, ca 4 sekunder efter Maria PH. Tre år äldre syrran Lene Loeseth blev 38:a. Tjejer som säkert kommer finnas med högre upp om några år.

Totalt sett ser det dock tunt ut. Säg namn som Aamodt, Kjus och Flemmen och det är lätt att konstatera att norsk utförsåkning inte är vad den varit. En ny storhetsperiod kanske kommer, men knappast de närmaste åren.

Kommentarer
Postat av: Lajson

Även om Norge har en tunn trupp vilket i sig är anmärkningsvärt. Främst med tanke på att Aamot m.fl., borde ju under alla år ha orsakat en "Borg-effekt". Men så är tydligen icke fallet.
Än mer anmärkningsvärt i detta VM är de österrikiska herrarna. Vad har hänt?? Jag tror att bäste österrikare var 22-a i storslalom.
Läste i tidningen att en av de svenska åkarna tyckte att österrikarna åkte med "för mycket sladd medan schweizarna vinklade sina skidor mer".
Man kan vara övertygad om att detta kommer att få konsekvenser i den österrkiska tränarstaben.

2007-02-15 @ 12:31:16
Postat av: Anna

Nä, Österikes kräftgång är verkligen uppseendeväckande. Kanske har de slagit sig till ro och trott att de skulle behålla sin ledande position ändå. Nu har andra länder kört ikapp och förbi.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback