A a a a amanda

Ingen kan väl säga annat än att Amanda är helt sanslöst bra.


Ring på Amanda!

Ja, jag tittar på idol och ikväll vill jag att ni håller tummarna för Amanda. Eller håller tummarna förresten, vem försöker vi lura, det hjälper ju inte ett skit. RING! Ring på Amanda!

Amanda är den coolaste idoldeltagaren någonsin, utan konkurrens.

*************************************

Silly Season pågår som bäst. AIK, och nu pratar jag så klart om damallsvenskan, är ett av de mer aktiva lagen. Man värvar klasspelare på löpande band.

Jag kan dock inte hjälpa att det känns lite som deja vu. De gjorde samma sak ifjol och resultatet var verkligen allt annat än upplyftande.

Nåväl, något ska de väl ha lärt sig av årets säsong. Om de bara får fart på målskyttet som var exceptionellt dåligt i år så tippar jag att AIK blir att räkna med när det drar igång igen i april.

Till skillnad från AIK som gör mycket väsen av sig är det i princip helt tyst från LDB FC Malmö. Vad är det som händer?! Tänker man bara stillatigande se på hur konkurrenterna förstärker?

Visst, man har signat Pavlina Scasna som i mina ögon är ett superförvärv. Men den övergången har varit klar länge och dessutom har ju Pavlina hunnit gå och skada sig.

Det är nästan så att jag börjar hoppas på Cristiane... men bara nästan... jag har verkligen otroligt svårt för henne sen VM-semifinalen...

Nä, tills vidare är det väl bara att försöka hålla humöret uppe och intala sig att LDB jobbar på i tysthet för att sen ta bladet från munnen och presentera flera bra nyförvärv på samma gång.

***********************************

Lite märkligt hur mycket upp och ned det går med mitt frilansande. I onsdags var jag i Trelleborg och skrev handboll för Alingsås Tidning. Imorgon blir det Lugis damer för Sydsvenskan och både imorgon och på söndag blir det lpga- och pga-kval för golf.se. Förra veckan var det ingenting. Tur att man har ett "riktigt" jobb också, frilansinkomsterna är inte direkt stabila...

Apropå Alingsås så börjar jag nästan känna mig som lagets Skånemaskot. De har spelat fem matcher här nere, vunnit tre och förlorat två. Jag har skrivit om de tre de vunnit, men inte om någon av dem de förlorat. När Robert Wedberg, Alingsås tränare, fick syn på mig efter matchen sa han:

- Om jag vetat att det var du som var här hade jag ju inte behövt vara nervös.

Nu är det är bara en match kvar för Alingsås här i Skåne. Ystad i februari. Lite tråkigt tycker jag. Nu har jag ju börjat få bra koll på dem, känner igen spelarna utan behöva tjuvtitta i laguppställningen. I onsdags till exempel hade Alingsås nummer åtta Glenn Andersson av någon anledning bytt till nummer elva efter paus. Skånskans reporter på plats satt brevid mig och utbrast något förvirrat:

- Vem sjutton är nummer elva?
- Det är Glenn Andersson, svarade jag utan att tveka. 

Självklart känner man igen Glenn utan att behöva se numret på ryggen :) 

Jag vet inte om det är oproffsigt på något sätt, men det går väldigt fort för mig att fatta tycke för de lag jag skriver om. Kan inte sticka under stol med att jag gärna ser att det går bra för Alingsås.

Oj, vad klockan går! Nu är det Idol!

Bra!

Va skönt att det gick vägen. Nu blir det trots VM-misslyckandet ett OS i Peking för det svenska damlandslaget i fotboll.

Jag missade matchen, satt i Söderslättshallen i Trelleborg och tittade på rätt usel handboll istället. Försökte få in Radiosporten på mobilen. Förgäves.

Hur viktigt det var att vi gick OS behöver jag inte tjata mer om, det vi alla ändå.

Nu när vi är klara är det viktiga istället att fundera på vad som behöver förbättras och hur det ska göras. Personligen tycker jag att det är passningsspelet som det ska fokuseras på. Målskyttet verkar i alla fall ha lossnat i de två senaste matcherna!

Trög start för Anja

Jag skrev för ett tag sen att jag trodde Anja skulle få svårt med motivationen i år.. Hittills har hon inte bevisat motsatsen. Som jag också skrev då skulle jag aldrig få för mig att räkna bort henne.

Men, jag tror att det kanske kan vara svårt för en sån som Anja att erkänna för sig själv och för andra att det kanske inte är lika kul som förr, att känslan, hungern där uppe i startkuren inte är vad den varit...

En betydligt roligare start på säsongen har Charlotte Kalla haft. Det är alltid lika kul när man får vara med om att se en stjärna födas. För det är jag helt säker på att Charlotte kommer att bli.

Alpint och längdåkning har dragit igång. Nu väntar jag bara på skidskyttet. Min absoluta favorit bland vintersporterna!

VM-lottningen

De flesta experter verkar eniga om att Sverige fick en bra lottning i VM-kvalet. Jag vet inte jag, visst kunde det kanske varit värre, men jag har svårt att tro att vi tar oss till VM 2010. Med tanke vad landslaget presterat på senaste tiden och att så få unga lovande spelare knackar på dörren, känns det väl tufft att vi ska vara före både Portugal och Danmark när kvalet avslutas...

Jag är över huvud taget ganska bekymrad över svensk fotbolls närmaste framtid. Inga av våra ungdomslag imponerar, varken på dam- eller herrsidan.

Man pratade om Markus Berg i sportspegeln ikväll, att han mycket väl kan vara en av de nya spelare som kommer med i nästa års EM-trupp. Jag gillar Berg och ser honom gärna i ett svenskt landslag, men helt ärligt känns det inte som om det är på forwardssidan vi har störst problem. Både Elmander och Zlatan håller i många år än. Det är ju på backsidan och på mittfältet bristerna finns. Vilka unga spelare ska ta över där?

Nu har vi väntat länge nog, länge nog...

Det var ju inte så här det var tänkt. Matchen mot Lettland på onsdag skulle vara av uppvisningskaraktär, en chans för svenska folket att hylla det redan EM-klara landslaget.

Nu blir det inte så.

Nu blir det en måstematch. Minst en poäng, annars är risken stor att det EM som så länge känts så nära plötsligt är utom räckhåll.

Vi kan inte lita på att Spanien "gör sitt". Danmark misslyckades igår, det kan bli samma visa på onsdag. Nordirländarna spelar fotboll som om det gäller liv och död. Återstår att se hur ett spanskt b-lag hanterar det.

Att Sverige skulle förlora igår var naturligtvis ingen överraskning. Ibland finns heller ingen anledning att analysera sönder och samman en match. Ibland är det bara så enkelt att ett av lagen är bättre. I det här fallet mycket bättre. Spanien är ett fantastiskt fotbollslag och att Sverige lyckades slå dem ifjol kändes lite lätt overkligt på lördagskvällen.

En annan sak att förundras över är hur dåligt det gått för Spanien i de stora mästerskapen de senaste åren. Nu ser Aragones i alla fall ut att ha nåt stort på gång inför Schweiz/Österrike.

Jag tror fortfarande att även Sverige kommer ta sig till alp-mästerskapet. En futtig poäng mot Lettland är vad som krävs. Klarar vi inte det så har vi ändå inget i EM att göra.

Diamantbollen till rätt spelare!

Att spela fotboll handlar inte bara om att göra mål. Eller på sätt ovch vis så gör det ju det, men vad jag försöker säga är att någon måste skapa förutsättningarna för målskytten. Jonas Karlsson på SVT-sporten verkar inte ha begripit det.

Hyllas den som hyllas bör. Therese Sjögran fick både diamantbollen och priset som årets mittfältare. Sååååååå otroligt välförtjänt och knappast utmärkelser hon fick för lång och trogen tjänst. "Terre" har aldrig varit bättre nu.

Bra jobbat juryn!

Inget pris till Carre...

Caroline Jönsson fick inte priset som årets målvakt... Det skulle hon haft. Om jag är partisk för att jag håller på LDB? Lite kanske. Men vilken idiot som helst kan se hur bra Carre är. Om det inte varit för korsbandsskadan hade hon tagit Sverige vidare i VM och då hade hon haft priset som i en liten ask.


Diamantbollen

Jag hoppas att Therese Sjögran får diamantbollen ikväll. Hon var den genomgående bästa spelaren i det svenska VM-laget och hon (tillsammans med Nilla Fischer) har ägt mittfältet i de flesta matcher som LDB spelat i år.

Sjögran förtjänar den mer än vad Victoria Svensson gör. Tycker jag.

Go Lugi!

Det är lite sådär med motivationen till att skriva i bloggen just nu... Därför jag bestämt mig för att bara skriva när jag verkligen känner för det. Det blir inte varje dag... men förhoppningsvis inte heller så sällan att ni ska tro att jag slutat helt.

************

Igår vann Lugis damer mot Skuru. Starkt!! Ser fram emot att se dem spela igen på lördag. Även Lugis herrar vann sin senaste match. Tur för dom. Annars hade nog ordet kris legat nära till hands...

Summering

Sista omgången av damallsvenskan spelades igår. Dags att summera säsongen.

Vi sa att det skulle bli jämnare i år, att Umeå skulle få det tuffare. Till viss del blev det väl så. UIK var inte lika överlägsna som i fjol, man avgjorde inte serien lika tidigt och man förlorade till och med två matcher.

Det var jämnare, men det återstår en hel del innan vi kan prata om en jämn allsvenska. Umeå IK är fortfarande det överlägset bästa laget i Sverige, antagligen är det även världens bästa lag.

Detta faktum ser inte ut att förändras till nästa säsong. Norrlänningarna har förlängt med Marta och dessutom värvat duktiga danskan Johanna Rasmussen. De skickar tydliga signaler till toppkonkurrenterna: Vi kommer vara ännu starkare 2008.

Att Falköping och Qbik skulle åka ur är naturligtvis ingen skräll. Trots degraderingen tycker  jag att Falköping överraskat positivt och ska vara nöjda med sin säsong. Man har haft ett bra publiksnitt hemma och inte blivit den slagpåse i alla fall jag hade förväntat mig.

Största negativa överraskningen är definitivt AIK som klarade sig kvar med ett nödrop. Jag och många med mig trodde de skulle befinna sig på den övre halvan av tabellen när det nu är dags att summera säsongen.

Lotta Schelin vann skytteligan. Lotta gjorde 26 mål, Marta 25. Jag kan inte låta bli att tycka det var lite skönt att Marta inte vann den också... I mina ögon är Marta en fantastisk fotbollsspelare med en lite halvtaskig attityd.

Lottas lag, Kopparbergs/Göteborg var väl annars damallsvenskans motsvarighet till allsvenskans Helsingborg, fast med en lite bättre slutplacering. Det var mycket upp och ner. Något av de mest spännande inför nästa säsong är väl vad Torbjörn Nilsson kan åstadkomma med det laget.

Inte Cratz...

Sören Cratz tar över som tränare i IFK Norrköping. Magkänslan är inte bra.

Mitt minne kanske sviker mig, men Cratz har väl inte åstadkommit nåt att skryta med sen han tog SM-guld med Hammarby. Tror han har blivit kickad från de fyra senaste klubbarna han varit i.

Nej, som sagt, det känns inte bra. Jag hade hoppats på nåt annat.

*************************

Djurgården, damlaget alltså, är riktigt bra på att värva målvakter. Först Bente Bordby och nu när Bente flyttar hem till Norge har man lyckats knyta Tysklands succémålvakt från VM, Nadine Angerer, till sig. Det kan man väl inte kalla annat än ett supernyförvärv.