Vår i luften

Tvingade ut min för tillfället rätt otränade kropp på en liten löprunda efter jobbet idag. Stegen var lika tunga som vanligt, men luften var frisk och lätt att andas. Det var vår i den!

I Sapporo var det dock  inte mycket till vår i morse. Herrarnas fristilslopp över 15 km blev ännu en i raden av parodiliknande tävlingar i det här mästerskapet. Snöovädret kan självklart inte skyllas på arrangörerna, men visst är det tråkigt när loppen inte kan avgöras under rättvisa förhållanden. Urstarkt av sist startande Tobias Angerer att knipa en bronsmedalj.

Imorgon är det dags för damernas stafett. Om Lina Andersson får ordning på luftrören kan det blir riktigt roligt för svensk del.

Världscupen i skidskytte startade om idag. ACO var så klart med och slutade fyra. Efter 20 skott och ca femtio minuters skidåkning var hon två tiondelar efter värste konkurrenten Kati Wilhelm i mål. Undrar om hon verkligen fick information ute i spåret om hur tight det var dem emellan. Känns som att hon skulle slagit Wilhelm då.

Ingen Allbäck

Charlotte Kalla gör verkligen skäl för sitt namn. Det är en riktigt cool tjej.
Ok, den var dålig, men visst måste man väl gilla det nya svenska stjärnskottet? Såg milloppet till frukosten i morse. Riktigt imponerande, hennes åkning alltså, inte min frukost, den var lika torftig som vanligt.

Kalla verkar ha allt som krävs för att bli en av de bästa. Talang, träningsvilja och inte minst en enorm vinnarskalle. Hon blev femma idag, men var missnöjd med att inte ha satsat så mycket i backarna som hon tänkt sig. Säger en del om hennes attityd.

*
Inget EM-kval för Allbäck. Lite sorgligt att det ska behöva betyda så mycket. VEM ska nu spela med Elmander?

*
Var på bokrean idag efter jobbet. Köpte bl a en bok om en kille som råkar ut för en klättringsolycka, fastnar och tvingas amputera sin egen arm med en fickkniv. Det är väl det som kallas överlevnadsinstinkt antar jag.

*
Till sist. Är ni också såna som går och sparkar på snöhögarna för att snön ska spridas ut och smälta snabbare? Liksom ge våren lite hjälp på traven. Inte? Ok, men jag vill i alla fall ha vår. NU!

Heta Kalla

Vi är många golfälskare som länge gått och väntat på en svensk seger i en major. På herrsidan alltså. Parnevik har varit nära några gånger, men fallit på målsnöret. I natt vann Henrik Stenson matchspels-VM och gick upp på femte(!) plats på världsrankingen. Match-VM är ingen major, men det är det största en svensk herrgolfare någonsin vunnit. Jag hoppas innerligt att min bror får fel och att Henrik inte drabbas av pappasyndromet (han blir ju pappa i sommar). Då tror jag Stenson blir förste svensk att vinna en major.

Återstår att se när comhem ska komma överens med Viasat och ta med nya kanalen Viasat Golf i sitt utbud...

************************

En annan het svensk idrottare är Charlotte Kalla. Jag pallade inte släpa mig upp kvart i sex i går morse för att se damernas skiathlon, men det var kul att i efterhand höra om Kallas framfart. På tisdag morgon är det dags för damernas 10 km fristil, Kallas favoritdistans. Då får det nog bli tidig väckning.

************************

Boken "Stefan Holm - höjdhoppare" har legat ett par veckor i bokhyllan i väntan på att bli läst. Kändes helt rätt att plocka fram den igår kväll. Två killar över 2.38 i ett SM! Får vi någonsin se det igen?

Funderar också lite på vad Holm betytt och betyder för Linus Törnblads utveckling som höjdhoppare. Ganska mycket inbillar jag mig. Kanske gäller även det motsatta... Hade Stefan Holm kunnat ta sig tillbaka till den absoluta världstoppen utan Linus?


Apropå böcker så har jag precis läst Tina Nordlunds självbiografiska "Genom helvetet". Det är en öppen och skrämmande bok, en påminnelse om att saker och ting inte alltid är så som man tror. Den handlar om en fantastisk idrottskarriär som på grund av anorexia får ett mycket abrupt slut.


Det går dock rykten om att Tina Nordlund inte alls var sjuk i anorexi. Hon skriver själv om dessa rykten i boken och jag har även hört dem från andra håll. Jag vet inte vad som är sant och inte, men jag vet så mycket om ätstörningar att man kan vara sjuk utan att se sjuk ut. Att påstå att Tina ljuger därför att hon inte var smal nog att passa in på den stereotypa bilden av en människa som är sjuk i anorexi tycker jag är att gå för långt. Jag har dessutom väldigt svårt att förstå varför man skulle fantisera ihop en sån här historia. Ett sjukligt behov av uppmärksamhet? Det känns osannolikt med tanke på att Tina Nordlund är en av de mest uppmärksammade damfotbollsspelare vi någonsin haft i Sverige. Hon behövde knappast mer av den varan.

Näe, jag väljer att tro att det som står i boken är hemskt, men sant och att ryktena helt enkelt har sin grund i okunskap.


Osynliga mannen

Lille-Man Utd i champions league i tisdags. Fulham-Man Utd i ligan idag. Två riktigt usla matcher av United. Men ändå, två segrar! Skulle dock ljuga om jag sa att jag inte var bekymrad. Spelet stämmer inte alls. Känns som att det måste hända nåt... annars kommer det att bli jobbigt mot Liverpool nästa vecka...

Efter en lysande start i United tycker jag Henke nu mer och mer börjar likna den osynliga mannen. Har svårt att se att det skulle vara någon katastrof för Fergusson att svensken snart åker tillbaka till Helsingborg.

Man fattar vilken press United-spelarna lever under när man såg den närmast hysteriska glädjen efter Ronaldos 2-1 mål idag.

Tråkigt mästerskap

Är det bara jag som har lite svårt att hetsa upp mig över längdåkarnas VM i Sapporo? Tävlingarna går på konstiga tider, förhållandena är urusla och det svenska laget i ärlighetens namn ganska dåligt och profillöst.

Efter två riktigt roliga mästerskap i Anterselva och Åre har mina krav höjts. Att japanerna totalt misslyckats med att preparera banorna gör inte saken bättre. Underlaget liknar vilken skånsk snösörja som helst. Det kan inte vara lätt att åka skidor på, det fattar till och med jag även om det var rätt många år sen jag stod på ett par längdskidor sist. Sen kan man ju i och för sig fråga sig varför just svenskarna verkar tillhöra dem som har störst problem med att hålla sig på benen...

Efter diverse vurpor blev Södergren 8:a och Fredriksson 14:e i skiathlon-tävlingen. Det hade väl knappt varit pengarna tillbaka om man spelat på det... Det mesta var som vanligt helt enkelt. Svenskarna drog och gjorde jobbet för att sen bli ifrånåkta på upploppet.

Jag tycker masstarterna blivit ett gissel för längdskidåkningen. Det är inte kul att gång på gång se alla åka tillsammans fram till upploppet där allt sen avgörs i en spurt. Jag är absolut för att man testar nya tävlingsformer, hur ska man annars utveckla sporten? Sprinten är ett lysande exempel på ett försök som slagit väl ut. Masstarten tycker jag dock är ett misslyckande och jag förstår inte varför man envisas med den. Man borde väl iaf kunna nöja sig med en masstart i VM , inte både i skiathlon och femmil som det är nu. 

Kalla mig bakåtsträvare, men jag skulle vilja se fler klassiska intervallstarter.

Bråtens revansch

Tur att man har fel ibland. Jag trodde helt ärligt att Sverige skulle få lämna VM i Sapporo utan en endaste medalj. Nu blev det inte så. Mats Larsson, reserven som i sista stund fick Thobias Fredrikssons plats, tog ett överraskande silver i sprinten.

Jättekul för honom. Själv har jag dock lite svårt att känna den där glädjen jag brukar göra när det går bra för Sverige i stora mästerskap. Att medaljen togs av just Mats Larsson, ger ju Inge Bråken, f'låt Bråten en chans att slå sig för bröstet och säga, där fick ni, kom inte här och kritisera min laguttagning.

Nä, visst, så här med facit i hand så var det så klart rätt att Larsson fick köra. Ett gott ledarskap handlar dock inte bara om bra laguttagningar. I en intervju efter finalen sa Bråten att det var en seger för Mats men även för honom själv. Det hade varit stort om han INTE sagt något om det.  Jag hoppas och tror att det här är Bråtens sista säsong som förbundskapten i Sverige.

Kändes annars som lite upponedvända världen idag. Två tjejer och tre killar i sprintfinalerna, resultat som vi inte varit i närheten av tidigare på säsongen. Tidigare tyckte jag alltid att svenskar var experter på att underprestera i mästerskapen. Nu verkar det vara tvärtom.

Hände en kul grej på jobbet idag. Jag hittade Eurosport på nätet. Då menar jag inte eurosport.com, utan en sajt som sänder en massa tv-kanaler på Internet. Vet inte om det är bra eller dåligt att jag inte hittat den tidigare. Beror på vem man frågar antar jag :).

Igår gjorde jag ju Zlatan sällskap i sandlådan och skrev att jag önskade att Valencia skulle spela sk**en ur Inter. Nu blev det inte riktigt så. Men 2-2 innebär ändå klar fördel Valencia. Jag erkänner villigt att jag inte blir ledsen om Inter blir utslaget.

Ganska coolt att det var Riise och Bellamy som avgjorde för Liverpool mot Barcelona. Bellamy gjorde en golfsving som målgest. Finns få saker som är så kul och uppfriskande som självdistans. Självdistans förresten, kanske ännu ett ord att lägga till  Zlatans ordlista.

Bleka kopior

Det var alldeles pintjockt med sport i TV-rutan igår kväll. GE-galan på fyran och Champions League på sexan och Viasat Sport-kanalerna.

Tyvärr blev det inte så kul som jag tänkt mig.

Lille-Manchester United var riktigt usel match. I det vita bortastället var United-spelarna verkligen bara bleka kopior av sig själva. Vet inte om man ska säga att det var ett ögonblick av genialitet (Giggs) eller ett av dumhet (Lilles målvakt) som räddade United.

GE-galan var inte heller kul. Detta trots många svenska grensegrar, sex stycken blev det väl till sist. Kanske är det så enkelt att friidrott inomhus inte känns som att det är riktigt på allvar. Att två av de största glädjespridarna, Kajsa och Carro, precis som United-spelarna bara var bleka kopior av sig själva gjorde inte saken bättre.

Jag är faktiskt lite bekymrad över Carolina Klüft. Det känns som att hon tappat gnistan. Händer inget radikalt tror jag hon får stryk i femkampen i EM.

Till sist vill jag bara säga att jag hoppas att Valencia spelar sk***n ur Inter ikväll.


Ännu ett VM

Skidskyttarna och utförsåkarna har gjort sitt. Nu är det längdåkarnas tur. VM går i japanska Sapporo och börjar nu på torsdag.

Den svenska (norska) förbundskaptenen Inge Bråten säger att målsättningen är att ta sex medaljer. Merparten av dessa ska komma i sprint.

Det går faktiskt inte att ta en sån målsättning på allvar. Sex medaljer!? Det är ju inget annat än en dålig norgehistoria. Vem sjutton är det som ska ta dom? Björn Lind har tappat sugen, Thobias Fredriksson är sjuk, Anders Södergren blir som bäst femma. Nä, som jag ser det är vårt största medaljhopp damernas stafettlag.

Vem hade trott det för ett år sen?

Who's da man

Näe, som jag trodde. Kunde inte låta bli att skriva ett inlägg om Zlatan.

Jag har hela tiden tyckt att valet mellan Lagerbäck och Zlatan i landslaget varit lätt. Jag har inbillat mig att det är det som det här handlat om. Zlatan kan inte med Lagerbäck och om bara han försvinner så är allt frid och fröjd igen.

Så otroligt naivt av mig.

Problemet är mycket större än så. Zlatan är inte bara på kollisionkurs med förbundskaptenerna, det är hela laget det handlar om, anförvanterna Chippen och Mellberg undantagna.

Snart struntar jag faktiskt i om Zlatan vill vara med i landslaget eller inte. Ska han inte vara med vill jag dock veta varför!

Zlatans tystnad är ett hårt slag i ansiktet på hans svenska fans, på alla småkillar och småtjejer som kommer till fotbollsträningen iklädda en liten landslagströja med namnet Ibrahimovic på ryggen.

Näe Zlatan, släpp spaden, kom upp ur sandlådan och svara i telefon när Lagerbäck ringer. Det är ingen plikt att spela i landslaget, men vill man inte vara med är det en plikt att berätta varför.


Ordlista till Zlatan-------------------------------------------------------------------------------------

Respekt - ett ord som du redan nu använder mycket. Ordet riktiga betydelse verkar dock ha gått dig förbi. Respekt ska vara ömsesidig. För att få respekt måste man visa respekt. Respekt är något man förtjänar.

Självrannsakan - svårt ord. Självrannsakan innebär att man ibland ser till sig själv, kanske frågar sig, vad är min del i detta, kan jag ha gjort något fel. Ett bra tillfälle att göra detta kan vara när de andra killarna i fotbollslaget inte tycker om en.
--------------------------------------------------------------------------------------------

Inga om, inga men

Alpina VM i Åre slutade igår och vi översköljs nu av en massa sammanfattningar och bedömningar av mästerskapen. Har både sett och hört att folk skriver/säger att OM vi inte haft Anja så hade det varit ett uselt mästerskap för Sverige.

VARFÖR ens tänka så?! Sverige är ett litet land och vi kan inte gärna räkna med att ha flera stjärnor samtidigt. Nu har vi en. Hon heter Anja Pärson och är bäst i världen. Inga om, inga men.

Drottning men inte diva

Anja är VM:s odiskutabla drottning. En drottning, men ingen diva. Sliten efter intensivt tävlande och med en lätt förkylning i kroppen hade väl ingen sagt nåt om Anja inte kommit till start i lagtävlingen. Nu gjorde hon det ändå och passade på att bli historisk samtidigt.

I och med dagens silver blev det fem medaljer på sex starter för Anja. Rekord så klart. Men som jag skrev i förra inlägget, superlativen i är slut.

En medalj i lagtävlingen värderas än så länge inte lika högt som en individuell medalj. Det kan jag väl förstå, men visst var silvret värt lite mer glädje än den som Markus Larsson visade upp efteråt.  Den killen verkar lite för allvarlig för sitt eget bästa.

Gissar att Anna Ottosson var gladare. Det känns lite som att det här var hennes medalj. Både för att det var hennes sista start i ett mästerskap och för att hon var den som stod för den bästa prestationen i det svenska laget. Fyra och etta i sina heat. Det var flera snäpp bättre än i alla fall jag hade förväntat mig. Nu kan Anna dra sig tillbaka med ett OS-brons och ett VM-silver på meritlistan. Det är faktiskt inte så illa pinkat.

SVT har kostat på sig att spexa till det lite nu i slutet på VM. Pillans "Ola ritar"-analys av Stig Strands målgång i veterantävlingen var klockren. Man följde upp med att låta Anja agera reporter och intervjua Anna Ottosson inför lagtävlingens slalomdel. Skönt när det inte måste vara så himla allvarligt hela tiden och tänk så mycket lättare och roligare det är när stjärnorna har ett sånt avspänt förhållande till media.

Apropå det så funderar jag på om jag pallar skriva nåt inlägg om Zlatans fortsatta nej tack till landslaget. Antagligen kommer jag inte kunna låta bli.


Det blir aldrig som man tänkt sig...

Jag klarade det inte den här gången heller. När Anja körde andra åket i slalomen satt jag på toa med händerna över öronen och räknade sekunderna tills det skulle vara säkert att gå ut igen. Hjärtat bankade febrilt och just i det ögonblicket kändes det som att ingenting i världen var viktigare än hur det skulle gå för Anja.

Fånigt? Absolut. Sjukt? Ja, antagligen.

Vet helt ärligt inte när jag såg Anja göra ett andraåk i ett mästerskap sist. Eller Pernilla Wiberg heller för den delen.

Fördelen med min "metod" är att jag slipper se när de misslyckas. Nackdelen  är så klart att jag inte heller får se när de lyckas, i alla fall inte förrän i efterhand.

Nog om mina små egenheter.

Slalomtävlingarna blev annars inte riktigt vad vi tänkt oss. Framför allt herrtävlingen hade vi ju sett fram emot som hela mästerskapets höjdpunkt. Det var ju då "världens bästa landslag" skulle göra succé. Nu blev istället hela tävlingen en parodi, en uppvisning i konsten att inte ta sig ner för en slalombacke. Jag tycker visst att banan i ett VM ska vara utslagsgivande, men när hälften av åkarna kör ur så är det nåt som är fel. Det var inte roligt och det säger jag inte bara för att svenskarna tillhörde dem som misslyckades. Tur i alla fall att det ändå var rätt kille som vann, Super-Mario stod säkert på skidorna och var snabbast i båda åken.


 På damsidan var Therese Borssén det största svenska hoppet, i alla fall innan Anjas show tog fart. Borssén verkade dock tagen av stundens allvar, fegade istället för att satsa och hamnade på en sjundeplats som var bortglömd i samma ögonblick som det var klart att Anja tagit ännu en medalj.

Anja ja. Känns som att jag borde skriva nåt mer om henne, men när jag kollade i mitt superlativs-förråd så var det redan uttömt. Ord känns ändå lite överflödiga, tre guld och ett brons talar ganska bra för sig själv.


Manchester United

Min pappa skrev den här kommentaren till mitt inlägg "Freddie o Ronaldo".

"Beträffande Manchester United kan man fråga sig om det är ett Engelskt lag man ställer på benen i Premier League-matcherna. Laget består av spelare från 11 !!! olika nationer plus några Engelsmän. Spelarna kommer från: Frankrike, Kina, Argentina, Portugal, Syd-Korea, Nordirland, Norge, Italien, Sverige, Serbien och Holland. Snacka om Främlingslegion. Undrar hur laget skulle stå sig om man ersatte utlänningarna med egna produkter??? "

Självklart skulle United inte vara det fantastiska lag det är idag utan sina utlänningar. Detsamma gäller dock för Chelsea, Arsenal och Liverpool och antagligen även för alla andra topplag i de stora europeiska ligorna.

Det är lätt att stirra sig blind på det stora antalet nationaliteter i Uniteds trupp. Men tittar man på en normal startuppställning så består den av sex engelsmän (Giggs inräknad), två fransmän, en holländare, en serb och en portugis. Inte extremt på något sätt. Som jämförelse kan nämnas att Chelsea i sin senaste ligamatch hade tre engelsmän från start.

Bland de spelare som regelbundet finns med i Uniteds startuppställning är sex egna produkter. Tre av dessa kan väl sägas vara helt ordinarie.

Wes Brown
Darren Fletcher
Ryan Giggs
Gary Neville
John O'Shea
Paul Scholes

Man kan och får naturligtvis tycka vad man vill om att topplagen i de europeiska ligorna har så få egna produkter. Själv tycker jag om att se rolig och underhållande fotboll och det skulle jag knappast få göra i lika stor utsträckning om klubbarna "tvingades" spela med ett visst antal egna produkter i varje match.

Likgiltighet

Peter Forsberg lämnar Philadelphia Flyers för Nashville Predators. Känns som att jag borde tycka nåt om det...

Freddie o Ronaldo

Äntligen lite goda nyheter för det svenska landslaget i fotboll. Kaptenen är på benen igen! Han blev dessutom matchhjälte i comebacken efter ett riktigt snyggt mål! Snälla, Freddie, se nu till att hålla dig hel ett tag. Landslagsskutan behöver sin kapten!

Läste på fotbollskanalen.se igår att Ronaldo skulle vara på väg bort från Manchester United. Det stod att Hugo Viana, en annan portugiskisk landslagsspelare, sagt att Ronaldo inte skulle stanna i United speciellt länge till utan snart återfinnas i en viktigare klubb.


Ursäkta mig, men hela påståendet faller ju på sin egen orimlighet. Det finns väl ingen viktigare klubb än Manchester United!? Idag kom således en ny artikel: "Lagkamraten förnekar Ronaldo-uttalande".

Nä, tyvärr tror jag väl att det ligger ganska mycket sanning i det som Viana påstods ha sagt. Lite känns det som att United har haft Ronaldo på lånad tid. Det var ju tveksamt om han ens skulle komma tillbaka till klubben efter VM. Barcelona eller Real ligger väl som vanligt nära tillhands nu, andra, men inte viktigare klubbar än United.


Uppförsbacke för norsk utförsåkning

Anja Pärsson är den självklara VM-drottningen med sina tre guld. Igår kväll blev norrmannen Aksel Lund Svindal nästan lika självklar VM-kung då han vann storslalomtävlingen. Hans andra guld i detta VM.

Kung i VM och dominant  i världscupen. Men vad finns bakom Svindal? Tänk efter noga och se hur många fler av dagens norska åkare du kan namnge, både damer och herrar.

Inte så lätt, eller hur? Solbakken, kanske Buraas, klarar du fler namn utan att fuska blir jag imponerad.

I årets VM i Åre ställer Norge upp med totalt sju åkare. Fem herrar och endast två(!) damer. Som jämförelse kan nämnas att Sveriges trupp består av 19 åkare, tio herrar och nio damer. Visst, VM på hemmaplan innebär alltid några fler "se och lär"-åkare, men skillnaden är ändå stor. Norges sju deltagare är faktiskt bara en mer än vad Danmark har...

Bland de norska herrarna finns Bjarne Solbakken 29, Truls Ove Karlsen och Hans-Petter Buraas båda 31. De kan säkert hålla på några år till (herregud Järbyn är ju 37), men inte ens positiva norrmän kan väl betrakta dem som framtidsnamn.

Av Sveriges 19 åkare är 14 25 år eller yngre. Maria PH är t ex bara 20. Matts Olsson är 18.

I damernas super-G, störtlopp och superkombination kom inga norska damer till start. I storslalomen slutade 17-åriga Nina Loeseth på 30:e plats, ca 4 sekunder efter Maria PH. Tre år äldre syrran Lene Loeseth blev 38:a. Tjejer som säkert kommer finnas med högre upp om några år.

Totalt sett ser det dock tunt ut. Säg namn som Aamodt, Kjus och Flemmen och det är lätt att konstatera att norsk utförsåkning inte är vad den varit. En ny storhetsperiod kanske kommer, men knappast de närmaste åren.

Ett silver och en innerskida

Vi var nog ganska många som så smått börja drömma om fem guld för Anja. Fem guld i samma mästerskap. En kittlande tanke, eller hur?
 
En klassisk innerskida tog oss snabbt tillbaka till verkligheten igen.

Anja satsade allt i andra åket, körde ur, men verkade faktiskt inte speciellt besviken för det. Fattas bara.

Istället blev det en PH, inte Lena då, utan Maria, som såg till att det blev svenskt medaljglitter i storslalomen också. Maria tog ett sensationellt silver, grät så tårarna sprutade och var så där härligt spontan och omedietränad som bara en förstagångsmedaljör i VM kan vara.

Nu har vi fem medaljer. Tre guld, ett silver och ett brons. Vårt bästa VM någonsin och då återstår fortfarande slalomtävlingarna. Tydligen har vi heller aldrig haft tre olika medaljörer i samma mästerskap. Svensk utförsåkning är inte bara Anja Pärson. Det känns bra.

Visst måste man bara älska Björn Fagerlind och hans ständige bisittare Stig Strand. Vilket radarpar.

Stig Strand sitter förresten i termobyxor och underställströja inne i studion. Det måste verkligen vara kallt i Åre.

Skidskytte-VM är slut

Skidskytte-VM är över och även om det inte slutade lika bra som det började så var det ett lyckat mästerskap för svensk del. Ett guld, ett silver och ett brons. Guldet i mixedstafetten den absoluta höjdpunkten. Alla uppskattade dock inte just den tävlingsformen lika mycket som jag gjorde.

Patrick Ekwall sågade mixedstafetten rejält i sin
blogg. Så jag skrev ett mail:

"Hej Patrick,

Tänkte försöka mig på ett lite mer nyanserat inlägg i den lilla skidskyttemixstafettdebatt (kul ord!) som startat på din blogg.

Först och främst. Jag tyckte det var fantastiskt roligt att Sverige tog guld i mixedstafetten. Inte som om vi vunnit VM-guld i fotboll, men ändå. Det var roligt att killar och tjejer som tränar tillsammans under en stor del av året också fick tävla ihop och dessutom vinna. Det var roligt att se Wolfgang Pichler och hur mycket det här guldet betydde för honom.

Det är mycket möjligt att mixedstafetten är "ett konstruerat försök till att hitta ny tävlingsform för att få ut mer TV-pengar". Tycka vad man vill om det, men är det inte mycket nytt som kommer till just på det viset? Ett lyckat exempel tycker jag är längdskidåkningens sprint. Den var väl mycket en reaktion på att folk tröttnat på att se åkare med snor i hela ansiktet och istappar i skägget åka fem mil ute i skogen. Längdskidåkningen behövde något mer lättillgängligt och mindre utdraget för att behålla publiken och detta utan att tappa fokus på det sportsliga. Med sprinten tycker jag man lyckades fullt ut.

Självklart finns det också många exempel då kommersiella intressen inte främjat det sportsliga. Jag tycker dock inte att skidskyttets mixedstafett hör dit. Visst finns det en poäng i att se vilket land som är bäst totalt sett,  på både dam -och herrsidan.

mvh
Anna"


Svaret kom snabbt.

"Ingen har sagt att det inte var kul att just Sverige vann skidskyttemixstafetten, men i vissa media var det det största som hänt sen Messias återkomst.
Och jag tror säkert att Pichler o deltagare tyckte det var jätteroligt o det är alldeles säkert en intressant form av tävling på alla sätt...men det är vad det är, vi måste inse det.
Sprinten går ju inte att jämföra...jag kan verkligfen inte komma på något mer konstruerat i idrottsvärlden än skidåkare som skjuter med gevär o tävlar i en stafett med två män o två kvinnor i varje lag."


Så, Ekwall och jag har inte samma åsikt om mixedstafetten. Helt ok. Men är det inte lite fantasilöst att inte kunna komma på en enda idrott som är mer konstruerad. Vad sägs om fotboll t ex? Missförstå mig inte, jag älskar fotboll, men någon naturlig sport är det inte. Och som tur är behöver det inte vara det för att vi ska tycka det är kul.

Bragdguldet 2007

Tre guld i samma VM (hittills bäst att tillägga) och detta efter en säsong då egentligen allt gått fel. Det blir svårt för bragdmedaljsjuryn att bortse från det...

Ettan kom, tvåan kom, trean kom, fyran kommer så småningom...

Eeeh, wow. Oj. Oj, oj, oj. Anja "100%" Pärson. Sen jag skrev sist har hon tagit två nya guld. Först i kombinationen i fredags och så i störtloppet idag.

Vi golfare brukar prata om zonen. När man befinner sig i zonen känns allt lätt och okomplicerat. Man ser inga hinder, bara oändligt breda fairways, greener som inte går att missa och hål som är stora som hinkar. Jag vet inte om man pratar om zonen inom utförsåkning, men om man gör det så är det nog där man kan säga att Anja befinner sig nu. Ingenting verkar kunna stoppa henne. Inte ens idag när hennes störtloppsåk var långt ifrån perfekt kunde de andra riktigt hota.

Anja skrev dessutom historia idag då hon blev den första alpine skidåkare att ha tagit VM-guld i alla discipliner. För Anja återstår nu storslalom på tisdag, slalom på fredag och lagtävling på söndag. Det finns mer historia att skriva...

Anjas guld idag var fantastiskt, men kanske trots allt inte så oväntat. En riktig sensation skulle jag dock säga att Patrik Järbyns brons i störtloppet var. Tyvärr gick jag miste om det mesta av den dramatiken när jag satt i bilen och radion sände Svensktoppen istället för VM...

Att Järbyn skulle ta med medalj idag fanns inte ens på kartan, i alla fall inte på min. Man har liksom bara gått och väntat på att han ska lägga av och så händer det här. Han har faktiskt en VM-medalj sen tidigare, ett silver i super-G från tävlingarna i Sierra Nevada 1996. Förutom det har han två pallplatser i världscupen som främsta meriter. Jag kan inte begripa var han hittat motivationen att fortsätta ända fram tills nu. Om jag inte minns fel var han till och med "utkastad" ur landslaget ett tag. Idag var han tillbaka med besked. Alltid trevligt med idrottsmän som inte är långsinta....

Mysigt med kramar

Björn Ferry igen. I en intervju med radiosporten fick han kommentera kramkalaset med ACO och Helena som utbröt efter målgången.

- Nej, men det är ju skönt, de är ju lite mjukare.

Hur åker man som en röv?

Fick höra att Björn Ferry idag sa att Carl-Johan Bergman åker som en röv. Han sa det som nåt positivt.

Hur åker man som en röv?


Pichlers tårar

Idag kom det första svenska guldet i skidskytte-VM i Anterselva! Det blev ett stafettguld. Ett lagguld. På något vis kändes det helt rätt. Det var Wolfgang Pichlers guld lika mycket som de svenska åkarnas och jag tror att de allihop vill tillägna honom det här guldet. Utan honom hade de inte varit där de är idag.

Vi var många som trodde att det var slutet när Magdalena Forsberg lade bössan på hyllan 2002. En man ville annorlunda och idag fick han sin belöning. Sverige har tagit en hel del medaljer under Pichlers tid som ledare  i landslaget, men när man såg honom idag fick man känslan att inget av dessa betytt mer än det guld som mixed-laget tog idag.

Wolfgang Pichler, den stenhårde tränaren, den bullrige tysken med världens största skidskyttehjärta grät.  Det gjorde jag också.

Dagens VM-guld var självklart speciellt för alla åkarna i laget, men kanske ändå lite extra för Carl-Johan Bergman. Nu fick han sin revansch för OS i Turin. För er som inte kommer ihåg det så blev de svenska herrarna fyra i stafetten efter att just Bergman förlorat en stenhård spurtuppgörelse mot Frankrikes Raphael Poiree. Då jagade fransmannen ikapp bakifrån, något som han inte mäktade med idag. Istället kunde Bergman defilera i mål med en svensk flagga. Så vackert att det nästan gjorde ont.

Tur förresten att jag inte är förbundskapten för skidskyttarna, jag hade nog låtit Anna-Carin vila idag...

Bom, bom, bom, bom

Uselt skytte, men vilken skidåkning! ACO var 1.14(!) snabbare i spåret än näst bäste åkare. Grymt!

Fortfarande lever förhoppningarna om ett svenskt guld i skidskytte-vm. Idag är det mixed-stafett. Sverige tar den på allvar och ställer upp med bästa möjliga lag. Detta till skillnad från Norge och Tyskland som vilar flera av sina toppåkare. Kanske borde ACO också fått vila för att ge henne bästa möjliga chans i lördagens masstart.


Gäääääääääsp

Det var träninglandskamp i fotboll igår. Egypten-Sverige. Jag hade glömt bort att det var match och missade (slapp!?) de första fyrtio minuterna. Sen tog min soffa en knockoutseger över fotbollen och jag sov bort större delen av andra halvlek. Var i alla fall vaken när Egypten gjorde 2-0. Snyggt mål. Obefintligt försvarsspel.

Det kan väl inte bara vara jag som tycker det är extremt tråkigt och ointressant med dessa träningslandskamper. Vi spelar sällan för att inte säga aldrig med bästa laget. Visst kan det vara viktigt att testa nya spelare ibland, men borde inte huvudsyftet vara att spela ihop det lag som ska vara på plan när det verkligen gäller? Ständigt en massa byten som gör det mer eller mindre omöjligt att få nån kontinuitet i spelet. Spelare som ser oinspirerade ut och mest verkar springa omkring och försöka undvika att bli skadade.

Lars Lagerbäck har uttryckt sin önskan om att träningslandkamperna ska skapa en vinnarkultur i laget. Det har väl gått sådär. Inte en seger i en träningslandskamp sen augusti 2005 (2-1 mot Tjeckien i Göteborg), tolv(!) matcher utan seger. Vinnarkultur, pyttsan!

I tävlingsmatcherna har det ju som tur är gått lite bättre. Det är dock tuffa matcher mot Spanien och Danmark som väntar och om vi inte får tillbaka åtminstone två av våra superswedes till de matcherna så tror jag vi får stora problem. Sverige utan sina allra bästa spelare är ett mycket medelmåttigt landslag.

Till sist:

Står inte Rami Shaaban ofta lite långt ut? Tycker det händer titt som tätt att han tvingas till onödigt svåra räddningar för att han har fel position.

Borde inte Kennedy Bakircioglü raka huvudet?


Anja igen

En sak till om Anja bara... Hon grät igår efter sitt guld. Jag har aldrig sett henne visa känslor på det viset. Det säger en del om vad det här betydde för henne.

Räkna ALDRIG bort Anja Pärson

Jag hittar inte riktigt orden för att beskriva vad Anja åstadkom idag. Jag kan försöka med fantastiskt, enastående och underbart. Stora ord som ändå inte känns tillräckliga.

Med Anja-mått mätt har hennes säsong fram till idag varit usel. Det var länge sen hon kom till ett mästerskap med så lite förväntningar på sig. Ändå har det hela tiden funnits där i bakhuvudet på mig. 

Räkna aldrig bort Anja Pärson.
Räkna aldrig bort Anja Pärson. 

Med en dåres envishet har jag slagit bort tanken varje gång den pockat på uppmärksamhet. Nu vet jag bättre.

Renate Götschl, Julia Mancuso och Lindsey Kildow har dominerat fartgrenarna totalt den här säsongen. Men när det verkligen gällde var det Anja som var bäst. Igen. Det är naturligtvis ingen slump. Anja Pärson är en vinnare i varje millimeter av sin kropp. Vem minns inte de svarta ögonen och den brutna staven efter tredjeplatsen i kombinationen i OS förra året. Det är väl bara Therese Alshammars silvertårar som kan konkurrera med den besvikelsedemonstrationen.

Nä, hatten av för tävlingsmänniskan Anja. Det var en makalös prestation hon stod för idag. Och VM har bara börjat. Det kommer mera. Det är jag säker på.