Jullov

Har som ni kanske märkt tagit lite jullov från bloggen. Jag har inte varit det minsta sugen på  att avbryta julgodisätandet och soffliggandet för att skriva, men idag tänkte jag att det ändå var läge att plita ned några rader.

Har precis sett United förlora mot West Ham. United fick en straff i ledning 1-0. Ronaldo missade och West Ham vände matchen. Vill det sig illa kan det bli en ödesdiger miss från portugisen. Bittert och framför allt onödigt.

Desto roligare var det att se den svenska framfarten i Tour de Ski. Missade visserligen herrarnas lopp, men det är ju hur kul som helst att se Charlotte Kalla och Anna Hansson ösa på i spåren. Det är roligt att kolla på längdskidåkning igen! Lite surt så klart att Kalla fick stryk av Björgen i spurten, men absolut inget att hänga upp sig på.

Har inte riktigt bestämt mig för vad jag ska tycka om Tour de Ski. Jag tror att tävlingsformen ökar intresset för sporten, men samtidigt är det lite svårt att hålla reda på hur det funkar med placeringar, poäng och bonusar. Bonussekunderna i prologen tyckte jag var lite fåniga.. men det kan i och för sig mycket väl bero på att det inte var några svenskar som fick dom...


Klappat och klart

Det är knappt jag tror det är sant. Det är två hela dagar kvar till julafton och jag är klar med mina julklappsinköp. Jag fixade det nu på eftermiddagen, efter att jag besiktigat bilen, vilket för övrigt gick bra.

Lite annat julpyssel återstår dock, som att göra julgodis och köttbullar. Det står på morgondagens agenda.

Apropå att besiktiga bilen, är det bara jag som blir jättenervös av det? Skönt att det är över för den här gången.

********************************

Stackars Andreas Isaksson. Det kan inte vara roligt att bli dumpad på det viset. Jag måste dock erkänna att jag har förståelse för Svennis beslut. Jag vet inte jättemycket om Joe Hart, men det jag sett av Isaksson den senast tiden har inte varit imponerande. Speciellt inte spelet med fötterna...

Hoppas han hittar nån ny bra klubb när transferfönstret öppnar, i den form han är nu tycker jag inte han ska vara förstemålvakt i det svenska landslaget.

*******************************

SSK-Frölunda 7-0!!!
Jag vet inte riktigt vad det är som förändrats, men plötsligt gör SSK mål och vinner matcher. Jag gillar det.

United eller Arsenal

Lite sent, jag vet, men det var ju ett par riktiga toppmatcher i helgen. Liverpool-United och Arsenal-Chelsea.

United och Arsenal vann och mycket talar väl för att det är de två lagen som kommer göra upp om seriesegern. För Uniteds del tror jag dock att Champions League är viktigare än en Premier League-titel, det börjar bli några år sen man vann sist nu...

Jag kommer dock aldrig att glömma vändningen i finalen 1999. Bayern Munchen ledde med 1-0 med bara ett par minuter kvar att spela och vi United-fans deppade. När domaren blåste av matchen var det dock de röda djävlarna som stod som segrare efter två snabba mål av, om jag inte minns fel, Solskjaer och Sheringham.

En av de jag tittade på matchen med, blev riktigt, rikigt förbannad. Inte så mycket för att Bayern förlorade som för att United vann...

Själv hade jag nog bara svårt att fatta vad som hänt.

Cristiane till UIK

Det ryktas att Cristiane är på väg till UIK.... Hon passar bra in där tycker jag, där finns ju redan en del spelare med attitydproblem.

Ett rykte är ju trots allt bara ett rykte och det finns fler föreningar som rycker i brasilianskan.
Att Västerbottens-Kuriren väljer att vinkla det som att hon i princip är klar för Umeå är ju dock inte så konstigt.

Artikeln i VK kan ni läsa
här.

Vardagshjälte

Dogan på Shell-macken vid Nova är min hjälte idag. Han inte bara sålde en ny halvljuslampa till mig, han bytte den också. Jag vet hur man byter den, men det är skitsvårt och jag kan hålla på rätt länge innan jag får den där jäkla lampan på plats. På sommaren går det väl än, men den här tiden på året blir fingrarna frusna rätt snabbt...

Så, tack Dogan!

Anja tillbaka i toppen

Det var ett tag sen Anja Pärson stod högst upp på en prispall. I alla fall i världscupen. Idag var det dock dags igen. Anja vann störtloppet i St Moritz och även om glidet i målfållan inte var det bästa var det rätt skönt att få se "sälen" igen.

En annan skidåkare som var duktig idag var skidskytten Mattias Nilsson. Kanske hade han tagit ett snack med syrran Anna Maria, för den här gången var skyttet felfritt. Det belönades med en tredjeplats. Inte illa!

De svenska tjejerna var också bra. I alla fall två av dom, Helena Jonsson och Anna Maria Nilsson. För Anna-Carin Olofsson verkar det däremot inte riktigt vilja lossna. Hon har problem med skyttet och idag faktiskt också med skidåkningen. Hon såg nästan ut att ha sirap under skidorna. Formtoppningen till den sista tävlingen i en treveckorsperiod verkar inte funkat den här gången.

Men, men säsongen är lång och det är i VM på hemmaplan det gäller. Nu väntar juluppehåll och för ACO blir det nog förutom klappöppnande och julmatsätande en hel del skytteträning.

Jag gillar verkligen skidskytte. Det är en alldeles fantastiskt TV-sport. Ibland kan jag dock bli lite irriterad på kommentatorerna Christer Ulfbåge och Kalle Grenemark. De spekulerar alltid i hur de svenska åkarna skulle placerat sig OM de inte skjutit de där tre bommen i sista stående. 

I viss utsträckning tycker jag det är ok att göra så, för visst är det intressant att få veta hur väl framme svenskarna är i skidåkningen. Ibland kan det dock gå lite till överdrift. Skidskytte är trots allt en sport som består av två moment, skidåkning och skytte. Du måste behärska båda för att vara bra.

Dessutom kan jag tycka att Grenemark ibland är positiv i överkant. Så länge svenskarna kämpar verkar han vara nöjd...

Kanske borde tyskan Magdalena Neuner göra en omvänd Magdalena Forsberg. Dvs gå från skidskytte till skidåkning. Hon har stora problem med det stående skyttet men är verkligen osannolikt snabb på skidorna. Kalle Grenemark tyckte jämförelsen med "expert"-skidåkarna var totalt ointressant. Det tycker absolut inte jag. Det hade varit jättekul att se Neuner i ett lopp mot Björgen och de andra i världseliten. Jag tror att hon hade klarat sig riktigt bra.


Anna-Maria Nilsson överraskade i distanstävlingen

Tre svenskor bland de sex bästa i dagens distanslopp i skidskytte! Det kan väl aldrig ha hänt förut? Att ACO och Helena Jonsson har kapacitet att vara där uppe visste vi, men Anna-Maria Nilsson! Vilken grej!

Hennes sista stående skytte var sensationellt bra. Pang! Pang! Pang! Pang! Pang! 26 sekunder stav till stav.

När Magdalena Forsberg la bössan på hyllan oroade vi oss för svenskt skidskyttes framtid. Jag tror inte vi behöver oroa oss på samma sätt när Anna-Carin Olofsson bestämmer sig för att sluta.

Dagens tävling var också ett utmärkt exempel på hur snabbt det kan svänga i skidskytte. Tyskan Magdalena Neuner var på väg mot en fullständigt överlägsen seger när hon klappade igenom totalt och sköt fyra bom i sista stående.


Vad gör man när tecknen inte räcker till?

Vet ni hur svårt det är få med allt som händer i en handbollsmatch i en text på 2000 tecken? Det är jättesvårt kan jag tala om!

Gårdagens match mellan Lugi och Sävehof var inte den mest välspelade jag sett, men den var händelserik.

Jag hade velat skriva om att Fredrik Andersson gjorde comeback genom att gå in och ta en straff. Jag hade velat berätta om alla utvisningar, ett tag hade Lugi bara tre utespelare på planen. Nån hade säkert varit intresserad av att få veta att Sävehofs tränare Rustan Lundbäck fick rött kort och visades upp på läktaren.

Så mycket att skriva om, så få tecken. Det är ett dilemma och något som jag känner att jag inte riktigt behärskar än.

Hur som helst var det kul att Lugi fick vinna på hemmaplan igen. Det tyckte publiken i Idrottshallen också kan jag meddela. Det var riktigt bra tryck emellanåt!!

Värsta pådraget från media var det dessutom. Både svt-sporten och tv 4-sporten var på plats. Gissar att de inte varit där om det inte varit för Kim Ekdahl du Rietzs succé i landslaget i söndags. Kim var riktigt bra igår, i alla fall efter pausen. Känns nästan overkligt att han spelar som han gör och bara är 18 år.

Apropå Lugi och handboll förresten. Läste precis på Sydsvenskan.se om ett nyförvärv till Lugis damer. Nyförvärvet i fråga heter Jessica Fahlgren och kommer från Sävehof. (Är hon månne släkt med Patrik Fahlgren som dunkade in en jäkla massa mål för Sävehof i herrmatchen igår?)

Vet inte mer om Jessica än att hon spelat i U-landslaget. Ska bli kul att se henne när matcherna drar igång igen.

Läs mer
här.

***************************

Det verkar som att Capello ska bli ny förbundskapten för England. Om det kommer funka eller inte återstår att se.

Lite roligt förresten att de så snart efter Svennis väljer en ny utlänning till posten. Det var väl rätt mycket snack om att det krävdes en engelsman för det jobbet...

Nyförvärv till LdB FC Malmö

Det blir inget Royal League i vår. Finns det nån som är ledsen för det?

***************************

Äntligen ett nyförvärv till LdB FC Malmö. Måste dock erkänna att jag inte har jättekoll på hur bra Maria Aronsson är. Ganska bra gissar jag med tanke på att hon ändå gjort ett antal landskamper.

Man kan ju dock inte låta bli att fundera på varför Linköping ratade henne.

Läs mer om Maria
här.

***************************

Har ni läst om vad Michaels Schumacher gjorde när han var sen till flyget? Han bad taxichauffören sätta sig i baksätet och tog själv plats bakom ratten. Det gick antagligen undan eftersom de hann med sitt flyg... Först tyckte hela grejen lät ganska rolig, men vid närmare eftertanke var det nog snarare vansinnigt än roligt.

Lär mer här.

***************************

Dagens bästa. Att plastikkirurgen Carl Troilius fick sitt straff skärpt i hovrätten. Han döms nu för grov våldtäkt istället för våldtäkt av normalgraden som tidigare. Våldtäkt av normalgraden förresten, va sjutton är det? För mig känns det helt fel att överhuvudtaget använda orden normal och våltäkt i samma mening.

Troilius får nu fyra års fängelse. Det skulle egentligen vara mer, men rätten valde att bara ge fyra år eftersom Troilius nu troligen förlorar sin läkarlegitimation. Troligen!?!? Det kan väl inte råda något tvivel om att den mannen aldrig ska få praktisera igen?!

Till sist kan jag inte låta bli att fundera på hur man kan åta sig att försvara en person som Carl Troilius. Hans advokat Helene Ek Sederholm har tydligen inga problem med det.

Jag hade velat fråga henne hur hon tänker, för jag fattar verkligen inte.


Ljungberg i kanonform

West Ham bortabesegrade Blackburn med 1-0 idag. Fredrik Ljungberg fanns inte ens med på bänken.

Enligt Ljungbergs agent Claes Elefalk är dock svensken i storform men ska sparas till onsdagens cupmatch mot Everton.

Låter väldigt mycket som bullshit i mina öron...

*****************

Roligast idag skidskyttedamernas tredjeplats i stafetten, i hård konkurrens med Byggis framfart i slalombacken.

Ännu ett stjärnskott

Oj va kul det är att se de svenska tjejernas framfart i skidspåren. Två tjejer bland de tio bästa idag och Charlotte Kalla var inte ens den bästa av dom! Nä, det var nykomlingen Anna Hansson, som helt fräckt körde till sig en femteplats, bara nån futtig sekund från pallen. Vilken kometkarriär!

För skidskyttarna går det dock inte riktigt så bra som jag hoppats på... Anna-Carin Olofsson har inte alls hittat flytet än, varken i åkningen eller skyttet.

Måste erkänna att jag inte riktigt fattar det här upplägget som Wolfgang Pichler har. Det går ut på att åkarna ska vara som bäst i slutet på varje treveckorsperiod. Det hade väl varit ok om lägstanivån varit högre, men just nu känns det mest bara väldigt konstigt.

*********************

Anette Norberg är en riktigt cool idrottare tycker jag. Idag tog hon sitt sjunde EM-guld i curling.

*********************

Det var länge sen jag skrev om Manchester United. Idag slog de Derby med 4-1. Ryan Giggs gjorde sitt 100:e premier league-mål för klubben. Den killen är fortfarande riktigt, riktigt bra.

Som lag tycker jag United är bättre i år än i fjol. Med de nya spelarna i form av Nani, Anderson, Tevez och Hargreaves har man fått en mycket bredare trupp. Måste säga att Anderson blivit lite av en favorit. Han har varit så bra att jag faktiskt glömt bort att sakna Scholes...

Om det räcker till ett nytt ligaguld vet jag dock inte.. Arsenal ser ruggigt starka ut.


Kontrasternas dag

Det var en konstig dag igår. Kl 11 satt jag i Sandby kyrka för att ta farväl av Palle, vår gamla materialförvaltare, några timmar senare var jag tillbaka på jobbet och drack champagne för att fira en stor affär som gått i lås.

Begravningen var precis så jobbig som begravningar brukar vara. Av någon anledning var det liksom inte förrän där i kyrkan som jag riktigt fattade. Med kistan, blommorna, de sörjande människorna och ringande kyrkklockorna blev allt så definitivt. Då kom också tårarna.

Prästen pratade om Palles engagemang i SSIF. Hon sa att det enda laget han egentligen tyckte kunde spela fotboll var Sandbys damer.

Efter ceremonin åkte vi till Föreningsgården för att fika och prata Palle-minnen. Det fanns en hel del att ta av efter alla hans år i klubben.

Några nya minnen blir det dock inte.

Om det finns en himmel så är det där Palle är nu. Och en himmel vore väl inte en himmel utan fotboll.

Att köra tillbaka till jobbet för att fira efter en begavning kändes naturligtvis absurdt. Det går inte bara att trycka på en knapp och bara glömma det man precis varit med om.


Marie vann

Aaah, va fan. Amanda vann inte Idol igår. Marie är bra, ingen tvekan om det, men Amanda är fantastisk. Hennes artisteri är unikt, helt unikt. Jag inser att det kanske låter lite fånigt, men jag har faktiskt svårt att hitta ord för hur bra jag tycker att hon är.

Amanda är ett en enda stort hallelujamoment.

Hoppas hon ska spela nåt i Lund framöver.

Starkt Lugi

Lindesberg borta är inte direkt säsongens lättaste match. Därför var det otroligt starkt av ett nederlagstippat Lugi att vinna igår. Så stort dessutom.

Bra Lugi.

Annars är det väl bara att konstatera att det kanske är något eller några skånelag för mycket i Elitserien i handboll. Just nu är fyra av de fem sämst placerade lagen från Skåne. Och det är väl kanske inte så konstigt, det är så klart svårt att hålla tillräckligt hög kvalitet i sex lag inom ett så litet område.

Jag hoppas dock så klart att så många som möjligt klarar sig kvar. Jag älskar ju att kolla på handboll och naturligtvis blir det ännu roligare med många derbyn. Dessutom , ju fler Skånelag, desto mer jobb för mig.

Tack för allt Palle

Han var alltid där. På varenda träning. På varenda match. Han tvättade, packade och vek, han fyllde flaskor, kokade korv och fixade fika, han gick på linjen med flaggan och han muttrade surt när domaren hade "fel".

Stig "Palle" Palmér levde för Sandbys damlag i fotboll. Han var en eldsjäl i ordets sanna bemärkelse.

Under så lång tid tog vi honom för givet. Nu är han är borta. Palle kommer aldrig mer att koka korv i klubbstugan eller skälla på nån som inte vänt strumporna rätt.

Som vanligt var man för dålig på att visa sin uppskattning när man hade chansen. Jag hoppas han visste det ändå.

Han var inte alltid go att tas med gubben. När vi gav honom en tröja med texten "Världens bästa Palle" på ryggen, blev han besviken för att han inte fick sin vanliga whiskeyflaska. Lagets formkurva avspeglades i hans humör. Spelade vi dåligt fick vi minsann veta det, när vi vann var han glad som en speleman.

Han visste att jag gillade att ha långbyxor på uppvärmningen, att jag ville ha de svarta målvaktsstrumporna och inte de gula. Han visste att om ett par shorts var riktigt skitiga och besvärliga att få rena så var det antagligen mina.

Materialet var hans revir och han släppte inte in nån utan vidare, inte ens när åren gjorde sig påminda och orken tröt.

Som han slitit för vår skull. Nu får han vila.

Tack för allt Palle.

image36

Ohjälpligt sist

Va fan, SSK i elitserien börjar kännas som en riktigt tråkig följetong... De räcker liksom aldrig till när det verkligen gäller.

Hej, hej kvalserien...

Kvalificerat skitsnack

Näe, Klüft var inte huvudkonkurrenten.
Ja, det var det svåraste beslutet någonsin.
Det var en tio, tolv namn som diskuterades.

Yeah right...

Nya grepp i LdB

I en artikel i Sydsvenskan idag berättas att LdB förstärker sin organisation med ett par "gamla" spelare. Asthildur Helgadottir blir talangscout på Island och Anna Mörstam, som ger upp elitkarriären, ska jobba på ungdomssidan i föreningen.

Bra tycker jag, men det hade varit trevligt om det hände något även på spelarsidan. Vilket det inte verkar göra. Angående eventuella brasilianska nyförvärv säger nämligen LdB-tränaren Jörgen Petersson:

- Det är väl ganska iskallt, men det beror inte på att vårt intresse minskat.

Om LdB på allvar vill vara med att konkurrera om seriesegern nästa säsong måste man göra något. Truppen som den ser ut idag kan inte hota Umeå, det är jag övertygad om.

Målvakten är en av världens bästa, inget att klaga på där. Stephanie Öhrström som backup är inte heller fy skam.

Backlinjen var bra i år och kommer antagligen vara ännu bättre nästa säsong. Men en rutinerad spelare, en Sanna Valkonen-typ hade nog inte varit fel...

Mittfältet håller världsklass, i alla fall till tre fjärdedelar. Om det är där Scasna ska spela när hon är frisk blir det världsklass rakt igenom. Men vad händer om någon av stjärnorna blir skadad? Vad har man att fylla på med?

Anfallet känns tunnt, trots spelare som Therese Lundin och Manon Melis. Det behövs en målspruta, en Hanna Ljungberg, en Lotta Schelin.

En rutinerad back, en vass anfallare, lite bättre bredd. Där har ni min önskelista :)

Här är Sydsvenskans
artikel.

Anja historisk - igen

Lite pinsamt, men jag hade faktiskt missat att det var idag som bragdmedaljen skulle delas ut. Inte helt oväntat var det i alla fall Anja Pärson som fick den. Precis som ifjol. Det är första gången någonsin som någon får bragdmedaljen två år i rad.

Gissar att juryn inte behövde överlägga speciellt länge för att komma fram till detta historiska beslut. Det fanns väl egentligen ingen som kunde konkurrera med Anja. Närmast var antagligen Carolina Klüft, med sitt VM-guld och europarekord.

Det snackas ofta om vad som krävs för att få bragdmedaljen. Det skiljer naturligtvis mycket från år till år, men det är hur som helst betydligt oftare fantastiska idrottsprestationer snarare än bragder som belönas. För mig finns nämligen inget likhetstecken mellan de två.

I år tycker jag emellertid att medaljen verkligen gör skäl för sitt namn. För vad annat än bragd ska man kalla det som Anja åstadkom i Åres backar under VM. Fem medaljer, varav tre guld blev hennes facit. Det var ju dock inte medaljerna i sig som var det speciella, det exceptionella, det bragdartade var snarare sättet hon tog dem på. I det närmaste uträknad, med materialproblem och utan en enda seger i världscupen kom hon till VM och sopade banan med konkurrenterna.

En verklig bragd i mina ögon och jag tror det dröjer länge, länge innan vi får se nåt liknande igen.

Axnér har börjat blogga

Thomas Axnér, en av mina favorithandbollsspelare, har börjat blogga på Skånska Dagbladets nya sajt. Thomas är en favorit sen i slutet av 90-talet då han glänste i Lugi utan att få chansen i Bengan Johanssons landslag. Ett av Bengans få misstag tycker jag..

Hur som helst, det var verkligen på tiden att Skånskan byggde sig en ordentlig plats i cyber space. Sidan de hade tidigare var ett riktigt pinsamt hafsverk.

Ett problem med den nya sajten dock... Inne på Thomas blogg scannar min blick sidan och letar efter den numera så välbekanta RSS-ikonen. Men förgäves!!!

Det borde vara förbjudet att ha bloggar utan RSS...

Det är så kul med handboll

Jag vet att jag skrivit det förut, men nu känner jag mig tvungen att göra det igen.

Det är så otroligt kul med handboll. Jag kan faktiskt inte så här på rak arm komma på speciellt många saker som är mer underhållande än en riktigt jämn handbollsmatch.

Igår var jag på Lugi-Heid och det var vansinnigt spännande. Så spännande att jag om jag suttit hemma antingen skulle stängt av tv:n eller om nån annan velat se gått in och satt mig på toaletten med händerna för öronen. Men så kan man ju inte riktigt göra när man skriver för en tidning... refereratet skulle nog bli lite konstigt då.

Matchen slutade 27-27 efter att Heid kvitterat i slutsekunderna. Poängen kan dock visa sig bli väldigt viktig för Lugi. De fyra bästa i serien efter elva omgångar går nämligen till Ligacupen som spelas i trettonhelgen och vinnaren i Ligacupen får i sin tur spela Cupvinnarcupen.

Det är bara att titta på Sävehof för att se vad lite internationellt spel kan betyda för ett lag. Sävehof är det klart bästa laget i elitserien just och allt annat än att de tar SM-guld är en stor skräll.

Comeback i Lugi igår gjorde förresten Kamilla Jönsson som varit borta i tio månader på grund av en knäskada. Tror det kan betyda mycket att hon är tillbaka. Tuffare spelare får man leta efter och jäklar vad stryk hon får ta där inne på linjen.

Lugi har ju fått en del nytt till i år, men bortsett från Sanna Harris känns det som att det fortfarande är de "gamla" spelarna som gör jobbet. Imponerande att laget ändå utvecklats så mycket.

Nu dröjer nästa hemmamatch till i januari. Tradigt.

Historisk final

Det var mycket som var uppenbart i Idol igår.

Det var t ex hur tydligt som helst att juryn bytt taktik för att få bort Andreas. De skippade de vanliga sågningarna och gav honom istället menlös, men positiv kritik.

- Det var bra, sa Kishti och ryckte på axlarna.

Del två i taktiken var att ge Andreas en i princip omöjlig låt att sjunga. Det finns väl knappt nån annan än Gloria Estefan själv som klarar Conga med hedern i behåll. Andreas gjorde ett gott försök i alla fall.

Det var inte snyggt, men juryns lilla kupp gick hem. Marie och Amanda gick till final. Ändamålen helgar medlen.

Picasso är bra, men Amanda är min absoluta favorit. Hon är så befriande olik den typiska Idoldeltagaren. Hennes röst liknar inget jag hört förut.

När hon stod där brevid Andreas och väntade på att Jidhe skulle förkunna den sista finalisten var det hur uppenbart som helst. Andreas var nöjd. Amanda ville mer. Mycket mer.

Och nu blir det för första gången en final med två tjejer. Ska bli riktigt kul.