Björkman överraskar i Paris

Jonas Björkman hade inte vunnit en match på grus på tre år. Nu har han plötsligt vunnit två i rad och är klar för tredje omgången i Franska Öppna. Och sättet han vunnit på imponerar. I båda matcherna har han vänt 0-2 underläge i set till seger. Inget fel på 35-åringens fysik med andra ord.

Naturligtvis spelar Jonas dubbel också. Han kan i par med Max Mirnij vinna sin tredje raka dubbeltitel i Paris. Det har ingen mäktat med tidigare.

Det är inte så ofta svenskar står för historiska prestationer på tennisbanan längre så jag kommer hålla tummarna hårt för Björkman.

Comeback av Sörenstam

Sörenstam har spelat första rundan i sin comeback-tävling. Hon gick runt på par och det låter ju stabilt. Scorekortet vittnade dock om något annat. Fem birdies och lika många bogeys är inte Annika-spel direkt.

Nyförvärv

Nyförvärven börjar droppa in nu. Man Utd har ju sedan tidigare värvat Owen Hargreaves från Bayern München och nu är det även klart med Nani från Sporting och Anderson från FC Porto. Spännande värvningar tycker jag och också en del i den nödvändiga föryngringen av truppen, Nani är 20 och Anderson 19.
 
Sist klubben "hämtade" spelare i den portugisiska ligan gick det ganska bra. Tror det här blir bra också, kanske inte "Ronaldo-bra", men ändå bra.

***************************

EM-kvalet närmar sig med stormsteg nu och jag tror tyvärr inte att Anders Svensson kan vara med. Idag tränade han inte ens. Lite av ödets ironi att när Kim är skadad och Anders har chansen att visa upp sig så blir han också skadad.

Trodde nog aldrig jag skulle säga detta, men jag tror det är värre för Sverige om inte Svensson kan vara med än om Zlatan inte kan det. Har liksom haft på känn att boråsaren skulle göra en kanonmatch. Fast  å andra sidan så är jag en usel tippare, har jag nått på känn blir det oftast tvärtom.

Jag kanske borde ha högre tankar om Zlatan för på nyheterna på radion idag sa de att han var i kanonform. Fantastiskt tänkte jag, killen har bara tränat för fullt i ett par träningspass och är redan inte bara spelduglig utan också i kanonform! Wow!

Inför matchen

Verkar vara lite sjukstuga i landslaget inför matchen mot Danmark på lördag. Zlatan är dock med och tränar och så även Ljungberg! Vi har ju vant oss vid att han oftare sitter i bubbelpoolen än är med och tränar när det är dags för landslagssamling.

Vore väldigt tråkigt om inte Anders Svensson inte skulle kunna vara med och spela. Man vill ju gärna se vad han kan åstadkomma i blågult nu när det går så bra i allsvenskan.

Lite blandat

LPGA-tävlingen som spelades i helgen leddes efter första rundan av en Sörenstam. Men inte Annika, utan Charlotta! Efter hennes inledande 64:a följde dock tre rundor över par och Lotta slutade till sist på en 60:e plats.
Hade verkligen unnat henne en framgång, att få lite rubriker för sina egna prestationer och inte Annikas.

******************************

Såg ni när Ronaldinho tappade humöret och blev utvisad i Barcas match mot Getafe i helgen? Trodde knappt att den ständigt leende brassen kunde bli arg.  Men till skillnad från den italienska ligan så kommer ju den spanska att leva ända in i slutet. Real Madrid och Barcelona har lika många poäng med två omgångar kvar och pressen på spelarna är stor.

Jag tippar Real som mästare. Beckham verkar ha hittat tillbaka till gammal god passningsform. Han matar fram precisa inlägg som Raul och van Nistelrooy förvaltar väl. Inget fel på Barcas offensiv heller, Eto'o och Messi är "hyfsade" lirare, men det är klart Ronalindhos frånvaro kommer betyda en del.

******************************

Det blir ingen guldsko för Afonso Alves. Totti gjorde de två mål som krävdes i sista omgången av Italienska ligan. Lite synd om Afonso tycker jag, fast gissar att landslagsuttagningen är bra plåster på såren.

******************************

Klüft vann sin artonde raka sjukamp i helgen. Med tanke på Carro hade en del otur med vindarna så var hennes totalpoäng helt ok. Hon säger att hon nu för första gången på länge kan tävla utan att ha ont någonstans. Det väcker vissa förhoppningar i mig. Inte om VM-guld, det räknar jag med att hon tar, utan om rekord. Hennes svenska rekord är snart fyra år gammalt och det hade varit roligt att se henne slå det i Osaka.

******************************

Två svarta katter korsade vägen när jag var ute och sprang tidigare ikväll. Tar de då ut varann eller betyder det dubbel olycka? Återstår att se antar jag...

Allsvenskorna

LdB FC Malmö förlorade toppmötet mot Djurgården igår med 2-0. En förlust som i praktiken innebär att LdB:s chanser till serieseger är borta. LdB-spelarna må säga annat, jag hoppas att de säger annat, men jag kan tyvärr inte se mot vilka Umeå skulle tappa de poäng som krävs för att Malmö ska komma ikapp.

Härnäst väntar Karlskrona i cupen för LdB. Förhoppningsvis får de då fart på målskyttet igen, verkar ju ha gått lite troll i det.

Kul att AIK äntligen fick göra mål igen. Efter att de bara mäktat med ett(!) mål på de sju första omgångarna är det ganska lätt att föreställa sig glädjen och lättnaden i laget när Jessica Juhlin satte 1-0 mot Falköping i lördags. Efter att Nazanin Veseghpanah även ökat på till 2-0 hade man simsalabim plötsligt tredubblat säsongens målskörd. Skulle tro att det lossnar lite för de gulsvarta nu. De är definitivt inte något bottenlag.

***************************************

På herrsidan känns det fortfarande som lite vilda västern. Stabilast just nu verkar Elfsborg vara. Tre raka segrar imponerar i "alla-slår-allasvenskan".

Godnatt

Har fortfarande en lång lista på saker jag vill skriva om, men det får bli imorgon. Sex timmars bilkörning tar på krafterna.

Natti, natti

Tråkigt III

Så här stod det på speedwaylaget Smedernas hemsida den 20:e maj:

"Robin Johansson Smederna Ungdom och Masarnas Anton Rosen kraschade våldsamt idag i Linköping på Sviestadsbanan.
Båda förararna ligger kvar över natten på sjukhus i Linköping för observation.
Smederna Speedway önskar båda förarna ett snabbt tillfrisknade. "


Den 23:e maj kom mer information:

" Robin ligger fortfarande nedsövd i respirator på Universitets Sjukhuset i Linköping. Han har ådragit sig en svår skada på ena lungan och har krossade revben. Läkarna har även visat familjen röntgenbilder på hans svårt skadade ryggrad, och har konstaterat att Robin är förlamad från bröstkorgen och nedåt. "


Igår satt jag och tittade lite på GP-tävlingarna från Eskilstuna. Då skedde en ny otäck krasch, om än inte med så allvarliga följder. Antagligen hade det slutat värre för de inblandade om inte de så kallade luftstaketen funnits kring banan. Dessa staket är obligatoriska vid GP-tävlingarna, men t ex inte vid vanliga elitseriematcher.

Från förbundet säger man att man inte kan ställa krav på sådana här staket för att klubbarna inte skulle klara det ekonomiskt. En halv miljon per arena skulle det kosta.

Jag förstår att många klubbar har det kärvt, men en halv miljon är ingen astronomisk summa, speciellt inte med tanke på vad man får för pengarna.
 
Ser man på alla olyckor som skett är det för mig ofattbart att säkerhetskraven på de svenska arenorna inte är högre.

Smederna har startat en rehabiliteringsfond för Robin Johansson. Pengarna som kommer in går oavkortat till Robins rehab. Fondens bankgiro nr är 5042-7053.


Tråkigt II

Jag kommer ihåg när Bjarne Riis vann Tour de France 1996 och hur oerhört stort det var i Danmark, hur han hyllades som en hjälte av de cykeltokiga danskarna. Rådhuspladsen var lika fullproppad då som när Danmark överraskande vann EM-guld i fotboll 1992. Bjarnes triumf var utan tvekan en av de största idrottshändelserna någonsin i vårt grannland.

Nu erkänner han att han var dopad, ett erkännande som man väl egentligen bara gått och väntat på. Dels för att hans lagkamrater en efter en erkänt och dels för att varenda cyklist som vunnit ett stort lopp under de senaste åren per automatik är misstänkt för dopning.


Det närmaste vi kan komma något liknande i Sverige måste vara fallet Ludmila Engqvist. Hennes dopingerkännande var ett hårt slag mitt i solar plexus på alla oss svenskar (och vi var många) som tagit henne till våra hjärtan. Vi älskade Ludmila för att hon gav oss idrottsliga framgångar, men också för att hon var en fighter som visade känslor (vem minns inte återkomsten på Stockholms Stadion).

Vi var chockade och besvikna och började genast ifrågasätta allt hon gjort tidigare i sin karriär. En gång en fuskare, alltid en fuskare, eller?


Det finns dock inga bevis för att Ludmila t ex var dopad när hon vann sitt OS-guld i Atlanta. Vi kan ifrågasätta det, men inte ta det ifrån henne. Vi vet däremot med säkerhet att Bjarne Riis var dopad när han vann Tour de France. Hans seger där är idag ingenting värd. Ingenting.


Bjarne Riis är en fuskare av värsta sorten, men tyvärr långt ifrån ensam. Cykelsporten är rutten, rätt igenom. Det vänder sig faktiskt lite magen när jag tänker på hur rutten den är. Visst finns det säkert de som deltar på ett ärligt sätt, men de vinner knappast de stora tävlingarna.

Såg nån intervju med en cyklist som sa att dopning förekommer inte mer inom cykelsporten än i andra sporter, utan att det är media som väljer att fokusera på just cykel. En dåres försvarstal.

En ren cykelsport känns just nu väldigt långt borta. Framför allt då flera av de cyklister som erkänt dopning idag är chefer för stora stall.

Hur är det möjligt frågar man sig?

Att något sådant överhuvudtaget accepteras säger egentligen allt.


Tråkigt I

Degerfors har inlett årets spel i superettan med sex raka matcher utan seger och endast en enda inspelad poäng. För någon eller några Degerforsanhängare blev det tydligen för mycket. Man mixtrade med tränaren Mark Selmers bil och började hota hans familj. När Mark inte längre kunde åka till träningen utan att känna sig orolig för att något skulle hända med hans nära och kära var valet enkelt, han bestämde sig för att ta timeout från tränarjobbet i Degerfors. "Fotboll på liv och död" blev alltför bokstavligt för Mark.

Förövarna fick som de ville och det är fruktansvärt tragiskt. Men inte för en sekund kan man anklaga Mark Selmer för att vara feg, han gör bara vad varje normal människa hade gjort, sätter sig själv och sin familj före fotbollen.

Vad är det som gått fel när uteblivna sportsliga framgångar får såna här konsekvenser, när gränsen mellan fans och brottslingar suddats ut?


Degerfors sportchef Andreas Andersson tar nu tillfälligt över tränarskapet. Mitt i all den här bedrövelsen är det ändå skönt med en sån som Andreas som kommer ihåg sina rötter och ger något tillbaka till klubben som skapade honom.


 


Silence of the blog

Har precis kommit hem efter att ha tillbringat några sköna dagar i sommarstugan med mamma och pappa. Sommarstugan är belägen utanför Torshälla i ett område som heter Ängsholmen, inom familjen förkortat till "Ängis" och precis så idylliskt som namnet skvallrar om. På "Ängis" finns antagligen fler gamla hederliga och äckliga utedass per capita än någon annanstans i Sverige.

Jag har inga statistiska bevis för detta, men jag vågar påstå att det finns ett samband mellan många utedass och låg eller obefintlig tillgång till Internet.  På Ängis råder total internetskugga. Därav bloggtystnaden under de senaste dagarna.


Måste innan jag kommer till det som den här bloggen egentligen ska handla om, nämligen sport, bara för ett kort ögonblick återgå till utedassen. Ett utedass är ju i sin enklaste form egentligen bara ett litet hus, företrädesvis byggt i trä och ibland utsmyckat med ett litet hjärta på dörren, innehållandes en hink som man kan kissa och bajsa i. Ganska lite 2000-tal över det. Nu har dock även utedassen tagit klivet in i det nya årtusendet. Mamma och pappa och många andra sommarstugeägare på Ängsholmen har bytt ut sin hink mot en flashig sak som går under namnet Separett. Separett separerar kiss och bajs och är, och nu kommer det bästa av allt, helt luktfri! Tydligen är det just separationen som är hemligheten bakom detta. Pappa som hade läst instruktionsboken till Separetten noga sa att där stod att det är just när man blandar kiss och bajs som den äckliga lukten uppstår. En aning tvivlande kommenterade jag att min erfarenhet var att bajs minsann kunde lukta ganska illa på egen hand.

- Det finns en inbyggd fläkt också, sa mamma och så var den diskussionen avslutad.


Ok, nu börjar jag snart känna mig som
Malin Wollin, dags att byta ämne alltså.

Besök i sommarstugan brukar alltid innebära en hel del golf. Så även denna gång. Vi spelade på Strand och Sundbyvik. Två mysiga pay-and-play-banor helt befriade från snobbigheten som finns på många klubbar här nere i Skåne. Spelet i sig lämnade inte helt oväntat en del övrigt att önska, men det var ändå roligt och motivationen till att spela och träna mer är definitivt tillbaka.

************************************

Under bloggtystnaden har det hänt en hel del i den stora världen utanför Ängshomen  som är värt att kommentera. Mest riktiga tråkiga saker faktiskt.


Revanschen

Det blev lite spännande till sist, men när domaren blåste av matchen hade Milan gjort två mål och Liverpool bara ett. Gissar att ordet revansch kommer användas flitigt av de redigerare som ska sätta rubikerna  i natt.

Stackars Lina

För två år sedan spelade Lina Nilsson och jag fotboll i samma div 2-serie. Jag i Södra Sandby och Lina i Sjöbo. Mycket vatten har runnit under broarna sen dess. Medan jag har lagt mina fotbollsskor på hyllan har Linas karriär gått spikrakt uppåt. Ikväll satt jag på Malmö IP och såg henne ha huvudrollen i en underbar match mellan Sveriges två bästa damlag i fotboll.

Ett mål framåt och ett bakåt blev Linas facit. Först himmel, sen helvete och naturligtvis var det henne journalisterna ville prata med på presskonferensen. När hon kommer dit ser det ut som hon gråtit. Jag lider med Lina. Hon har precis gjort en jättematch mot det som varit världens bästa klubblag de senaste åren. Det är inte självmålet hon förtjänar att ta med sig från den här kvällen.

Fotboll är helt enkelt en jävla sport ibland. Så känner jag just nu och det gör nog Lina och de andra tjejerna i LdB också. LdB var det klart bästa laget i seriefinalen. Umeås tränare erkände det rätt upp och ner efter matchen, men han pratade också om att man förtjänar den tur man har. Jag vet inte, så bra som Malmö spelade tyckte jag allt att de förtjänade lite flyt de med.

Nu har ju Umeå nåt mer än tur också. De har Marta. Även om deras 2-1 är ett självmål så är det hon som ligger bakom det. Marta springer snabbare med boll, än vad de flesta "vanliga" fotbollsspelare gör utan. Hon är utan tvekan bäst av alla just nu. Som god tvåa håller jag förresten Therese Sjögran. Det är en nästan religiös upplevelse att se henne spela fotboll. "Terre" är i en sanslös form för tillfället.

Vi har pratat om hur damallsvenskan skulle bli jämnare än någonsin i år, men lik förbannat så står vi här nu efter sju omgångar, med ett Umeå utan poängförlust i topp. Jag tänker inte sluta hoppas på en fight om guldet, men känslan just nu är att det är den om silvret som kommer att bli spännande.

Det var förresten publikrekord på IP ikväll. 2610 personer såg seriefinalen. Så mycket publik förtjänar de här tjejerna varje match. Minst. För även om det blev förlust idag så kan de gå med huvudet högt. De gjorde en fantastisk insats och det är inte deras fel att fotboll är en jävla sport ibland.

image13
Så här glad borde Lina fått vara även efter matchen...

Norgehistoria

Kolla in det här.

Hoppas vi slipper se Caroline Jönsson göra nåt liknande ikväll.

Anders Svensson får arbetsro

Anders Svensson verkar vara i högform. Han gjorde Elfsborgs samtliga tre mål i gårdagens match mot IFK Göteborg. En riktigt bra match förresten!

Det är dock länge sedan vi såg Anders spela med självförtroende i landslaget. Kanske är det dags nu. Med Kim Källström borta är Svensson given på mittfältet. Konkurrens är i de allra flesta fall en prestationshöjare. När det gäller Anders och Kim tror jag dock det haft motsatt effekt. Ingen av dem har känt vare sig trygghet eller förtroende, två viktiga faktorer när det gäller att skapa optimala förutsättningar för att spela bra fotboll.

Nu är Kim skadad och hur tråkigt det än är, så tror jag att det ger Anders den arbetsro han behöver för att prestera i landslaget igen.

Två höjdare ikväll

Ikväll smäller det. Två gånger om. Först seriefinal LdB FC Malmö-Umeå IK och sen Liverpool-Milan i Champions League.

För min del är faktiskt den första matchen den jag ser fram emot mest. Dels för att jag får se den live och dels för att jag bryr mig om vem som vinner. Har så enormt höga förväntningar att det väl tyvärr är stor risk att det bara blir pannkaka av alltihop. Skönt i alla fall att det verkar ha ordnat upp sig på anfallssidan i LdB. Sannolikt kan även Manon Melis spela ikväll.

***************************************

De flesta tror att Milan vinner Champions League-finalen. Jag hoppas att de gör det, men tippar ändå Liverpool. Kaka säger att kvällens match inte alls handlar om revansch, men det tror jag är bull. Klart de som var med i finalen 2005 kommer ha den i tankarna när de springer in på planen ikväll.

***************************************
 
Jari Litmanen är uttagen till Finlands landskamper nu i början på juni. Nån som är förvånad? Jag kan mycket väl tänka mig att han spelar då utan att ha gjort en enda match för MFF den här säsongen. Det börjar bli pinsamt.

Asta med trots allt

I dagens Sydsvenskan står det att Asthildur Helgadottir är spelklar till morgondagens seriefinal mot Umeå. Viktigt!

Nu känns det lite roligare igen!

Johanna Ahlm stannar?

Har fått en kommentar från signaturen X. Han/hon skriver att Johanna Ahlm stannar i Sävehof. Om det är sant är det överraskande men väldigt roligt för oss som tänkt gå att se på elitserien i handboll nästa säsong.

"X" hintar också att det snart kommer nyheter om LUGIs spelartrupp. Har hört ryktas att tvillingarna Månsson skulle vara på väg bort. Väldigt tråkigt om det är sant.


Christian, Kajsa och deras konkurrenter

Signaturen Rosenblom kommenterar:

"Christians konkurrenter brukar ändå falla på ett uselt mästerskaps-psyke...
för övrigt... en blogg helt tillägnad sporten och du missar det största...? att Nadals segersvit på gruset är bruten. vilken miss! ;-)"


Så sant, så sant. Det har hänt förut att andra trestegshoppare imponerat inför mästerskapen, men sen inte mäktat med att vara bäst när det gäller. Just Gregorio brukar dessutom hoppa bra på våren, dock inte riktigt så här bra.

Dessutom kanske det här är precis vad som behövs för att pressa upp Christian över drömgränsen 18 m. Christian som för övrigt gör säsongspremiär i Bislett Games den 15:e juni.

*******************************

Även Kajsa Bergqvists konkurrenter börjar vakna till liv. Blanka Vlasic har redan hunnit hoppa 2,04 och försöka på världsrekordet. Ett rekord som jag förresten tror ryker i år, frågan är bara vem som slår det. Hellebaut, Vlasic eller kanske Kajsa?

Blir det inte Kajsa så hoppas jag på Hellebaut.

*******************************

Ja, jag erkänner. Jag har missat att skriva om Nadal och hans brutna segersvit. 81 raka vinster på grus blev det, sen satte Roger Federer stopp. Snart börjar Franska Öppna och det är väl en inte alltför vågad gissning att de två giganterna möts i en ny final där.

Plötsligt händer det

Ni vet hur det är ibland i fotboll. Ena laget leder med uddamålet . Motståndarna får en hörna under matchens sista skälvande sekunder. I ett desperat sista försök att kvittera skickar man upp allt man har, inklusive målvakten. En chansning som i princip aldrig går hem.

Vi såg scenariot utspela sig i matchen mellan Örebro och MFF igår. Dock med en avgörande skillnad. Örebros målvakt Richars Richardsson  fick pannan på bollen och gjorde mål. Kvitterat 1-1 och så klart stort jubel på Behrns Arena. Hade jag varit där, hade jag också jublat, inte för att jag håller på Örebro, utan för att grejen i sig är så grym!

MFF:s konstgräsförbannelse verkar inte vilja brytas. Det var så nära igår och så tappar de segern på det här viset. Bittert.

**************************************

Ldb FC Malmö har för närvarande tre anfallare skadade. Det är inte vilka som helst heller, utan förstavalen Helgadottir, Manon och Lundin. Man har en bred trupp, men inte så bred att frånvaron av dessa spelare inte får stor betydelse. Jag trodde verkligen att Malmö skulle kunna hota UIK på onsdag, men nu vette sjutton och det som i mina ögon skulle bli årets match på onsdag känns nu inte riktigt lika roligt längre.

**************************************

Christian Olsson gör inte mycket väsen av sig för tillfället. Jag har faktiskt ingen aning om hur det står till med eventuella skador och säsongspremiärer. När Olsson ligger lågt så låter istället andra trestegshoppade höra tala om sig. Brasilianaren Jardel Gregorio hoppade 17.90 i helgen! Det sjätte längsta hoppet någonsin och 11 cm längre än Christians personbästa.

Konkurrenterna börjar rada upp sig inför VM i Osaka.

Juve tillbaka

Juventus är tillbaka i Serie A. Förhoppningsvis leder till en mer intressant liga nästa år. Tråkigare än i år kan det väl i alla fall inte bli?

Smygpremiär av Klüft

Lite sådär i skymundan har Carolina Klüft gjort säsongspremiär. Hon sprang 100 m häck på 13.38 vid Marknadsspelen i småländska Skruv. Kul namn på en ort :).

13.38 är förresten bare tre hundradelar sämre än henne bästa resultat från ifjol.

Nästa helg blir det sjukamp i Götzis, faktiskt den enda sjukamp hon gör i VM. Istället kommer hon tävla mer i de individuella grenarna.

Kan något annat än en skada hindra Klüft från att ta ännu VM-guld i Osaka i höst?

En gång ingen gång, två gånger en vana?

Fick in min text om matchen Kirseberg-Älmeboda i tid, men det var inte utan besvär. Fick pressa fram ord och formuleringar. Resultatet av dessa ansträngningar kan ni läsa här. Redigerarna har ändrat en del, men inte så mycket.


Dagens lärdom:

Det är betydligt lättare att göra en intervju när man får börja den med ett "Grattis".


Varför Kirsebergs tränare kallas för "Bloody"? Han skallade ihop med en motståndare och spelade resten av matchen med ett blodigt bandage runt huvudet. Ganska mycket Terry Butcher över den historien.

Roliga sånger

Unitedfansen brukar skriva sånger om spelarna i laget.
Här är ett par:

Nemanja ohhh, Nemanja ohhh,
He comes from Serbia...
He'll F**kin' Murder Ya!

He shoots, he scores, he'll eat your labradors.
(Om Ji-Sung Park)

Politiskt korrekt eller inte, ganska roligt tycker jag.


Vid lång vägs ände

Skit också. Chelsea vann FA-cupfinalen mot United med 1-0 efter förlängning. För målet stod en viss Didier Drogba.

Att det inte blev nån FA-cuptitel är väl inte hela världen, jag fortsätter med en dåres envishet att påstå att ligan var det viktiga i år. Det som dock svider lite är det är Chelsea vi förlorar mot. Hade varit skönt att på något vis få göra deras misslyckande totalt genom att snuva dem även på den här titeln.

Nä, jag unnar inte det laget någonting.

För mitt älskade United är nu säsongen över och en välförtjänt och välbehövlig vila väntar spelarna. De har levt under en enorm press de senaste månaderna då i princip varje match spelats med kniven på strupen. I ligan, i cupen och i Champions League.

In i det längsta var man med och kämpade om tre titlar. Till slut blev det en. Jag ser det inte som ett misslyckande och det tror jag inte heller laget gör. Ferguson och hans spelare har presterat mer och bättre än vad de flesta förstå-sig-påare trodde de skulle mäkta med. Killar som Rooney och Ronaldo har fått vinna sin första ligatitel och när de tittar tillbaka på den här säsongen är det det den kommer att komma ihåg, inte titlarna de missade.

Varför har då United varit så starka i år?

"Gubbarna" som många trodde var slut, Giggs och Scholes, visade att de fortfarande håller. Båda kom t ex med i Årets lag och Giggs är nu den ende spelare som kan stoltsera med nio ligatitlar.

Ronaldo. Han har varit i en sanslös form nästan hela säsongen och har avgjort många matcher på egen hand. Har ännu inte riktigt jämnheten som krävs av en spelare som kan kallas världens bästa, men han är på god väg.

Coachen. Ferguson har förmågan att ingjuta mod och självförtroende i sina spelare, även under tunga perioder. Såna som United haft i år med sina många skador.

Lagkänslan. Även stjärnor som Ronaldo tar långa löpningar hem för att hjälpa till i försvarsarbetet. Några divor existerar inte.

Så länge jag kan minnas har jag hållit på Manchester United, men kanske är det först i år som jag verkligen gjort laget till mitt på riktigt. Jag har sett nästan varenda match, lärt känna spelarnas styrkor och svagheter och kan sångerna som sjungs av fansen på Stretford End. Jag är en röd djävul i hjärtat.

Nu blir det spännande att se vilka som kommer och vilka som går. Längtar redan till nästa säsong.

Kirsebergs IP vs Wembley Stadium

Just nu ösregnar det här i Lund. Om tre timmar börjar FA-cupfinalen mellan Chelsea och United. Dåligt väder och en grym fotbollsmatch på TV, det låter onekligen som en perfekt kombination.

Dock inte för mig den här gången. Jag ska plocka fram paraplyet, kränga på mig regnkläderna och bege mig till Kirsebergs IP. Nykomlingsmöte i södertvåan mellan Kirseberg och Älmeboda. Ljusår från Wembley.
 
Ändå är valet lätt för mig, jag måste ta vara på varenda chans jag får att "göra matcher". Är dessutom lite nyfiken på Kirsebergs tränare Magnus "Bloody" Nilsson. Hur får man ett sånt smeknamn? Måste fråga honom.

Har jag tur hinner jag hem till sista halvtimmen av United-matchen.

Ska förresten bli kul att få se nya Wembley. Arenan tar 90 000 åskådare och alla platser ska ha fri sikt till planen. Det snackas redan om den som världens bästa fotbollsstadion.


Oväntad konkurrens för Holm och Törnblad

Har ni sett det här?

En basketspelare från Bahamas som efter en utmaning testade att hoppade höjd och tog två meter i sitt första försök. I sitt andra hoppade han 2,10. Två dagar senare deltog han i sin första tävling och hoppade 2,22.

Hans egen kommentar ska tydligen ha varit:
- Jag visste väl att jag var bra på nån sport.

Idag toppar han världsårsbästastatistiken med 2,34.

Sånt tycker jag är coolt.

Nästa Örgryte!

Öster - IFK Norrköping sändes på Sportexpressen idag. Jag var naturligtvis inställd på att följa matchen intensivt. När ens favoritlag spelar i Superettan gäller det att ta de chanser man får att se dem spela.

Men så mycket för att ta den chansen, ca tio minuter in på första halvlek sussade jag gott i soffan. Jag var faktiskt inte speciellt trött innan matchen och det säger väl en del om vilket sömnpiller den var...

Ryckte dock upp mig efter paus och i den 74:e minuten fick jag se Norrköpings Eirik Dybendal göra 1-0 på ett mycket vackert sätt. Öster mäktade sen inte med någon kvittering och Peking är tillbaka i tabelltoppen. Dessutom är man efter sex matcher fortfarande obesegrade.

Återtåget tuffar vidare. Nästa station Örgryte.

***************************************************

Läste på Aftonbladet idag att Afonso Alves är uttagen i det brasilianska landslaget. Vad jag vet är han den första "svensk-brasilianaren" som når så långt. Afonso var grym när han spelade i MFF och han har knappast blivit sämre sen han lämnade Sverige. I år har han gjort hela 34 mål för sitt Herenveen. Otroligt kul att han får den här chansen!

***************************************************

Det verkar som att Zlatan kanske trots allt hinner bli frisk till EM-kvalet mot Danmark den 2:a juni. Inget är förstås säkert än, men det ser ändå lovande ut. Jag får erkänna att jag nog trodde att han skulle ta chansen och utnyttja sin skada för att "slippa" vara med. Så verkar dock inte alls vara fallet och det är så klart underbart om Zlatan verkligen vill spela i landslaget.

Det har förresten kommit ut ännu en bok om Zlatan. Den heter "Zlatan är Zlatan" och är skriven av min favorit Jennifer Wegerup och Petter Karlsson. Det har snackats mycket om den här boken på sista tiden och den har fått både ris och ros. Ser fram emot spännande läsning!

Illa Henke

Vilka chanser Henke missade i derbyt mot Malmö! Visserligen bra räddningar av Jonas Sandqvist, men bättre lägen än så där får man inte.

Jag tycker Helsingborg förtjänade minst oavgjort idag. Malmö var bedrövliga i andra halvlek och det är trist att de trots det får med sig alla tre poängen.

Gillar  förresten HIF:s vänsterback Adama Tamboura väldigt mycket. En teknisk, spelande back, såna som vi har så ont i svensk fotboll.

Kennedy Bakircioglü är klar för Ajax. Det är stort. Hoppas han lyckas.

Aj!

Så här ser min fot ut efter gårdagens fotbollsträning.

image11

Ja, den är precis så svullen som det ser ut på bilden...

...och det här är skorna som är orsaken.

image12

Ganska snygga tycker jag.

Äntligen Tutta!

Ja, hon kallas faktiskt så Suzann Pettersen, den norska golftjejen. I helgen vann hon äntligen sin första LPGA-tävling. Hon har varit nära många gånger innan, men presterat som sämst när det gällt som mest. Den här gången höll hon hela vägen. Ketchupeffekt?

Jag har haft förmånen att se Suzann spela några gånger. En gång minns jag extra väl.

Solheim Cup på Barsebäck 2003.
Europa mot USA.
Annika och Suzann spelar bästboll mot amerikanskorna Kelly Robbins och Laura Diaz. De är fyra ner med fem hål kvar att spela.
Fyra hål senare är underläget inhämtat och det är helt jämnt inför sista hålet.
På 18:e green, inför mångdubbla åskadårled sätter Pettersen en fyrameters birdieputt för seger i matchen.

Ett tillfälle som lätt går in på min fem-i-topp-lista över bästa på-plats-upplevda idrottsögonblick.

Fortfarande obesegrade

IFK Norrköping är fortfarande obesegrade i Superettan. Ikväll spelade man 2-2 mot Häcken hemma på Parken. Norrköpings kvitteringsmål kom i den 93:e matchminuten. Som tur är är mål gjorda på övertid lika mycket värda som de som görs under ordinarie speltid.

Skönt att inte förlora mot Häcken. Det är väl ändå ett lag som bara en mor kan älska?

Norrköping har nu spelat åtta matcher i rad utan att förlora, förra säsongen inräknad. Det kan man så klart kalla en svit.

Men det finns sviter och så finns det sviter. Umeå IK:s svit är av det mer fantastiska slaget. Efter deras storseger mot Bälinge igår är de uppe i 51 matcher på raken utan förlust (i allsvenskan alltså). Fantastiskt. Och samtidigt så himla tråkigt...

Jag tröstar mig med att för varje match som går så kommer förlusten närmare. Inget lag kan vinna jämt.

Om jag får önska så spräcks sviten på onsdag nästa vecka när UIK kommer ner för att möta hudkrämarna. Vilken match det kan bli! IP:s fotbollsplan kommer att vara alldeles pintjock av världsstjärnor.

Läge för publikrekord tycker jag.

Första presskonferensen

Var på Malmö IP igår och såg LdB möta Kopparbergs/Göteborg. Ytterligare en riktigt bra match av Malmö-tjejerna. I första halvlek spelade de faktiskt ut Göteborg. I andra blev det jämnare och det var väl som vanligt en kombination av att det ledande laget slappnade av och det jagande höjde sig.

Lotta Schelin som hade det tufft i första halvlek, fick lite mer uträtttat efter paus, bland annat gjorde hon ett riktigt läckert mål. Hon fick bollen ute på kanten, tittade upp och såg att det inte fanns någon att spela, gick istället själv och det såg verkligen lätt som en plätt ut när hon tog sig igenom Malmö-försvaret och rullade in bollen bakom Caroline Jönsson.

Även Therese Sjögran gjorde ett vackert mål. Hon får klockren träff från 30 meter och Maria Edman i Göteborgs mål är helt chanslös. Jag har ALLTID sagt att Sjögran borde skjuta mer.

Efter matchen var det presskonferens med lagens båda tränare, Martin Pringle och Jörgen Petersson samt spelarna Lotta Schelin, Jenny Engwall, Therese Sjögran och  Caroline Jönsson. Frågorna haglade inte direkt, men det var ändå kul att se hur det gick till på en presskonferens. Martin Pringle verkar förresten vara en trevlig prick, han gav ett väldigt bra intryck.

Eftersom jag gick på LdB-matchen missade jag Uniteds sista framträdande i ligan för året. Inte helt oväntat förlorade man hemma mot West Ham. Ett United utan något att spela för och ett West Ham som gått som tåget på slutet och som behövde minst en poäng för att säkra fortsatt spel i Premier League. Gissar att det för Uniteds del mest handlade om 90 minuter som skulle avverkas utan att slösa för mycket energi och utan att dra på sig några nya skador. Dessutom var ju dagens stora händelse inte själva matchen, utan snarare det som väntade efter den. Prisutdelningen.

Apropå Manchester. Lånar/stjäl den här snutten från Erik Niva på Sportbladet:

"Häromdagen spelade kanadensiske radiorockaren Bryan Adams i Manchester Evening News Arena. Som en åskådarflirt plockade han upp en tjej ur publiken för att sjunga duett med honom under storhiten "When You´re Gone". Kvinnan tog sig upp på scenen, fick en mikrofon, tittade ut över 20 000 nyfikna Mancunians... och vrålade: "Athens, here we come".
  Hon kom - såklart - från Liverpool. När publiken buat färdigt gav lokalpressen i Manchester sitt betyg: "Hon sjöng falskt"."

Om man kunde slå upp uttrycket "ta tillfället i akt" i en ordbok så skulle den där tjejen från Liverpool sitta där och vinka glatt.

Första frilansjobbet

Det är par dagar sen jag skrev nu och det har hänt en del.

I lördags gjorde jag mitt första riktiga frilansjobb. Hade fått i uppdrag av Sydsvenskan att skriva om matchen Mabi-Karlskrona i södertvåan.

Det började sådär med att jag körde lite vilse på Rosengård i jakten på idrottsplatsen. Som tur är tycker jag inte det är någon större prestigeförlust att stanna och fråga efter vägen, så det gjorde jag. Sen var det lätt att hitta.

Antecknade febrilt under hela matchen. Antagligen mycket mer än vad som var nödvändigt. Intervjun (om det nu kan kallas det..) som jag gjorde med Mabis tränare efter matchen går inte heller till världshistorien som en av de bättre som gjorts. Det är svårt att hinna skriva, lyssna och fundera ut nästa fråga samtidigt.

Hur som helst, jag fick ihop mina 1800 tecken och kunde skicka in dem till tidningen innan deadline. Det var sen en ganska skön känsla att slå upp sportsidorna morgonen därpå och faktiskt se sina ord och formuleringar i tryck.

image10

Nu återstår att se om jag får betalt också. Gissar att det hänger mest på hur jag lyckas med min faktura! :)


Silly Season

Säsongen är inte riktigt slut än, men Silly Season har så klart redan dragit igång. Tänkte bara lite kort redogöra för några av de rykten som snurrar kring Manchester United. Ferguson sägs vilja värva tre spelare som mer eller mindre ska kunna gå direkt in och ta en ordinarie plats i laget.

In:
Michael Owen, Newcastle
Owen har spelat i Newcastle i två år, men varit skadedrabbad och inte spelat många matcher. Nu är han tydligen frisk och en frisk Michael Owen är en tillgång för vilket lag som helst. Hade gärna sett honom i United då jag tror det är en spelartyp som skulle passa in.

Samuel Eto'o, Barcelona
Oj, oj, oj! Många klubbar slåss om Barca-stjärnans namnteckning och skulle United vinna den kampen känns det som chanserna till ett nytt ligaguld är mycket stora. Eto'o är en fantastisk fotbollsspelare och en pålitlig målskytt. Sannolikheten att han blir kvar i Barcelona känns väldigt liten efter alla turer som varit där. Frågan är om det blir United, Chelsea eller nån annan klubb.

Dimitar Berbatov, Tottenham
Jag har sett för lite av honom för att egentligen ha nån åsikt. Tottenham verkar beredda att höja hans lön rejält för att få honom att stanna i klubben.

Steve Sidwell, Reading
Reading har överraskat positivt i år och Sidwell har stor del i detta. United behöver fler mittfältare. Förstauppställningen är bra, men bakom den är det tunt.

Owen Hargreaves, Bayern München
Ferguson har varit ute efter Hargreaves lääääänge. Har dock inte riktigt fattat varför. Bayern Münchens prislapp är hög så sannolikheten är stor att det inte blir nån övergång nu heller.

Fernando Torres, Atletico Madrid
Har inte sett honom jättemycket, men det jag sett har jag gillat. Också en spelare som kopplas ihop med många klubbar.

Nani, Sporting
Den här killen tycker jag om! Hade varit underbart att få se honom på Old Trafford. Frågetecken för om han inte är lite för lik Ronaldo.

Gareth Bale, Southampton
Försvarsspelare som jag har noll koll på.

Franck Ribery, Marseille
Slog igenom under VM ifjol. Var riktigt bra då, men sen har iaf jag inte hört så mycket om honom.

Ut:
Wes Brown
Bl a Newcastle är intresserade. En riktig trotjänare i United som fått ta stort ansvar i år när skadorna i backlinjen duggat tätt. Är alla friska är han knappast Fergusons förstaval och därför kanske inte så konstigt om han vill lämna. Jag hoppas ändå han blir kvar.

Louis Saha
Har fått stora delar av säsongen förstörd av skador. Frisk tycker jag dock fortfarande han har mycket att tillföra i United.

Gabriel Heinze
På väg till Juventus? Har blandat och gett den här säsongen och jag kommer inte gråta blod om United säljer honom.

John O'Shea
United behöver sin hjälpgumma! Fast frågan är vad som är roligast, att vara hjälpgumma i ligans bästa lag eller en ordinarie framträdande spelare i Sunderland.

Ska bli spännande att se hur det hela slutar!


Änglar, finns dom?

På lördag ska jag göra mitt första frilansjobb för Sydsvenskan. Rosengårds IP kl 15.00. Toppmöte i södertvåan mellan Mabi och Karlskrona. Ingen märkvärdig match, men ändå lite av en milstolpe för mig.

Om jag kunde tillägna matchreferatet till någon så skulle det vara Thorsten. Thorsten är gammal journalist och svarar tålmodigt och bra på alla dumma frågor som jag ställer. Min sherpa i Himalaya och i mina ögon det närmaste en ängel man kan komma.

Att träna eller inte träna, det är frågan

I måndags gjorde jag min första fotbollsträning på ett halvår. Det var en riktigt lätt träning, ändå har jag nu haft ont i ljumskarna i tre dar. Det beror naturligtvis på ovana och inte på ålder...

Hade tänkt träna idag också, men just nu pissregnar det och de sju grader som termometern visar kommer säkert kännas ännu kallare i den skånska snålblåsten. Risken är stor att det blir en kväll i soffan istället.

Tänk att det fanns en tid då inget väder i världen hade kunnat stoppa mig från att gå till träningen.

Tiderna förändras.

Coca-cola matchen

Det kunde varit årets match, men blev istället mer som en Coca-cola som stått öppnad lite för länge. Avslagen, fast ändå drickbar.

United kom till spel med uppställning där Chris Eagles med sina tio minuters speltid den här säsongen framstod som ett under av rutin.

Bäst var när Chelsea-spelarna traditionsenligt fick ställa upp på led och applådera mästarna när de marscherade in på planen. Det måste väl ha svidit rejält i portugisens hjärta?

Mourinho: Were you listening,

did you keep the trophy glistering,

we came back in may,

and took it away,

walking in A Fergie´s wonderland.

******************

Sunnanå hälsade nykomlingarna Falköping välkommen till allsvenskan genom att slå dem med hela 8-0 i kvällens match! Ett brutalt uppvaknande för ett Falköping som överraskat alla så här långt. Kanske inte helt oväntat att det skulle komma en reaktion. Blir intressant att läsa vad Nettan Hofling, lagets spelade assisterande tränare, skriver i damfotboll.com's blogg imorgon.


En 350-kronorsmatch, fast ändå inte

Vi hade bestämt vi skulle gå och se matchen MFF-Hammarby på Malmö Stadion. Med vi menar jag förutom mig själv, min goda vän Emilia och hennes i sin tur goda vän Kristofer.

Emme och Kristofer hade redan biljetter, jag skulle fixa min på ticnet. Jag brukar ha ganska bra koll på vad jag gör när det gäller datorer och internet, men den här biljettbokningen gick inte riktigt som jag tänkt mig. Vi skulle ha ståplats, men jag råkade boka och betala för en sittplats. Kan väl inte vara några problem att lämna tillbaka den tänkte jag och bokade glatt även en ståplats-biljett.

Ringde sedan ticnet bara för att få höra att jag inte kunde ändra eller ta bort min bokning eftersom jag redan betalt.  - Det får du lösa på Malmö Stadion, var svaret jag fick.

I biljettluckan på Malmö Stadion möttes jag av Tomten. Ja, i alla fall såg det ut som han. Han satt där och såg fryntlig ut i sitt stora vita skägg. Det här kommer att gå bra tänkte jag, det vet ju minsta unge att att Tomten är snäll. Men ack så jag misstog mig. MFF-tomten visade sig vara en brutal bluff, mer lik tomtens onda och bittra kusin, än tomten själv. Han ville absolut inte ta tillbaka min biljett utan tyckte istället att jag skulle vända mig till min bank. Till min bank? Hur bittertomten tänkte där jag fick aldrig nån klarhet i. Skulle jag knalla in på Sparbankens Finn kontor, vifta med min biljett och få mina pengar tillbaka? Mmmm, eller hur.

Sista chansen till att i alla fall få tillbaka lite pengar var naturligtvis att försöka sälja biljetten. Inte helt lätt skulle det visa sig då utbudet var betydligt större än efterfrågan. Nu får det f** vara en bra match tänkte jag på väg in på Stadion. Men så i sista stund, dyker det upp en kille som vill köpa. Han får en schysst sittplats för 100 kr, jag en stå för 350...

350 kronor som matchen inte ens var nära att vara värd. Den var ok, inte mer och av det spelet som MFF visade upp mot AIK fick vi inte se mycket. Tio minuter närmare bestämt. Sen hade MFF gjort 1-0 och då var man tydligen inte intresserad av fortsätta spela bra. Trist.

Desto roligare att se publiken på Malmö Stadion. Som Malmöborna älskar sitt lag! Luften runt klacken är tjock av djup, villkorslös kärlek. Man sjunger, hoppar och klappar i nittio minuter, till synes outtröttligt. Bara i några sekunder är det tyst, ögonblicket efter det att Hammarbys Eguren smekt in bollen i Sandqvists vänstra kryss och kvitterat till 1-1.


Malmöpubliken förtjänar en bättre fotbollsarena än Stadion.  Kul att de äntligen ska få det.

Att åka bil med min vän Emme är förresten alltid ett äventyr, denna gång lite väl spännande för min smak. På väg in mot stan igen efter vår dust med Tomtens onda kusin stannar vi vid ett rödljus. Emme släpper på gasen, men bilen väljer att helt ignorera detta.

Emme (med lätt panik i rösten): Anna, gasen har fastnat!
Jag (också med lätt panik i rösten): Emme, stäng av bilen, stäng av bilen!

När Emme startar bilen igen, verkar den ha lugnat ned sig. Det känns dock sådär att sitta i Malmös rusningstrafik i en bil som tycks ha en egen vilja. Men, jag kom levande hem den här gången också. Tack för skjutsen Emme! :)

Dagens insikter:
Tro inte att alla tomtar är snälla.
Fotbollsmatcher där man inte bryr sig om vem som vinner är inte lika kul, men ganska skönt som omväxling.


Ny karriär

"Gazza" gör en Vinne Jones och blir filmstjärna. Kolla här.


Mer video

För den som har behov av att frossa i fotbollsfilmer finns nu den här sajten.

Målet


Årets mål

Har ni sett målet? Det som Andres Vasquez i IFK Göteborg gjorde i kvällens match mot Örebro. Jag har sett inlägg slås på det viset, men nog aldrig ett skott på mål. Helt underbart!

Anders Svensson mål mot Djurgården var också "rätt" snyggt, även om skottet inte såg helt otagbart ut.

Äntligen!

Det kändes så lugnt ett tag. Arsenal ledde med 1-0 och kontrollerade matchen samtidigt som Chelsea av någon outgrundlig anledning inte verkade speciellt taggade. Men så, i den 70:e minuten, som från ingenstans kändes det som, kom kvitteringen och då plötsligt blev det en väldig fart på Mourhinos killar. De sista tjugo minuterna blev sedan en riktig pina.

Jag håller med Alex Ferguson som ett tag undrade om Arsenal med flit försökte förlora matchen, så mycket som de slarvade med bollen på mittplan. Nu lyckades de ändå freda sig från anstormningen och Chelsea fick bara med sig en av de tre poäng de behövde för att hålla ligan vid liv. United är mästare igen och jag får erkänna att tårarna var nära när späningen släppte.
 
******************************************

Om allting står rätt till i Premier League kan man ju dock fundera på hur det är med Allsvenskan. Känns lite som upponedvända världen när man tittar på tabellen och ser att Gefle är i topp. Hur sjutton gick det till?

Marcus Rosenberg gjorde hattrick i bundesliga. Nu seglar han upp som en potentiell startman i Sveriges kommande EM-kvalmatcher.


******************************************

Utomhussäsongen i friidrott har börjat dra igång så smått. I lördags var det GP-tävling på blivande VM-arenan i Osaka och svensken Magnus Arvidsson överraskade rejält i spjut. Magnus kastade hela 85.75, det näst längsta en svensk någonsin kastat och personligt rekord med hela fyra meter. Det var också det näst längsta spujtkastet i världen i år. Kul!!

Lite mindre kul är att Sanna Kallur tydligen dras med höftproblem.


******************************************

Kanot är en av de sporter som mest får uppmärksamhet i samband med OS vart fjärde år. De senaste dagarna har dock sporten fått en hel del utrymme i media tack vare en tjej vid namn Sofia Paldanius. Sofia har tagit flera mertierande segrar vid de pågående världscuptävlingarna i Zagreb.

Den fina svenska kanottraditionen verkar hållas vid liv!

Bittert Skövde

Ikväll var jag med om något så ovanligt som en rätt skön löprunda. Eller, ja, löprunda och löprunda,  det jag ägnar mig åt kan knappst kallas löpning, jogging ligger nog lite närmare sanningen.

Hur som helst, det var en underbar vårkväll att springa i. Dagens värme dröjde sig kvar, luften var fylld av grillos och  blomdoft och den nedgående solen gav det intensivt gröna landskapet en guldgul nyans. När man inte behöver lägga all sin koncentration och energi på att placera ena benet framför det andra så kan man unna sig att njuta av allt detta. Rapsen har precis börjat blomma och det gör inte saken sämre. Det är bara så fint.

*************************

Handbollssäsongen tog slut idag då både herrarnas och damernas finaler spelades i Globen. Tyvärr utan lundensiska inslag.

Hammarby vann herrfinalen över Skövde med hela 34-22. Helt klart rätt lag som vann, men visst är det lite tråkigt att det ska behöva bli så stora siffror i en final.

På damsidan var det betydligt jämnare. Sävehof slog Skövde med 29-27 efter förlängning. Skövde ledde stort med tio minuter kvar men Sävehof med fantastiska Johanna Alm i spetsen kämpade sig ikapp. Johanna gjorde hela 14 mål och detta trots att hon tvingades gå ut och sy tre stygn över höger öga efter en krock med Skövdemålvakten Gabrielle Kain.

För Skövde var det tredje raka finalförlusten. Inte svårt att föreställa sig hur bittert det måste kännas, speciellt då man ledde så stort, men, för att använda en klassisk sportklyscha, glömde knyta till säcken.

Frågan är om Skövde får en ny chans nästa år. Storstjärnan Linnea Torstensson som slog igenom med dunder och brak i EM, lämnar laget för spel i Danmark. Hon blir självklart enormt svår att ersätta. Vad som händer med Sävehofs Johanna Alm vet jag inte jag, men jag skulle bli mycket förvånad om hon spelar i Sverige nästa säsong.

Börjar även bli lite nyfiken på vad som händer i  mitt favoritlag LUGI. Spelare som kommer? Spelare som går? När är det egentligen Silly Season i handbollsvärlden?

Grisfotboll är också fotboll

Det var inte vackert, inte ens nära. Men tre poäng är tre poäng oavsett hur de tas. Det kommer alltid komma matcher under en säsong, när kreativiteten tryter och benen känns tunga, som man helt enkelt måste "grisa" sig igenom. Derbyt mot City var en sån match.

Van der Sar som jag skällt lite på på sista tiden blev hjälte då han räddade en felaktigt dömt straff med tio minuter kvar. Kan mycket väl ha varit räddningen som avgör hela Premier League.

Imorgon Arsenal-Chelsea. Arsenal förlorar sällan hemma på Emirates Stadium och lyckas de undvika det även imorgon så är United klara mästare.

Mästare. Knappt jag vågar ta ordet i min mun. Har följt laget så intensivt den här säsongen och det skulle kännas så bittert att tappa ligatiteln så här på upploppet.

Så. Go Arsenal! Ge mig en anledning att få fira imorgon kväll.

*****************************

Sverige vann den icke tv-sända em-kvalmatchen mot Italien med 2-0. Vad jag förstått så var det inget sprudlande spel som Sverige bjöd på, men strunt samma, det hade ändå ingen förväntat sig mot ett snålt spelade Italien. Seger på bortaplan mot den tuffaste motståndaren i gruppen är så klart en jättebra början på kvalspelet.

*****************************

Södra Sandby vann också idag. 1-0 hemma mot ett Falkenberg som övertygat så här långt. Hurra va bra!


En på miljonen

Den 13:e juli förra året kraschade den tjeckiske speedwayföraren Ales Dryml under en ligamatch i England. Han körde omkul och föraren bakom hann inte väja. Dryml fick en fotpinne i huvudet och slogs medvetslös. När det såg som mörkast ut gav läkarna honom en chans på miljonen att överleva.

Nu har elitserien i speedway dragit igång för året och mot alla odds kommer Dryml att stå på startlinjen igen. En fantastisk historia.
 
Samtidigt har jag svårt att förstå varför man vill ta risken att bli så allvarligt skadad ännu en gång. Är det kärleken till sporten eller brist på alternativ?

Vad det än är så måste drivkraften vara enormt stark, starkare än rädslan för döden.

Tuff tuff

Tuff tuff tuff tuff tuff tuff tuff tuff. Hör ni? Det är återtåget som tuffar vidare. Norrköping slog Sylvia med 2-1 igår och är därmed tillbaka i tabelltopp.

Vackert så, men nu väntar två riktigt tuffa matcher där det verkligen är upp till bevis för Peking. Först Häcken hemma på Idrottsparken och sen Öster borta.

*********************

Imorgon spelar damlandslaget EM-kval mot Italien. Verkar inte som om matchen går på TV, jag har i alla fall inte hittat nån kanal som sänder. Varenda sketen träningslandskamp för herrar visas, men en tävlingsmatch för damlandslaget, under ett VM-år är tydligen inte tillräckligt intressant. Behöver väl inte säga vad jag tycker om det.

Lojt och viljelöst

Mitt muggtrick fungerade inget vidare. I elva minuter hade United finalplatsen. Sen presenterade sig en viss fotbollsspelare vid namn Ricardo Kaka. 1-0 till Milan. Godnatt United.

Det blev aldrig den sprakande föreställning vi hoppats på. Visst fick vi se fantastisk fotboll, men bara från ett av lagen. Bortsett från en period i andra halvlek var engelsmännen aldrig med i matchen. Milan spelade med fart, finess och fantasi, United spelade inte alls.

En missad final är inte hela världen, det får man ta. Den största besvikelsen är snarare sättet United förlorar på. Spelarna agerade lojt och viljelöst. Faktiskt ingen kom upp i normal standard. Ronaldo raderades ut av en fantastisk fanatisk Gattuso och Scholes såg ut som om han sprang på ägg i rädsla för att dra på sig ännu en varning.

Suck.

Jaja, nu lägger vi Champions League åt sidan och koncentrerar oss på det som återstår. Tre matcher i ligan och så finalen i FA-cupen. Fyra matcher att ladda om och samla kraft till. Vila finns det gott om tid till sen.


En röd Manchester-mugg

Ikväll smäller det. Milan-Manchester United på San Siro. Dagen till ära drack jag morgonens frukostjuice ur min fina, röda United-mugg. Inbillar mig att det på något vis kan skicka ner lite positiva vibbar till Italien.

Men. Jag har sagt det hela tiden och håller fast vid det även nu. Det är ligan som är viktigast, att få peta ner Chelsea och Jose "The special one" Mourinho från tronen skulle betyda allt. Champions League är bara bonus.

Det innebär ju dock inte att jag inte kommer sitta där ikväll framför teven med svettiga handflator och rusande puls. Och skulle det hela liksom gårdagens match behöva avgöras på straffar så tvivlar jag på att mina nerver pallar trycket. "Bara bonus, bara bonus" får bli kvällens mantra.

Att Vidic och Ferdinand är tillbaka i laget så är klart underbara nyheter! Även om jag tvivlar på att Sir Alex vågar spela Vidic ikväll.

Scholes får inte dra på sig en varning, då är han borta från en eventuell final. Jag lär hålla andan varenda gång han går in i en närkamp.

***************************************

Var på Olympia igår och såg HIF-Elfsborg. En rätt dålig match där passningsspelet stundtals var på pojklagsnivå. Först i slutet ryckte HIF upp sig och skapade lite chanser. Saknaden av Henke var stor.

Anders Svensson fick pris som bästa spelare i bortalaget, men det måste ha varit i brist på andra alternativ. Svensson visade inte landslagsklass igår. Förstår också varför han inte är någon favorit hos motståndarlagens supportrar. Han ramlar lätt och gnäller mycket.

Dålig match eller inte. Det är ändå härligt att gå på fotboll. Allra bäst är minuterna innan avspark. Lagen presenteras, nån sjunger nationalsången. Av någon anledning blir jag alltid lite rörd. Kanske är det tanken på så många människor på samma ställe med bara en sak i huvudet. Jag vet inte. Härligt är det i alla fall.

Konstgräs i all ära, jag förstår att det på vissa platser är befogat. Men det kan aldrig någonsin mätas med riktigt gräs av den kvaliten som finns på Olympia just nu. Jag tror aldrig jag sett en sån fin fotbollsplan. Det är sånt som kan få en att bli sugen på att börja spela igen.

Ibland händer dock saker som gör att fotboll känns ganska oviktigt. Som igår. En åskådare blev akut sjuk och från vår plats på Norra stå kunde vi se hur man jobbade febrilt för att rädda mannens liv. Vet ännu inte hur historien slutade, varken på HIF:s hemsida eller på HD.se står något.