Slut på handbolls-EM

Har varit lite dåligt med bloggandet på sista tiden, jag vet. Har inte haft tid helt enkelt.

Jag kan tyvärr heller inte säga att det kommer att bli bättre framöver. Tid kommer att vara en bristvara den här våren.

Imorgon ska jag nämligen börja plugga igen. Jag ska gå Poppius grundkurs i journalistik i Göteborg.Det kommer innebära en hel del pendlande... Jag har laddat upp med ljudböcker som jag ska ha i bilen. Några flak Red Bull till det så kanske det går vägen.

Jag ska också försöka hinna med en distanskurs i digital bildbehandling på Högskolan i Jönköping.

Vi får se hur det går. Ska bli spännande i alla fall.

*********************************

Lite om handbolls-EM så. Sverige blev femma trots dåligt målvaktsspel och mängder av missade frilägen och straffar. Jag vet inte riktigt vad man ska säga om det. Att vi missar så mycket för att vi inte är bättre än så eller att det finns mycket mer att få ut av det här laget?

Jag hoppas få veta vilket i OS i höst.

I går blev lite handboll live också. Lugi-Skövde i idrottshallen. Lugi förlorade igen, men man närmar sig. Inte minst märktes det på hur besvikna tjejerna och ledarna var efter matchen. Niklas Harris ville ha revansch i en semifinal. Jag håller tummarna för att han får det. Helt omöjligt är det inte.

Matchen dominerades annars av två spelare. En i varje lag. Sabina Jacobsen i Lugi och Linnea Torstensson i Skövde. Sabina gjorde 11 mål (av Lugis 23 totalt) och är helt enkelt fantastiskt bra. Linnea gjorde 10 mål och då fick man ändå känslan att hon inte gick för fullt. Jag är absolut ingen expert på handboll, men jag har sett vad Linnea kan och kunde inte annat än att tycka att hon spelade lite fegt. Trots det blev alltså ändå tio mål..

Svårt att släppa Bengan Boys

Jag kan inte hjälpa det, men när jag ser herrlandslaget i handboll spela så gör jag det med Bengan boys i bakhuvudet.

Jag förväntar mig att det ska vara som förr, att vi ska vara med där uppe. Sen blir jag oerhört besviken efter matcher som den idag mot Ungern, när jag inser att det ju faktiskt inte alls är som förr.

Det är svårt att släppa dem, Bengan Boys.

Bra start på EM

Ja, Tomas Svensson är gammal för att vara elitidrottare, men inte måste man väl tjata om det så förbannat som Perlskog och Hellgren gjorde under matchen mot Island igår.

Det som betyder nåt är väl hur bra han är, inte hans ålder.

Charlotte är sjuk

Det blir inga världscuptävlingar i Kanada för Charlotte Kalla. Hon är sjuk och detta trots att hon enligt experterna aldrig blir det.

Men Charlotte är ju bara människa, precis som alla vi andra. Det var nästan så man glömde det ett tag..

Undrar om det var Peter Settmans puss som smittade henne... Plötsligt känns den där pussen inte lika kul längre.

Nä, men allvarligt, Kalla var dålig redan innan hon kom till Idrottsgalan och Settmans puss gjorde nog varken till eller från. Jag tror dock han tänker sig för innan han gör nåt liknande igen...

Äntligen

De har väntat länge, de svenska hockeytjejerna, och ikväll blev det äntligen verklighet. En riksserie i damhockey. Kanske är det den som ska ta oss det där steget närmare USA och Kanada som det snackats så mycket om...

Låt oss hoppas på det.


Idrottsgalan

Tycker ni som jag att det nästan gick lite inflation i stående ovationer på Idrottsgalan igår? Folk ställde sig upp mest hela tiden och det kändes inte alls så speciellt som det borde gjort efter ett tag.
 
Personligen tycker jag att bara mycket extraordinära prestationer ska föräras en stående ovation.

Att Kajsa fick en var dock självklart. Hennes stående ovation kändes lika mycket som en hyllning som ett stort tack för allt.

Zlatan fick Jerringpriset och det trodde jag ALDRIG. I mitt huvud var det vikt för Anja Pärson. Men, allt tycks gå Zlatans väg just nu. Livet leker. Han pratar till och med med Aftonbladet igen.

Apropå Jerringpriset förresten. Hur fasiken kunde Tony Richardsson få det 2005. Var det nåt slags tröstpris eller? Naturligtvis skulle Kajsa haft det.

Åsikterna om Peter Settmans insats som programledare går isär. Jag tyckte han skötte sig alldeles utmärkt. Allra roligast var när han gav Charlotte Kalla en wunderbaum och sen en rejäl puss mitt på munnen. Kallas ögon var stora som tefat.


Zlatans drömmål

Här kan ni se Zlatans drömmål mot Siena. Ganska dålig kvalitet på filmen, men att det är ett rätt hyfsat mål går inte att ta miste på.

Jason Mcelwain

En solskenshistoria.

Det här minns jag bäst från 2007 - juni och juli

Jag gissar att ingen av er har glömt em-kvalet mellan Danmark och Sverige på Parken i Köpenhamn. Först den fantastiska matchen och sen Terrortorben som kraschade hela festen. Det tog honom bara några sekunder att förvandlas från en vanlig kille till Danmarks mest hatade man.

*******************

När Sven-Göran Eriksson började jobba igen begav han sig kanske lite oväntat tillbaka till England. Aldrig har det väl skrivits så mycket om Manchester City i svensk media som när det stod klart att det var dit Svennis skulle.

********************

Vi trodde väl i princip att det var ett oslagbart rekord, Björn Borgs fem raka segrar i Wimbledon. För Roger Federer verkar dock ingenting vara omöjligt, han tangerade Borgs rekord och mycket talar väl för att han även slår det.

********************

Fotbollsfansen fortsatte att skämma ut sig när Babis Stefanidis gick från HIF till MFF. Babis fick utså både mordhot och trakasserier. Nån succé i MFF som plåster på såren blev det inte heller.

*******************

Ett klassiskt svenskt friidrottsrekord rök all världens väg. Den alltid leende Mustafa Mohamed skrev in sig i historieböckerna i samma ögonblik som han raderade ut Anders Gärderuds rekord på 3000 m hinder.

*******************

IFK Norrköping slog Bunkeflo med 6-2 och brorsan och jag var på plats. Vi hade knappt hunnit ställa oss tillrätta på läktaren innan det stod 2-2 i matchen. Den här säsongen blir det betydligt fler chanser att se Norrköping spela, nu när de är tillbaka där de hör hemma.

******************

En annan underhållande fotbollsmatch som är svår att glömma spelades på Valhalla i Göteborg, Kopparberg/Göterborgs hemmaarena. Hemmalaget tog emot Djurgården och vann med 3-2 efter ett hattrick av Lotta Schelin. Inga skitmål direkt, alla var signerade en avslutare av hög klass.

******************

Caroline Jönssons korsband gick av. Sorgligt.

******************

Kajsa Bergqvists konkurrent Venelina Veneva åkte fast för doping. Sorgligt det också, fast samtidigt bra så klart.

******************

Tero Pitkimäka kastade sitt spjut så snett att det landade i ryggen på en längdhoppare. De nästan overkliga bilderna vevades om och om igen.

******************

Till sist minns jag också när Jonas Björkman blev förbannad på domaren.
- That´s why you suck!!!

Kul blogg?

Jag beställde precis dammsugarpåsar på dammsugarpasar.nu. Där hittade jag också detta:

image38

Låter som en spännande blogg eller?

Vilken show!

Det bjöds på en skaplig föreställning på Theatre of Dreams i Manchester ikväll. United krossade Newcastle med 6-0. Det stod dock bara 0-0 i paus och det säger väl allt om vilken magnifik andra halvlek hemmalaget stod för. Helt fantastiskt!

Utskåpningen blev för mycket för Alan Smith som snackade till sig en utvisning precis i slutet. Det var väl inte så här han tänkt sig återkomsten till Old Trafford...

Kul att se den unga egna produkten Danny Simpson. Tyckte han var riktigt bra, även om jag iofs är svag för offensiva backar.

Eftersom Liverpool och Arsenal bara fick oavgjort idag gick United upp i serieledning. Det återstår dock mycket av säsongen och jag gissar att ledningen kommer att skifta flera gånger innan det i maj står klart vilka som tar hem titeln.

************

Damernas elitserie i handboll drog idag igång igen efter juluppehållet. Jag begav mig naturligtvis till Sporthallen för att se Lugi ta emot Spårvägen. Lugi vann. Nästan lite pliktskyldigt skulle jag säga. Jag tyckte inte alls de övertygade.

Nu för tiden behöver ju dock inte Lugi spela på topp för att vinna sina hemmamatcher och det är naturligtvis bra. Man har faktiskt inte förlorat på hemmaplan sedan förlusten mot Sävehof i premiären. Det är en synnerligen mäktig resa som det unga laget gjort sen man debuterade i elitserien förra säsongen. I och med dagens seger gick man upp på tredje plats i tabellen. Att kunna hålla sig topp fyra är väldigt viktigt eftersom det ger fördel av hemmaplan i slutspelet.

Sabina Jakobsen gjordet en grymt bra match, som vanligt. Niklas Harris har sagt att hon är en de bästa tvåvägsspelarna i elitserien och det är väl bara att hålla med. Tio mål från Sabina idag och stabilt försvarsspel. Trots att truppen breddats drar Sabina ett tungt lass och jag kan inte hjälpa att fundera på vad som händer när hon sticker till Danmark. För det kommer hon naturligtvis att göra. Frågan är bara när, om det blir redan till nästa säsong eller om hon har tålamod att vänta en till.

Rent egoistiskt vill jag så klart se henne ännu en säsong i Lugi. Vad som är bäst för henne själv vågar jag mig dock inte på att spekulera i.

Sabina leder elitseriens skytteliga och det är väl egentligen inte särskilt förvånande. Desto mer förvånande då att en sån otroligt bra spelare som Sävehofs Johanna Alm faktiskt inte ens finns med topp tio. Kanske blir det annorlunda nu när Sävehof är utslaget ur Champions League och kan fokusera helt på spelet här hemma i Sverige.

***********

Kan naturligtvis inte låta bli att kommentera att Henke nu skrivit på för ännu ett år för Helsingborg. Jättekul för HIF och bra för hela allsvenskan. Henke bidrar med kvalitet och drar folk till arenorna.

Provspelare i LDB FC Malmö

En turkisk U19-spelare stod väl kanske inte högst upp min önskelista med nyförvärv till LdB. Men. Jag hade inte speciellt höga förväntningar på Manon Melis heller när hon kom hit och ni som har läst den här bloggen lite vet hur mycket jag gillar henne.

Vi får se helt enkelt.

Det här minns jag bäst från 2007 - maj

Speedwaylagets Smedernas Robin Johansson kör omkull i en tävling och blir förlamad. Det var mycket snack om speedway och säkerhet 2007. Med all rätt. Olyckorna var många och allvarliga.

************
Danske nationalhjälten Bjarne Riis meddelar att han var dopad när han vann Tour de France. Cykelsporten var lika rutten som speedwayen skadedrabbad.

************

Mer misär. Degerfors tränare Mark Selmer lämnade sitt jobb efter att han och hans familj hotats av galna fans. Som om det inte hade gått för långt redan innan.

************

Det största som hände i maj 2007 var naturligtvis att Manchester United tog hem ligaguldet. Hur underbart var det inte att se Chelseaspelarna ställa upp sig på led och applådera de nyblivna mästarna. Det kändes bara så rätt.

************

Målet. Ni kommer väl ihåg det. Andres Vasquez bjöd på fotbollsgodis utöver det vanliga när IFK Göteborg mötte Örebro.


Äkta kärlek

En webbredaktör från skånskan.se har besökt bloggen och meddelar att RSS är på väg till deras sajt. Jag klagade på det för ett tag sen när jag skrev om Tomas Axnérs blogg. Bra Skånskan, ser fram emot det!

*********************

Toronto Maple Leafs fans tycker Mats Sundin ska lämna klubben. För att de älskar honom så mycket. De tycker han förtjänar en Stanley Cup-titel och någon sån lär han inte ta i Toronto.

Det är kärlek det.

********************

Tro det eller ej. Södertälje slog Skellefteå ikväll och är nu över sluspelstrecket. Hade varit kul om de kunde hålla sig kvar där.

En stjärna har slocknat

Kanske blev det nån sorts obalans på den svenska idrottens stjärnhimmel. En ny stor och mycket ljusstark stjärna har precis tänts och möjligtvis betyder det att en annan måste slockna.

Så himla tråkigt bara att det skulle bli just Kajsa Bergqvists stjärna. Ett långt och utdraget "neeeeeeeeeeeeej" ljöd genom mitt huvud när jag hörde nyheten på radio i morse. Jag ville inte tro det var sant. Jag älskar att se Kajsa tävla och hade sett fram emot att få göra det igen. Nu blir det inte så.

Tänker man efter så var det väl egentligen inte oväntat. Den sorgsna blicken efter misslyckandet i VM skvallrade om vad som skulle komma. Det gör det dock inte mindre ledsamt. Jag kommer verkligen sakna Kajsa. En fantastisk idrottare och människa.

På aftonbladet.se är dagens fråga: Gör Kajsa rätt som lägger av?

En av de mest korkade av alla korkade frågor jag sett på aftonbladet. Det är naturligtvis bara Kajsa själv som kan svara på den. Och det har hon gjort. Motivationen är borta. Hon längtar inte efter att få tävla och träna igen. Hon är redo för en ny fas i livet och hur tråkigt det än är att hon slutar så måste man ha förståelse för det.

Det är bara att buga och bocka och tacka för alla högtidsstunder hon gett oss. Hon är en av svensk idrotts stora och jag är glad och tacksam för att jag fick vara med och uppleva hennes fantastiska karriär.

Så.

"Don't cry because it's over. Smile because it happened."

image37
Kajsa under friidrotts-EM i Göteborg 2006. En av de få gånger jag fick se henne tävla live.

Läs mer om Kajsa
här och här.

Hur menar han då?

Om jag inte hörde fel och det tror jag inte, så sa Kim Andersson i handbollslandslaget så här i går efter en dålig första halvlek mot Slovakien.

- Vi fick ta fram det vi har mellan benen och skärpa oss.

Hur menade han då?


Det här minns jag bäst från 2007 - april

Efter många år som ohotad golfdrottning fick Annika i år finna sig i att stå i skymundan av tronföljaren Lorena Ochoa. I april tog mexikanskan över positionen som världsetta. Återstår att se om en skadefri Annika har motivation nog att ta sig tillbaka till toppen 2008.

********

I april startade som vanligt landets alla fotbollserier. För första gången upplevde jag seriepremiären för mitt lag Södra Sandby från sidan av planen. Det kändes inte alls så konstigt eller jobbigt som jag hade trott.

*********

Mitt favoritlag i damallsvenskan bytte både namn och kostym. Himmelsblå MFF blev hudkrämsvita LdB FC Malmö och samtidigt många miljoner kronor rikare. Ganska snabbt kändes det helt naturligt att kalla laget för LdB och blev man någon gång tveksam kunde man ju bara säga Malmö.

I hemmapremiären mötte man KIF Örebro och bjöd på riktigt fin fotboll. Framför allt gladde nyförvärvet Manon Melis.

En annan bra fotbollsmatch den här månaden var den mellan Manchester United och Roma. United vann med 7-1 hemma på Old Trafford i en helt osannolik tillställning. För oss Unitedfans var det som att komma till himlen.

Rycket

Har precis sett rycket, Kallas alltså, igen och kan inte låta bli att förundras. Kuitunen gör inte den minsta lilla ansats att hänga med. Naturligtvis var det smart av Kuitunen, hon visste ju att hon var chanslös, men jag tycker ändå det var coolt. Att hon inte ens tyckte det var lönt att försöka.


Wow

Charlotte Kalla sa före dagens avslutande lopp i Tour de ski att hon tyckte det skulle bli "intressant" och "spännande att se hur kroppen kändes".

Sista etappen avslutades som ni säkert vet med tre km svart slalompist. En utmaning för både kropp och sinne även för världens mest vältränade skidåkare. Stundtals var det så brant att åkarna såg ut att stå stilla.

Detta tyckte alltså Kalla skulle bli intressant och spännande. Själv hade jag ångest i flera dagar när jag skulle springa 800 m på skolmästerskapen.

Fast med facit i hand hade jag nog större anledning att vara orolig än Kalla. Hon klarade mördarbacken betydligt bättre än jag klarade mitt 800-meterslopp. Efter att ha kört ikapp Kuitunen låg hon ett tag bakom henne och "vilade" sig, nästan lite retsamt. Kuitunen visste mycket  väl att det var kört. När Kalla väl satte in rycket var det som en explosion. Det sa bara pang. Naturligtvis började jag lipa, det har jag gjort för betydligt blygsammare prestationer än den Charlotte Kalla stod för idag.

Tio dagar och åtta lopp tog det henne att köra sig in i svenska folkets hjärtan. För där är hon nu, utan tvekan. Hon är en Sanna Kallur-typ, dvs fruktansvärt bra på det hon gör, men samtidigt ödmjuk, glad och trevlig och såna vet vi går hem i stugorna.

För er som vill se mer Kalla kan jag rekommendera Lilla Sportspegeln imorgon kväll kl 19. Jag ska absolut kolla!

Stackars småkronor

Lite om gårdagen...

Jag led verkligen med de svenska hockeyjuniorerna när de förlorade VM-finalen mot Kanada. Efter deras fantastiska upphämtning var de värda mer. Men, skitmål räknas också och det var på ett sånt som lönnlöven avgjorde.

***********

Det vill sig inte riktigt i teknikgrenarna för Anja Pärson. När hon åkte storslalom igår fick jag lite samma känsla som när jag såg Annika Sörenstam spela golf på Barsebäck i somras. Känslan av titta på en idrottare som vill vinna, är van vid att vinna, men som nu inte riktigt har det som krävs för att göra det.

När det gäller Anja handlar det som vanligt mycket om materialproblem. Kanske är det dags att göra det där märkesbytet nu. Jag vet inte, bara tycker att det börjar bli en ganska tråkig följetong.

Sen kan man naturligtvis inte heller man kan begära att Anja ska vara på topp i alla grenar. Just nu är hon bäst i fart och kan hon hålla sig runt topp tio i slalom och storslalom kan det nog räcka ganska långt i totalen ändå.

************

Lugis damer spelade Ligacupen igår och gjorde det bra. Man slog Eslöv i semifinalen (alltid lika gött) och förlorade sen finalen mot Skövde efter att hängt bra med länge. Ska bli kul när elitserien drar igång igen till helgen, Lugi verkar vara i bra form.

Frågetecken kring Pichlers upplägg...

Om en dryg månad inleds skidskytte-VM i Östersund och jag börjar bli allvarligt orolig för de svenska skidskyttarna.

Jag tycker ingen av dem imponerar, förutom kanske Anna Maria Nilsson som fått ett litet genombrott den här säsongen. De etablerade åkarna varken skjuter eller åker skidor bättre än förra vintern.

Det sägs att de tränat hårdare än någonsin. Kan det vara så att de tränar FÖR hårt? För första gången känner jag mig faktiskt tveksam till demontränaren Wolfgang Pichlers upplägg.

VM-final

Om alla kommentatorer var lika engagerade som Niklas Wikegård och Chris Härenstam skulle det vara mycket roligare att titta på hockey. Det är omöjligt att inte ryckas med när de två drar igång.

Småkronorna spelar just nu VM-final mot Kanada. Kanada gjorde precis 1-0. Hoppas Sverige kvitterar snart så  man får höra Chris och Niklas jubla.

Oturen till trots

FAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAN!!!

Charlotte Kallas ilska ekade mellan de snötyngda granarna i italienska Val di Fiemme.

I sprinten i tisdags gick staven av. Idag föll hon efter knappt åtta minuters åkning av masstartsloppet och tappade massa i tid och placeringar. Kalla har inte direkt haft turen med sig i årets Tour de Ski.


Ändå ligger hon tvåa inför morgondagens avslutning. Knappt 40 sekunder efter Kuitunen.


Naturligtvis tänker man tanken. Vad hade avståndet mellan Kalla och Kuitunen varit om Kalla sluppit stavbrottet och inte ramlat idag.


En typisk "om inte om"-tanke, jag vet. Jag brukar försöka undvika dem.


Trots oturen finns segerchansen kvar för Kalla. Minns vad hon gjorde i det senaste fristilsloppet. Då körde hon in 38 sekunder på drygt fem kilometer.


Naturligtvis kommer jag hålla alla tummar jag har för Charlotte imorgon, men skulle det gå åt skogen så är det inte hela världen. Hon har redan visat vem hon är och vad hon går för och jag är så tacksam, så tacksam för det.


Det är roligt med längdskidåkning igen. Jag bryr mig om hur det går. Idag var pulsen hög från första till sista stavtag. Det är Charlotte Kallas förtjänst. Och till viss del även Anna Hanssons, vi får inte glömma henne. Hon gör jättefina lopp, men får kanske inte den uppmärksamhet hon förtjänar. Det är lätt att hamna i skymundan när Kalla åker som hon gör.


Jennifer Wegerup på Aftonbladet har skrivit en
krönika om Charlotte. Läs den. Den är mitt i prick.


Det är inte värt det

En 16-årig pojke dog på sjukhuset här i Lund idag. Han fick delar av ansiktet bortsprängt av en raket på nyårsafton.

Visst är det fint med fyrverkerier, men varje år skadas och till och med dör människor av raketerna. Det är naturligtvis inte värt det och att vem som helst (över 18) bara kan gå till närmaste affär och köpa på sig så mycket fyrverkerier man önskar är egentligen obegripligt.

Bor ni i Lund har ni antagligen varit i Lundagård vid tolvslaget och vet vilket vansinne det är. Det skjuts raketer till höger och vänster och några säkerhetsavstånd är det naturligtvis inte tal om. Denna nyårsafton befann jag mig i säkerhet i Stångby utanför Lund och kunde därifrån förundras över den otroliga mängden fyrverkerier. Vart jag än vände näsan så brann himlen i rött, grönt, blått, gult och vitt.

Jag skulle verkligen vilja veta hur många miljoner det svenska folket bränner iväg de där minuterna kring tolvslaget. Kan inte hjälpa det, men mer än jag tycker det är fint, tycker jag att det är ett jäkla slöseri.

Nä, förbjud skiten säger jag.

Hon gjorde det igen

Jag blundar och nyper mig i armen, men när jag öppnar ögonen igen så står hon fortfarande där. Högst upp på prispallen.

Hon fortsätter att övertyga och överraska. Charlotte Kalla. Det är nästan overkligt så bra hon är.

Visst hoppades jag att hon skulle kunna göra bra ifrån sig i dagens sprint. Men vinna, näe, det fanns inte på kartan.

När hon tagit sig vidare till semifinal tänkte jag "allt hon gör nu är bara bonus".

Ögonblicket efter sa Anders Blomquist:
- Allt hon gör nu är bara bonus.

Det blev en ganska schysst bonus, 60 sekunder närmare bestämt och nu är Kalla bara två tiondelar efter ledande Virpi Kuitunen. Nu gäller det för den svenska stjärnan att bita ihop i morgondagens klassiska masstart, då kan det bli en riktigt spännande avslutning. En avslutning som förresten verkar tuff i överkant. De sista tre km av det nio km långa fristilsloppet går uppför. Uppför en slalombacke...

Kalla är grymt stark, men med så många fantastiska lopp i benen kan man inte låta bli att undra hur mycket hon ska orka.

Jag hoppas hon kan överraska en gång till. Hon har attityden för att göra det. Hon längtar till nästa lopp, ser inga hinder bara möjligheter. Det verkar helt enkelt inte finnas några gränser för vad hon kan åstadkomma.

Dagens tv-tips

Två riktigt bra program på TV ikväll.

Kl 21 i ettan, Sportens årskrönika. Får naturligtvis inte missas!

Kl 22.25 i tvåan, Carl-Einar Häckners föreställning Pusseldrömmar. Såg den i Göteborg i våras och hade träningsvärk i skrattmusklerna i flera dar efter.

Det här minns jag bäst från 2007 - mars

I mars avgjordes inomhus-EM i friidrott i Birmingham. Det jag minns allra bäst från det mästerskapet var Carolina Klüfts femkampsguld. Kanske låter konstigt, är det nåt vi är bortskämda med så är det Klüft-guld.

Den här gången var dock inte allt som vanligt. Carro var pressad, riktigt pressad. Brittiskan Kelly Sotherton gjorde en fantastisk tävling. Hon radade upp personliga rekord och inför det avslutande 800 meter behövde hon slå Klüft med 1,6 sekunder för att ta hem guldet och bryta svenskans fantastiska svit av mångkampsegrar.

Carolina Klüft är ofta så överlägsen att det är lätt att glömma vilken grym tävlingsmänniska hon faktiskt är. Den där dagen i mars tog hon chansen att påminna de som eventuellt glömt.

- Jag ska lägga mig bakom henne och springa tills jag dör, sa hon innan loppet.

Annars fick vi se en lugnare och mognare Klüft i år. Kan inte säga annat än att jag gillar den "nya" Klüft.

***********************

Den 28:e mars spelades en landskamp som måste vara en av de mest upphaussade någonsin i svensk media. Sverige mötte Nordirland i Belfast. Zlatan var tillbaka i landslaget efter sin bojkott och journalisterna på plats rapporterade hem om fantastiska svenska träningar. Vi kunde inte förlora. Trodde vi.

Ni kommer alla ihåg hur det gick. Nordirland vann med 2-1 efter en pinsam svensk insats. David Healy gavs för mycket utrymme och gjorde Nordirlands båda mål.

Så här skrev jag i bloggen dagen efter matchen:

"Det var som en ballong som blåstes upp och blåstes upp, blåstes upp till bristningsgränsen och sen när det väl blev dags för kalas så pallade den inte trycket utan sprack med en ljudlig knall."

Det blev helt enkelt pannkaka av alltihop.

En kall vind med varma minnen

En isande och elak vind gjorde sitt bästa för att jävlas med mig när jag cyklade till jobbet i morse. Jag fick nästan lite sportlovskänsla. Tankarna gick till en klassisk skidsemester i svenska fjällen. Ni vet hur det var, man satt där i liften och kurade ihop sig. Med en till synes outsinlig arsenal av skidglasögon, mössor, vantar, rånarluvor och kapuschonger gjorde man sitt bästa för att skydda varje millimeter bar hud. När man sen klev av kunde man bara hålla ut armarna och låta vinden föra en nedför backen.

Idag var cykeln min lift och kontoret den efterlängtade värmestugan. Tyvärr väntade ingen varm choklad och äggmackor i den här värmestugan, bara en hög med mindre roliga arbetsuppgifter....

Jag saknar sportloven. Choklad, russin och mandel i en påse i fickan på mammas anorak, snö som knastrar under skorna, fikapauser i en solig backe, långkalsonger och raggsockor. Och så det kanske bästa av allt. Att få komma tillbaka stugan med blossande kinder efter en hel dags skidåkning och tina upp tio frusna tår framför brasan i öppna spisen.

Det här med klyschor

Jag slår på Eurosport för att se slutet av damernas skidskyttestafett och det första jag hör kommentatorn säga är:
- Stafett är stafett och allt kan hända.

Några ögonblick senare kontrar bisittaren med:
- Ja, det är på skjutvallen allt kommer att avgöras.

Jag hoppas verkligen att de försökte vara roliga.. för även om jag kan tycka det är ok med en och annan klyscha emellanåt så var detta för mycket även för min smak.

Det här minns jag bäst från 2007 - februari

I början av februari avgjordes skidskytte-VM i Anterselva. Anna-Carin Olofsson tog silver i sprint och brons i jaktstarten. Den riktigt höjdpunkten var dock guldet i mixedstafetten. Många tyckte det var en extremt konstlad tävlingsform och många länder ställde över en del av sina bästa åkare. Sverige kom dock till start med bästa möjliga lag.

Att guldet betydde extra mycket för en person var inte svårt att räkna ut. Wolfgang Pichlers tårar sa allt.

******************

Tre dagar efter skidskyttarnas stafettvinst tog Anja Pärson VM-guld i störtlopp. Det var inte bara hennes tredje guld i mästerskapet, segern innebar också och att hon blev historisk som den första att ha tagit VM-guld i samtliga discipliner.

Innan Åre tog adjö av världen hann Anja även med ett brons i slalom och ett silver i lagtävlingen.

Med tanke på hur säsongen sett ut var Anjas stora framgångar oväntade. Patrik Järbyns brons i störtlopp får nog dock betraktas som aningen mer överraskande. Jag har själv dömt ut killen otaliga gånger. Ibland är det skönt att ha fel.

En svensk trotjänare tackade i och med VM i Åre för sig. I alla fall i mästerskapssammanhang. 2007 var året då Anna Ottosson la skidorna på hyllan. Extra kul då att Anna hade stor del i att Sverige tog hem silvret i lagtävlingen.

*******************

Februari 2007 var onekligen en månad fylld till bredden av världsmästerskap i vinteridrotter. I japanska Sapporo gjorde längdåkarna upp om medaljerna i sitt VM.

Det var ett mästerskap som det var svårt att hetsa upp sig över. Tävlingarna gick på för oss synnerligen obekväma tider, förhållandena var urusla och svenskarna inte mycket bättre än så.... Två medaljer blev det i alla fall. Mats Larsson tog silver i sprinten och herrarna brons i stafetten.

*******************

Mitt i allt vinteridrottande svarade golfaren Henrik Stenson för tidernas prestation inom svensk herrgolf. Han vann matchspels-VM i Tucson, Arizona.

*******************

Vid inne-SM i friidrott kom Linus Thörnblad tvåa på 2.38. Stefan Holm vann på samma höjd. En helt osannolik tävling. Det lär dröja innan vi får se något liknande.


Charlotte Kalla

Vad ska man säga om Charlotte Kalla?

Kommentatorerna sa att de inte sett en liknande uppvisning av en svensk skidåkerska sen 1987 när "Billan" Westin tog VM-guld i Oberstdorf.

Billan var bra, förutom guldet 1987, tog hon även ett silver i VM i Val Di Fiemme fyra år senare.

Jag är absolut ingen expert på längdskidåkning, men visst får man väl ändå känslan av att Kallas potential vida överstiger Westins?

Idag lekte Kalla med en åkare som Marit Björgen. Hon körde in de knappt 40 sekunder hon var efter på drygt fem km! Björgen liknade mer en pensionär med rullator än världens bästa skidåkerska när Kalla svischade förbi på lätta ben.

Det är knappt man tror det är sant när man ser en svensk tjej åka skidor på det viset.

Hur som helst så är det underbart och det är ju jäkla skit att man måste börja jobba imorgon igen och därmed kommer missa flera av de återstående loppen i Tour de Ski. Det får bli Radiosporten och det kan i och för sig vara kul att höra om kommentatorerna där älskar henne lika mycket som Jakob Hård och Anders Blomqivst gör.

Det här minns jag bäst från 2007 - januari

I slutet av 2006 var min bror med sin familj på semester i Spanien. Jag hämtade dem på Sturup och i bilen på väg hem frågade brorsan vad som hänt under veckan.
- Henrik Larsson är klar för Manchester United, sa jag.

Brorsan som är ett lika inbitet United-fan hade naturligtvis lite svårt att tro på det jag sa. 

Och visst var det lite osannolikt. Henke till United. Han var hemma i Sverige för att avsluta karriären, men istället för försäsongsträning på hårda grusplaner blev det spel i världens bästa liga tillsammans med världsstjärnor som Rooney och  Ronaldo.

Henke debuterade i januari 2007 och gjorde mål direkt. Många kallade hela hans tid i United för en succé, men jag vet inte. Han fick mycket speltid, gjorde en del bra matcher och några mål, men var ofta också ganska osynlig. Många tyckte han skulle förlängt sitt kontrakt med United, jag tycker han gjorde helt rätt som åkte hem när han gjorde.

*****

Susanna Kallur tilldelades Jerringpriset och många hockeyälskare var upprörda. Tre Kronor stod för två fantastiska prestationer under 2006, men det var Sanna som vann folkets hjärta. Kanske är Sanna vår nya Magdalena Forsberg. sanna och Magda, två världsstjärnor som går hem i stugorna genom att bara vara sig själva.

*****

I slutet av januari fick vi se ännu en åkare från Tärnaby slå igenom i världseliten. Jens Byggmark. Med sin okonventionella åkstil slog han konkurrenter och åskådare med häpnad. Flera av de svenska herrarna tog världscupsegrar i slalom under säsongen och ett tag pratade vi om världens bästa landslag. Ett landslag som dock inte pallade trycket när det var dags för hemma-VM.


Ett trist slut på året...

Nyårsafton 2007 började inte riktigt som jag tänkt mig. Telefonen ringde och på nummerpresentatören stod "dolt nummer". Jag svarade, vilket jag långt ifrån alltid gör när jag inte vet vem det är... Samtalet kom från spelsajten Bettson. Nån hade öppnat ett konto i mitt namn och satt in över 6000 kronor. Pengarna hade satts in med mitt Visakortnummer... När det gick upp för mig vad det handlade om kom paniken smygande.

Helvetes jävla skit tänkte jag och spärrade kortet.

Ett besök på Internetbanken visade att rätt mycket pengar (i alla fall för mig) på två dagar förvandlats till nästan ingenting.

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah!

Maktlöshet. Storhelg och ingenstans att ringa förutom till polisen. Ingen telefonjour varken på banken eller försäkringsbolaget. När kroppen kokar av ilska och besvikelse är det svårt att att acceptera att det enda du kan göra är att vänta. Vänta på  och längta till nästa vardag.

Vad är det för människor som gör sånt? När tappade de respekten för vad som är ditt och mitt?