Himmel och helvete

MYCKET fotboll i helgen. Börjar med det viktigaste.

Att hålla på ett lag är ibland himmel, ibland helvete. Igår var det mycket helvete. I alla fall till en början.

United mötte Everton borta, Chelsea Bolton hemma. En bit in andra halvlek ligger United under med 2-0, Chelsea leder med 2-1. Trepoängsförsprånget är borta, jag deppar i soffan, ser ligaguldet glida bort.

Drygt en halvtimme senare blåser domaren i pipan och förkunnar att matchen på Goodison Park är slut. United har då vänt 2-0-underläget till seger med 4-2 och Chelsea inte fått mer än oavgjort mot Bolton. Försprånget som ett tag var helt borta är nu istället fem poäng inför de tre sista omgångarna.

Undrar förresten vad Jose Mourinho säger om Uniteds kvittering till 2-2, ett självmål signerat Manchester-kaptenen Gary Nevilles bror Phil. Konspirationsteorierna ligger så klart nära till hands och Mourinho är ju inte direkt känd för att skräda orden. Eller så överraskar han genom att hålla tyst. För en gångs skull.

Jag är den första att erkänna att Uniteds två första mål är riktiga bjudningar från Everton. men Rooneys 3-2 och kanske framför allt doldisen Chris Eagles 4-2 är riktigt fotbollsgodis.

Ligan är dock långt ifrån avgjort än. Nästa helg väntar två heta och tuffa derbyn, ett i Manchester mellan City och United och ett i London mellan Chelsea och Arsenal. Hoppas på mer himmel då...

Rooney visade inte sin före detta hemmapublik någon större respekt när han kysste Uniteds klubbmärke efter sitt mål.  Dåligt tycker jag. Jag kommer i och för sig inte ihåg om det var något strul vid hans övergång från Everton till United, men en fotbollsspelare bör aldrig glömma sina rötter.


Lika lyckosamma som United var tyärr inte LdB FC. Bara 0-0 mot AIK var inte bra om man planerar att ge Umeå en rejäl match om guldet. Jag vägrar dock tro att UIK ska gå igenom ännu en allsvensk säsong obesegrade. Allsvenskan ÄR jämnare i år, tycker resultaten hittills har visat det.

Lider med Linköping som efter fyra raka förluster nu ligger sist i tabellen. Nästa helg möter man QBIK på hemmaplan och då kommer första segern. Det måste den göra.

En bra match och så är guldsnacket igång igen. Det hör liksom till när det gäller MFF. Efter att man mer eller mindre smulat sönder AIK hemma på Stadion är jag dock beredd att stämma in i hyllningskören. MFF imponerade stort och kanske kan den här segern ge dem den arbetsro de så väl behöver.

Det blen ingen ny champions league-seger för Umeå. Inte heller i returen lyckades man spräcka Arsenals nolla. Lätt att vara efterklok, men kanske borde Schweiziska supertalangen Ramona Bachman fått komma in tidigare. Kinesiskan som hon ersatte imponerade inte på mig i alla fall.

Ja, just det, hockey-VM har börjat också. Sverige slog Italien med 7-1 i sin första match. Spännande.

Surt mail

Som webmaster för damfotboll.com får jag en del mail från sajtens besökare. Som vanligt är det mest de som är missnöjda med något som hör av sig. Varför är det alltid så?

Hur som helst, häromdagen fick jag ett mail från en man, vi kan kalla honom "Sura gubben", som var upprörd över att vi på damfotboll.com inte haft några referat från matcherna i damallsvenskan efter första omgången.

"Jag kan inte hitta några matchreferat efter 1:a omgången av damallsvenskan. Blir det inga?
I så fall vill jag höra en anledning till att öppna länken till damfotboll.
"

Eftersom jag vid det tillfället redan var på uselt humör var det mycket nära att jag frågade Sura gubben var han haft sitt huvud senaste tiden eftersom han lyckats missa allt vi skrivit om just matcherna i damallsvenskan. Men nä. Istället tog jag mig samman, samlade ihop lite länkar till våra matchreferat, klistrade in dessa i mailet och upplyste vänligt Sura gubben om vad vi skrivit om. Avslutade med att utrycka min förhoppning om att han även i fortsättningen skulle besöka vår sajt.

Så himla trevligt. Så långt ifrån vad jag egentligen tyckte att Sura gubben förtjänade.

Om jag fått något svar? Vad tror ni?

On time

Återtåget tuffar vidare och håller så här långt tidtabellen väl. Norrköping tog igår en stabil 3-0-seger över Jesper Blomqvists Enköping. 3-0-målet var en riktig pärla från Micke Blomberg. "Blomman" är tillbaka i klubben efter en tvåårig sejour i Kalmar och är precis som jag och min bror fotbollsfostrad i Nyköpingsklubben Hargs BK. Tyvärr slutar likheten mellan våra respektive fotbollskarriärer just där...

Må så vara att alla lagen ännu inte spelat tre matcher, tabellen är ändå en vacker syn för oss med Peking-hjärta.

image8

Tronskifte

Framtiden är här. Nu i veckan kom det väntade tronskiftet. Mexikanskan Lorena Ochoa tog över förstaplatsen på golfens rankinglista. En plats som Annika Sörenstam abonnerat på sedan listan instiftades för tre år sedan.

Med största sannolikhet lär Annika fortsätta att tappa placeringar. Diskbråcksskadan håller henne borta från golfbanorna ytterligare ett tag och när (eller om!) hon kommer tillbaka har hon deklarerat att det är de stora tävlingarna som gäller.

Jag tror att Annika gör ett seriöst försök att ta sig tillbaka. MEN om hon inte får med sig resultaten i någon av årets tre återstående majortävlingar tror jag knappast att det blir någon ny satsning till nästa år. Annika vill inte vara en i mängden och helt ärligt ser jag hellre att hon slutar än blir just det. Finns det verkligen mer att bevisa? Själv pratar hon fortfarande om en grand slam (vinna alla fyra majors under samma år), men inte ens när hon var som bäst kändes det som en realistisk målsättning.

Det som bekymrar mig lite är höstens Solheim Cup. Efter succén på Barsebäck 2003 tilldelades Sverige även årets tävling. Denna gång är spelplatsen Halmstad. Banan är fantastiskt fin och Halmstad kan säkert åstadkomma ett arrangemang i klass med det på Barsebäck. Men vad betyder det för publiksiffrorna om Sörenstam inte är med?

Det må vara en tävling mellan Europa och USA, men blod är tjockare än vatten och sjävklart vill vi se så många svenskor som möjligt i det Europeiska laget. 2005 avgjordes Solheim Cup på Crooked Stick Golf Club i Carmel Indiana. Då hade Sverige fyra spelare med i laget. Som mest har vi haft sex. Återstår att se hur många det blir i år.

Åter till matchen

Känner att jag måste få återkomma till gårdagen.

Ni vet hur det kan vara inför en så kallad "stormatch". Varenda steg spelarna tar följs av media. Det diskuteras startelvor och skador på våra arbetsplatser. Sakta men säkert byggs spänningen upp. Och så, efter flera veckor av försnack är man så fullpumpad av förväntningar att det egentligen bara kan sluta på ett sätt. I besvikelse.

För visst är det så. Det är sällan de stora matcherna går till historien som de mest välspelade. Matchen på Old Trafford igår kväll var ett lysande undantag. Jag ville inte att den skulle ta slut.

Det var som en provkarta av fotbollens alla spelartyper vi bjöds på.

Trollgubben - Ronaldo
Den följsamma försvararen - Nesta
Eleganten - Kaka
Kreatören - Scholes
Strikern - Rooney
Kämpen - Fletcher
Veteranen -Maldini
Hjälpgumman - O'Shea

Min favorit? Visst är det underhållande att se Ronaldo "trolla", men måste jag välja kommer jag säga Scholes tio gånger av tio. Jag hade velat kunna spela fotboll som honom.

Kvällens match mellan Chelsea och Liverpool kommer knappast bli lika sprudlande. Det brukar bli målsnålt när dessa lag möts. I vanliga fall hade jag hållit på Liverpool, men som situationen är nu ser jag helst att Chelsea vinner. Vill inte de ska få fördelen gentemot United att bara kunna koncentrera sig på ligan.


Fast det tar emot. Som fan. Att hålla på Chelsea. Det är sista gången.


Därför älskar jag fotboll

Om nån frågade mig varför jag älskar fotboll så skulle jag svara:
Därför att fotboll är vackert, fotboll är underbart.

Sen skulle jag visa kvällens match mellan United och Milan.

Det var verkligen en fantastisk fotbollsmatch, med många fantastiska spelare. Nesta och Kaka i Milan, Scholes, Ronaldo och Rooney i United för att bara nämna några.

Jag tycker det var helt rättvist att United till sist fick med sig alla tre poängen. Milan var visserligen lite bättre i första halvlek, men i andra fick de knappt låna bollen. Som det italienska lag de är backade de hem och försökte spela på resultatet. Skönt att se att det inte lyckades den här gången.

Returen i Milano blir så klart stentuff. Låt oss hoppas att nån av de skadade backarna är tillbaka då. Speciellt då Evra tappade huvudet och lyckades snacka sig till en varning som gör att han är avstängd i nästa match. Fattar inte hur man kvara så in i h*****e klantig.

Är faktiskt också lite bekymrad över Van der Sar. Han har varit en klippa hela säsongen, men nu när det börjar hetta till så vacklar han. Vid Milans första mål såg han mer än en aning passiv ut. Milans Dida var i och för sig inte heller hundraprocentig, ute och hängde tvätt som han var vid Uniteds 1-0.


Det är så klart jättekul att det går bra i Champions League, men det känns faktiskt bara som bonus. Jag tycker fortfarande att ligan är viktigast. Där väntar Everton till helgen. Bara att ladda om.


Wow

Ja jäklar vilken fotbollsmatch! Måste samla mig lite innan jag kan skriva mer om det här.


Storslam

Det var MYCKET Manchester United när spelarna i Premier League skulle rösta fram årets spelare och årets lag.

Cristiano Ronaldo, Uniteds golden boy, blev både "Årets spelare" och "Årets unga spelare". Bara andra gången i historien som en spelare får båda priserna samma år.

United fick dessutom med hela åtta(!) spelare i "Årets lag". Så här ser laget ut:

Edwin van der Sar - Gary Neville, Nemanja Vidic, Rio Ferdinand, Patrice Evra - Ryan Giggs, Paul Scholes, Ronaldo och Steven Gerrard - Didier Drogba, Dimitar Berbatov

Dominans kallas det.

Repris tack

I VM 2003 hade Sverige i sin grupp: USA, Nigeria och Nordkorea.
I VM 2007 har Sverige i sin grupp: USA. Nigeria och Nordkorea.

Man kallar den för dödens grupp och visst det blir tufft, riktigt tufft att gå vidare. Jag vet inte riktigt vad jag ska tro om Sveriges chanser än. Landslaget har mycket att bevisa fram till VM.

Mer fotboll

United fick ju bara oavgjort igår mot Middlesbrough. Den poängförlusten känns inte riktigt lika tung idag när även Chelsea gick bet. Man klarade bara 0-0 mot Newcastle. Go Newcastle! Uniteds trepoängsledning består. Fyra matcher kvar.

Riktigt lika spännande som i den engelska ligan är det inte i den italienska. Idag blev Inter klara mästare trots att det återstår fem omgångar. Jag har sagt det förut, men jag säger det igen. Aldrig har väl Serie A känts så ointressant som i år. Nästa år blir det förhoppningsvis bättre. Då är Juventus tillbaka och alla lag börjar säsongen på 0 poäng.

Alltid lika roligt när David besegrar Goliat. MFF begav sig till Tjongavallen idag för att hämta tre säkra poäng, men fick vända hem tomhämta. I och med segern idag undvek också Trelleborg alla tiders bottenrekord i allsvenskan. Nu stannade man på 22 matcher i rad utan seger.

LdB FC Malmö gick upp i toppen av damallsvenskan efter seger med 3-1 i dagens match mot Hammarby. Tyvärr blev min nya favorit Manon Melis skadad. Hoppas verkligen att det inte är så allvarligt att det roliga för hennes del tar slut innan det knappt hunnit börja.

Verkade som att återtåget (Norrköpings alltså) drabbades av ett litet signalfel idag. Bara 0-0 mot Mjällby borta.

Återkommer om lottningen till dam-VM i fotboll.

På zonläger

När jag var fjorton var jag på mitt första zonläger i fotboll. Till zonlägren skickar klubbarna i zonen sina mest lovande spelare. De bästa går sedan vidare och vidare tills det till sist bara är 16 st kvar. Dessa 16 bildar landskapslaget, Skånelaget t ex.

Jag gick inte ens vidare från första omgången. Jag tyckte det var väldigt orättvist då och det tycker jag faktiskt fortfarande. Inte så att jag grämer mig, men lite störigt känns det allt, även så här sexton år senare.

Förutom att jag inte gick vidare, så är det några saker jag kommer ihåg från mitt zonläger. Jag kommer ihåg en tjej som hette Minna Hepponiemi. Hon blev senare landslagsspelare i både fotboll och innebandy.

Kommer också ihåg "Texas", en av ledarna. Texas var en liten tunnhårig man med mustasch, glasögon och en udda kroppsform. Glasögonen hade tjocka bågar som var så tunga att han ständigt tvingades gå med huvudet lite svagt bakåtlutat för att de inte skulle trilla av. Kombinationen av dessa egenheter gav honom ett lätt löjligt utseende. Texas älskade så kallade "vän med bollen" -övningar, speciellt en som gick under benämningen "Långa benet". Det var långa benet hit och långa benet dit, ett ständigt tjat om detta långa ben. Vi skojade ganska friskt med stackars Texas när han inte såg.

Idag var jag på mitt andra zonläger. Denna gång som ledare. Eller ledare och ledare, jag hjälpte min kompis Liza (hej Liza) som är målvaktsinstruktör. För min del blev det dock inte så mycket instruerande, mest glada tillrop och ibland även några mindre glada. Vi hade åtta tjejer att ta hand om. Bland dessa fanns ett riktigt guldkorn. Louise Carlsson. Lägg det namnet på minnet.

Jag kommer inte ihåg hur maten var på mitt första läger, men idag var det sallad i en stor plasthink, sönderkokad och hopklibbad pasta i jättekastrull och sån där köttfärssås som verkligen är sås. Yummy....

Hur som helst, det var ändå en kul dag och efter det jag sett idag tycker jag fortfarande att var fel av Texas att inte skicka mig vidare från mitt första zonläger :)

1-1

Usch. United fick bara 1-1 idag mot Middlesbrough. Man har fortfarande avgörandet i egna händer, men det har nu även Chelsea.

Rio Ferdinand fick kliva av igen, ljumskarna som fortsätter spöka. Den sjukgymnast/läkare som gav Ferdinand klartecken att spela måste ju haft ett stort hål i huvudet. Ljumskskador är bland det envisaste som finns, man kan känna sig helt ok, men det krävs så lite för att slå upp det igen. Varje extra minut vila man får är viktig. Nu tvingas United klara sig utan Ferdinand i två veckor. Även Kieran Richardsson blev skadad i dagens match.

Ska det aldrig ta slut?

Umeå förlorade idag mot Arsenal. Väldigt överraskande för mig. Jag kunde bara se första halvtimmen, men hann under den tiden bli riktigt imponerad av engelskorna. De var mycket bättre än jag förväntat mig.

Seriepremiär från en annorlunda vinkel

Idag var det seriepremiär för mitt lag, Södra Sandby IF. För första gången på jag vet inte hur många år var jag inte ombytt för spel, utan satt vid sidan av planen som åskådare.

Om nån frågat mig vid den här tiden förra året hade jag sagt att jag aldrig skulle sluta spela fotboll, för hur skulle man kunna tröttna på nåt som är så roligt. Jag har dessutom alltid föreställt mig att det skulle vara hemskt att sitta vid sidan av den dagen man ändå tvingats lägga av.

Men idag satt jag där och det var inte alls som jag tänkt mig. Det var faktiskt helt ok. Det ryckte inte i benen som jag trodde det skulle göra och det där suget efter att själv få vara ute på  planen och vara delaktig fanns inte där. Jag var en nöjd åskådare, som efter en jättebra första halvlek och en lite mindre bra andra, fick se mitt lag vinna seriepremiären med 2-0.

Är det verkligen 2007?

Det har gått bra för Sverige i brottnings-EM i Bulgarien. Fyra medaljer har det blivit. En av dessa medaljer, ett brons, togs av 17-åriga Sofia Mattsson. Sofia utsågs också till mästerskapets snyggaste brottare.

Man blir rätt ledsen när man inser att det är 2007 och idrottsvärlden på sina håll inte är mer jämställd än så.

Läs gärna vad Jennifer Wegerup på Sportbladet har att säga om saken.

Adriano avstängd

Adriano filmade till sig en straff i seriefinalen i serie A mellan Inter och Roma. Straffen som resulterade i mål hade lyckligtvis ingen betydelse för slutresultatet, Roma vann med 3-1.

Italienska fotbollförbundet valde igår att stänga av Adriano två matcher. Jag tycker det var ett lysande beslut. Jag tycker också att man i mycket större utsträckning än vad som sker nu borde använda videoupptagningar från matcherna för att i efterhand kunna straffa spelare. Fotbollen blir snabbare och snabbare och spelarna allt skickligare, även på att filma. Domarna kan omöjligt hinna med att se allt.

Jag tror att vetskapen om att man kan bli avstängd i efterhand kommer leda till färre filmningar, kapningar och fula efterslängar på fotbollsplanerna, vilket i sin tur gynnar lirarna och la joga benito, det vackra spelet.

Han fortsätter

Kolla in det här. Patrik Järbyn fortsätter alltså en säsong till. Han säger att han har alldeles för mycket skidåkning kvar i kroppen.

Jag vet inte om jag om jag ska tycka att det är beundransvärt eller korkat. Det lutar lite åt det senare. Ett hemma-VM där det blev succé med två medaljer hade väl varit den perfekta avslutningen. I alla fall i mina ögon.

Men, nu är det ju inte jag som bestämmer och således får vi se Patrik susa fram i backarna även säsongen 2007/2008. Och vem vet, han kanske kan överraska oss en gång till...

Inte idag

Det råder ingen brist på saker att skriva om idag. Hade tänkt ta upp att Polen/Ukraina fick fotbolls-EM 2012 och så klart brottartjejen Sofia Mattsson som tog brons i EM och också utsågs till tävlingens snyggaste... eller varför inte Sörenstams skada, Adrianos filmning eller det faktum att Kostelic slutar med skidåkningen.

Men nä, det får vänta. Skrivarglädjen finns inte där idag.

Fotbollsgodis

Har ni sett Lionel Messis mål mot Getafe i Spanska cupen? Det är en riktig fotbollskaramell, titta och njut.

Messis Maradonamål


It's a bird, it's a plane, no it's Manon Melis

I förrgår hade jag 28 besökare här på min blogg, igår var det 21. Jag vet att det låter ynkligt, men med mina mått mätt är det faktiskt väldigt mycket. Idag var antalet nere på tre, tillbaka till verkligheten igen :(.

Väl påpälsad  i underställ, vantar och mössa begav jag mig tidigare ikväll till Malmö IP för att se Ldb FC:s hemmapremiär i damallsvenskan. För motståndet stod KIF Örebro, laget som Pia Sundhage precis lämnat för att dra till Kina och assistera "Mackan".

Min tanke var att jag skulle komma in gratis på matchen som ackrediterad för damfotboll.com. Och visst lyckades det, jag kom in gratis. Precis som alla de andra 1012 som också var där... LdB bjöd på inträdet så här första hemmamacthen. Man bjöd också på lite olika produkter ur sitt sortiment. Jag fick med mig hem en ljusblå flaska med duschkräm. Det fanns rosa, gröna och gula också, men den ljusblå kändes ändå mest rätt en dag som denna.

Matchen då. Ja, den var helt fantastiskt bra. Jag har sett många matcher med Malmös damer de senaste åren, men jag kan inte påminna mig att de någonsin spelat så bra som ikväll. Bra passningsspel, bra rörelse, bra aggresivitet, bra skärpa i avsluten Det var bra prestationer från samtliga spelare och bäst av dem alla var den flygande holländaren, Manon Melis. Herregud vad snabb människan är! Hon kommer att bli en attraktion i allsvenskan i år. Visserligen har vi ännu inte sett hur hon står sig när det är dags att möta de riktigt bra lagen, men jag tror hon fixar det också. Lätt.

Therese Sjögran, min ständiga favorit,  var också grym, hon låg bakom fyra av Malmös fem strutar.

Örebro gjorde inget mål idag, man var bara riktigt nära en gång. Fast jag gillade ändå laget, de försökte hela tiden spela trots att de var pressade. Bäst hos gästerna var tjeckiskan Pavlina Scasna. Hon hade nog platsat i vilket allsvenskt lag som helst. En riktigt bra spelare.

image7

Slutsats I. Jag tror Malmö i år har en bra chans att vara med och fajtas med Umeå uppe i toppen. Man har en jämn och bred trupp och några spelare som besitter verklig spetskompetens. Kan bli en riktigt rolig säsong för hudkrämarna det här.

Slutsats II. Mats, en av killarna på innebandyn, lånade min klubba idag och gjorde några rätt avancerade zorrofinter. Det är således inte klubban det är fel på. Suck.

Pinsamt...

Surfade precis in på fotbollskanalen.se för att läsa Ekwalls blogg och möts av rubriken "Shelton briljerade mot United". Paniken hann nästan ta överhanden innan jag lyckades klicka mig fram till hela nyheten och kunde läsa att mitt älskade United faktiskt vann med 2-0. Borde vara förbjudet att sätta sån rubriker.

Nu när jag lugnat mig skäms jag över att jag helt glömt bort att det var match ikväll. Just en snygg supporter.

Ska nu bara kolla in manutd.com för att se om det står nåt om Patrice Evra. Han blev tydligen skadad igen. Sen är det dags att sova.

Nyckfulla fröken april

I lördags var jag ute och sprang i shorts och t-shirt. Kvällen var ljummen, luften doftade av vår och grilloset låg tjockt mellan husen. Fröken april visade sig från sin allra bästa sida.

Idag fick jag plocka fram underställströjan och de långa byxorna igen. Den isande vinden var inget att leka med. Dessutom var batteriet i min mp3-spelare slut, det värsta av  alla i-landsproblem. Hoppfullt i alla fall att benen kändes lite lättare och andningen en aning mindre ansträngd.

Imorgon blir det mer motion. Då i form av innebandy med killarna på jobbet. Alltid bara killar. Och så jag. Inte för att det spelar någon roll, men jag tycker ändå det är konstigt att det är så få tjejer som vill vara med. Om jag tipsade om vilket utmärkt tillfälle det är att avreagera sig på en chef man inte gillar genom att tackla in honom i ribbstolarna kanske fler skulle komma...

Det blir fotboll imorgon också. Fast från läktarplats. Ska till IP och kolla på LDB FC Malmö mot KIF Örebro. Hemmapremiär under det nya namnet, ska bli spännande att se! Hoppas också att jag för första gången ska komma in gratis på en arena som ackrediterad för damfotboll.com. Anette (Börjesson) säger att hon fixat det. Håll tummarna för mig!

Till sist. Fick ett reklamblad från ComHem idag. I det stod följande:

Anna, det här erbjudandet får du bara inte missa!
Skaffa även Telefoni och Bredband från Com Hem. Och betala 26:- mindre per månad.

ComHem verkar inte ha speciellt höga tankar om min ekonomi och de behöver de i och för sig inte ha, jag är verkligen inte nån Joakim von Anka. Men 26 spänn, allvarligt talat.

...och så lite fotboll

IFK Norrköpings återtåg till allsvenskan fortsatte idag. Det har pågått några år nu, återtåget alltså. Nästan så man börjar bli lite trött i benen av att följa laget på denna ökenvandring som aldrig tycks ta slut... Fast som trogen supporter kan man naturligtvis inte ge upp, det är bara att knalla vidare och hoppas på att målet för vandringen väntar runt nästa krök.

En dag som denna fylls man så klart av hopp. Det blev seger i premiären mot Åtvidaberg. Gunnlaugsson avgjorde på straff i 86:e minuten och tåget tuffar nu vidare med god fart.

Det blev inte helt oväntat Chelsea som United får möta i FA-cupfinalen. Många grymt viktiga matcher mellan de två lagen framöver. Då behöver vi Rio Ferdinand på planen och tydligen var hans skada inte så allvarlig som först befarades. Skönt.

Inser precis att jag är lyckligt lottad som kan sitta här och fundera på återtåg och FA-cupfinaler en dag som denna. 30 personer har blivit mördade på en skola i USA och idrott är nog det sista deras anhöriga tänker på just nu.


Tack!

Ni som läst min blogg regelbundet vet att jag för ett tag sedan skrev ett inlägg om LUGIs damlag i handboll. Jag skrev inlägget för att visa min uppskattning för ett lag som jag tycker står för allt det som gör att jag älskar det här med idrott så mycket.

Idag kom några reaktioner. Först ett mail från lagets tränare Niklas Harris. Niklas skrev bl a:

Vad kul att du skrev om oss i din blogg! Det var verkligen ett fint
omnämnande. Jag blev varm och glad av det du skrev.


Och nu ikväll kom en kommentar från Mia Radermacher, en av spelarna:

Jag läste precis din blogg om vårt lag och vill bara tacka. :)
Det är så otroligt roligt att få veta att det man älskar och lägger ner sin tid och energi på inte bara gläder mia själv utan även andra. :D
Fick faktiskt en tår (jag ljuger inte) när jag läste din beskrivning av vårt lag. Tusen tack, nu blir det aningen lättare att orka med försäsongen när jag vet att någon vill se oss taggade (och vältränade) nästa säsong igen :D


Om Niklas och Mia blev glada för det jag skrev så är det nog inget mot vad jag är nu. Jag vet att det inte är så många som läser min blogg, men när de som faktiskt gör det visar uppskattning på det här viset så blir jag varm ända in i hjärtat. Tack!

Omväxling förnöjer


När det gäller sport så är jag intresserad av det mesta och med det enorma utbud, tv, tidningar, internet, som finns idag innebär det att jag måste prioritera. Jag kan omöjligt hinna se och läsa allt. Självklart väljer jag då i första hand de sporter jag brinner mest för.


Om man däremot är ute och kör bil en söndag eftermiddag, utan tillgång till alla dessa medier, då är det plötsligt inte längre upp till en själv att välja. Radiosporten gör det åt en och det är intressant. Helt plötsligt matas man med volleyboll, innebandby, bordtennis och regionala fotbollsserier. Allt förmedlat av underbart entusiatiska reportrar.

Underhållning samtidigt som man vidgar sina vyer. Det får en att reflektera lite över hur många otroligt duktiga och seriösa idrottare det finns där ute i vårt avlånga land. Idrottare som lägger ned en massa tid på sin idrott, men gör det i skymundan, utanför rampljuset och långt från de stora pengarna. Dessa idrottare uppmärksammar radiosporten och jag gillar det verkligen. Borde lyssna mer, men hur ska jag hinna?


En ny upplevelse

När jag kollade tidningen (läs sportsidorna) i morse (läs i förmiddags) så fastnade blicken på en annons för rugby-DM. Evenemanget skulle gå av stapeln i dag på Lindängens IP i Malmö. Lät kul tyckte jag som aldrig sett en rugbymatch live tidigare. Sagt och gjort, med kameran i bagaget bar det av till Lindängen.

Det var både skönt (soligt och varmt) och underhållande att sitta där i gräset bland rugbyentusiasterna och följa spelet. Jag förstod långt ifrån allt som försigick på planen och lämnade nog platsen med fler frågor än svar, men det var ändå charmigt på nåt vis. Det skreks lika mycket på engelska som på svenska. Spelarnas strumpor gick i regnbågens alla färger och varken byxor eller shorts var på något sätt enhetliga. En liten kille cyklade rätt över planen utan bekymra sig det minsta om att det pågick en match. Folk satt på sina filtar och fikade, de brevid hade lussekatter med sig, den som spar han har...

image4

image5

Det är alltid lika roligt att se engagemanget från människor som älskar sin sport, även om rugby nog inte är nåt för mig. Jag gillar att se lirare och rugby är ingen sport för såna. Fotboll däremot är en sport för lirare och ikväll tog sig United till final i FA-cupen genom att slå Watford med 4-1. Säker seger, snygga mål. Oroväckande att Ferdinand fick lämna planen redan efter 40 minuter med ljumskproblem.

Modo blev svenska mästare i hockey nu ikväll, men när man ser bilden nedan tagen på Lomma beach idag känns det rätt avlägset med vintersport.
image6


Lite blandat

Jag vet inte när hockey-VM börjar och bryr mig inte heller egentligen. Det brukar i alla fall alltid vara när våren är som vackrast och det sista man tänker på är hockey och så är det väl även i år. En sak vet jag dock säkert och det är att tidningarnas sportsidor framöver kommer att fyllas med artiklar om vilka NHL-stjärnor som tackat nej till landslaget den här gången. Boooooooooooooooooring.

Har väntat på att få läsa/höra om nån som lyckats pricka in 7-1 på United-matchen. Ekwall skriver om en i sin
blogg. Ganska kul :).

Annika Sörenstam är skadad och tvingas vila i en månad. Jag har följt Annikas karriär ganska noga och kan inte påminna mig att hon haft en så allvarlig skada innan. Den kommer inte direkt lägligt om hon tänkt sig att behålla förstaplatsen på världsrankingen. Fast jag tvivlar på att hon grämer sig så mycket. Efter misslyckandet i Nabisco (årets första major) tyckte hon ju att det var pinsamt att vara världsetta och spela så dåligt. Hoppas bara att skadan inte är så allvarlig slutet på karriären kommer fortfare än hon tänkt sig.

Snart ska jag skriva ett inlägg om tennis. Det är dags för det.


Ett oväntat mail

Ett lite oväntat mail damp ner i min mailbox ikväll. Det var från Lars-Åke Wallberg. Lars-Åke är sammankallande för Info-kommittén i LUGI Handboll. Han hade googlat på bloggar/handboll och hittat hit till "Tankar om sport". Inte helt oväntat gillade han mitt inlägg om Världens bästa lag som handlar om LUGIs damlag i handboll. Han skickade det vidare till Emme Adebo (sportchef) och Niklas Harris (tränare för världens bästa lag) och tillsammans hade de kommit överens om att kontakta mig för att höra om jag eventuellt var sugen på att hjälpa till med nåt i klubben.

Jag är nyfiken på vad de har i åtanke och kommer absolut att ringa Lars-Åke. Dessutom är det väldigt kul när någon visar uppskattning för det man skriver. Det behövde jag idag.

Ett minne blått

Idag vann LdB Football Club Malmö sin premiärmatch i damallsvenskan. Man slog Bälinge på bortaplan med 1-0. 

MFF och den med det namnet så intimt förknippade himmelsblå färgen är ett minne blott. Nu är man LdB Football Club. Ldb Football Club. Jag vet inte vad jag hade förväntat mig för namn, men inte det iaf. Jag vill försöka mig på en djup analys av vad detta kommer att innebära för klubben och dess spelare, men allt som dyker upp i mitt huvud är att namnet låter så fånigt. Man har ju herregud döpt klubben efter en hudkräm. Och varför heter det football club?

Ett litet test:
- Vad ska du göra idag?
- Jag tänkte åka in till IP och kolla på LdB Football Club.

Näe, det ligger inte riktigt bra i munnen, det gör det inte. Gissar att när man vant sig lite kommer säga LdB kort och gott.

Hade jag varit MFF-spelare tror jag dock det hade känts väldigt bittert att överge det klassiska klubbnamnet för detta. Fast i och för sig, de fick rätt många miljoner för det och utan de miljonerna hade det antagligen inte kunnat spelas nån damallsvensk fotboll i Malmö alls. Ibland måste man prioritera.

Vad det gäller premiären i övrigt så var det ganska väntade resultat och väntade målskyttar. Lotta Schelin bland annat gjorde båda målen för sitt Kopparbergs/Göteborg FC i matchen mot Linköping. Ska bli kul att läsa vad Lotta skriver i damfotboll.com's blogg imorgon. Ingen vild gissning att hon är rätt nöjd!

Det blir Milan i semifinalen i Champions League. Om jag skriver att United för tillfället verkar ha lätt för italienska lag så får jag väl äta upp det. Så jag skriver inte det.

Nytt brons för damkronorna

Det har varit hockey-vm för damer. Kanada tog planenligt hem guldet. Lika väntat var USAs silver och som vanligt fajtades Sverige och Finland om bronset. Sverige drog det längsta strået. Så här har det sett ut de senaste åren. OS i Turin så klart det lysande undantaget!

Tyvärr så tror jag inte att Sveriges seger över USA i OS var något trendbrott, mer av ett olycksfall i arbetet för amerikanskorna. Missförstå mig inte, jag satt hemma i soffan och storbölade och tyckte det var ett fantastiskt idrottsögonblick när Maria Roth satte den avgörande straffen och sen fick finna sig i att ligga underst i den blågula tvpuckshögen. Men man har pratat så länge om att vi närmat oss de två stora och jag tycker fortfarande inte att vi faktiskt fått se att så skett ute på rinken. Mycket snack och lite hockey skulle man kunna säga...

Jag tycker det är upp till bevis för hockeyförbundet nu, visa att ni menar allvar med damhockeyn och se till att det bildas en ordentlig nationell liga. Jag vill få uppleva fler ögonblick som det i Turin.


Vilken genomklappning II

Det var inte de vinrödas kväll igår. Om man säger att LUGI klappade igenom totalt vad ska man då säga om det Roma gjorde på Old Trafford.

7-1. Jag skriver det igen. 7-1. United vann med sjuuuuuuuuuuuuuka 7-1. I en kvartsfinal i Champions League. Ibland gör drömmarnas teater, Old Trafford kallas så, verkligen skäl för sitt namn.

För Roma-spelarna var det så klart ingen dröm, snarare en mardröm och när de vaknar upp idag måste de undra om det verkligen var på riktigt. De italienska primadonnorna blev totalt överkörda av en välsmord engelsk lagmaskin. De låg tillplattade, utsmetade och förnedrade på Traffords gräsmatta.

Ibland tycker jag synd om lag som förlorar stort, igår var jag inte i närheten av sådana känslor. Jag bara njöt av att se spelarna i United, hur ALLA gjorde precis det dom skulle och lite till. Ta Darren Fletcher till exempel, en spelare som ofta ifrågasatts (även av mig). Igår ersatte han Paul Scholes på ett sätt som man inte trodde var möjligt. Han var så fullpumpad av adrenalin att jag ett tag var lite orolig att han skulle explodera och han sprang som om det inte fanns någon morgondag. Han är inte i närheten av Scholes passningsspel eller målfarlighet, men INGEN kunde gjort mer nytta för sitt lag än vad Fletcher gjorde igår. Man måste älska en sån spelare.

Evra var tillbaka efter skada igår. Verkligen välbehövligt för Uniteds skadedrabbade backlinje.

Liverpool tar sig vidare ikväll och det innebär att vi kommer att ha tre engelska lag i semifinal. Det säger väl det mesta om vilken liga som är den bästa.

Vilken genomklappning

Jag hade tänkt jag skulle gå se LUGI-Skövde live idag, men när jag såg att matchen skulle gå på TV tog latmasken överhanden och jag brydde mig inte ens om att kolla om det fanns biljetter kvar.

I skrivande stund har det gått drygt 40 minuter av matchen och LUGI har gjort nio mål. NIO MÅL! Skövde har gjort 21. Jag har bytt kanal, pallade inte mer helt enkelt.

Skövdespelarna kom ut till match med adrenalinet sprutande ur öronen. Att man efter bara några minuter fick sin bästa spelare Rasmus Wremer skadad taggade dem om möjligt ännu mer. LUGI-killarna däremot verkade ha fått en rejäl dos valium i sportdrycken. De sprang om kring som bleka kopior av sig själva och hade de inte haft de vinröda tröjorna på sig så vet det sjutton om det mänskliga ögat kunnat urskilja dem.

Pinsamt är ett ord som pockar på uppmärksamhet. Uselt ett annat.

LUGI hade en snygg svit av förlustfria matcher på hemmaplan. Det måste ha varit det som satt i bakhuvudet på spelarna. De trodde det skulle ordna sig helt enkelt, förlitade sig på sitt starka hemmafacit och glömde liksom bort att matchen skulle spelas också. Ingen ursäkt, men i alla fall ett försök till förklaring.

Fotbollen igång

Ingen har väl missat att allsvenskan har dragit igång? Eller? Man hade nästan kunnat missa det med tanke på hur utdragen den första omgången är. Den inleddes med två matcher i fredags och blir inte komplett förrän imorgon. Lite synd tycker jag att man inte kan få ihop det bättre ens i premiären. Jag hade hellre sett att man startat rejält med en full omgång än smugit igång på det här viset.

Hoppas förresten att Brommapojkarna passat på att njuta i helgen. Ensam serieledning i två dar!

På onsdag drar damallsvenskan igång och i helgen superettan.

Damallsvenskan känns mer spännande, oviss och intressant än någonsin. Jag vet att man brukar säga det inför varje säsong, men i år tycker jag påståendet verkligen har substans. Jag hoppas och tror på en jämnare damallsvenska.

Umeå är favoriter som vanligt, trots att man tappat tunga namn som Malin Moström, Anna Sjöström, Anne Mäkinen och Sofia Lundgren. Nyförvärven är bra och i unga kinesiskan Ma Xiaoxu får damallsvenskan ytterligare en profil. Med tanke på den höga spelaromsättningen tror  jag dock att UIK får svårt att hålla samma jämna höga nivå över hela säsongen som man gjort det senaste åren. De kan mycket väl stå som slutsegrare i år också, men man vinner inte med några 21 poäng som i fjol och jag tror att serien kommer att leva ända in i slutomgångarna. Så fort Umeå inte spelar på absolut topp kommer de andra lagen att vara där och hugga. Främsta utmanare blir MFF (eller vad de nu ska heta, vi får se på onsdag), Djurgården och Linköping. Nykomlingarna Falköping får det mycket tufft. Den andra nykomlingen AIK har dock satsat stenhårt och blir definitivt inte någon slagpåse.

På onsdag kl 19 är det avspark i fem av den första omgångens sex matcher (det är vad jag kallar en rejäl kickoff). Då får vi en första fingervisning om serien kommer bli så jämn och spännande som vi hoppas på!

Vad det gäller Superettan så är det bara en sak som gäller. IFK Norrköping ska upp igen. Vill ni läsa mer om lagets öden och äventyr så kolla in den här
bloggen.

damfotboll.com

Efter mycket  funderade och diskuterande och framför allt väääääääldigt många timmar framför datorn var det igår releasedags för nya damfotboll.com. Strax efter klockan ett på eftermiddagen tog jag ner sajten och satte igång med uppdateringarna. Arbetet gick i stort sett problemfritt och efter några timmar var allt uppe igen. Det var en rätt skön känsla att knappa in www.damfotboll.com och se det nya dyka upp i browsern.

Ska bli spännande att se hur besökarna reagerar på designen och på de nya funktionerna.

Till nåt helt annat. Köpte nytt blad till min innebandyklubba  häromdagen och igår lyckades jag för första gången med en zorro-fint. Ingen av de mer avancerade så klart, men ändå, det kändes lite som när man var liten och för första gången lyckades trixa till tio med en fotboll.

Svensk majorseger långt borta

Kollade lite på Masters inatt. Ett tag var Stenson uppe i delad ledning. Det var häftigt att se hans namn där uppe på leaderborden. Genast började man så klart hoppas på en första svensk majorseger. Men Augusta är en skoningslös golfbana. Innan rundan var över för Henriks del hade han sjunkit som en sten genom resultatlistan, hastigt och mindre lustigt var han sex slag efter ledaren.

Det är så klart inte kört för Stenson än, men det ser mörkt ut. Nu börjar dagens sändningar.

Tre poäng, sex matcher

Förlust idag med 2-1 mot Portsmouth, samtidigt som Chelsea vann över Tottenham. Tre poäng skiljer nu, sex matcher återstår.

Vet inte riktigt vad jag ska skriva om dagens match. Jag är så besviken. Man skulle kunna göra det lätt för sig och säga att det var individuella misstag från Richardson, Van der Saar och Ferdinand som fällde United idag, men jag tycker problemet var större än så. Det var laget Manchester United som inte visade tillräckligt mycket hjärta.

Avslutningen på säsongen kommer bli tuff med spel i ligan, FA-cupen och Champions League. Jag ska inte säga att jag struntar i hur det går i de två sistnämnda turneringarna, men ligan är det som känns absolut viktigast. Jag önskar hett och innerligt att United ska få vinna den igen. Det vore så underbart att få se dem lyfta bucklan efter en säsong då jag verkligen följt laget. Jag har sett nästan varenda match, Jag har våndats och jag har njutit, skrikit av glädje och besvikelse. Jag har aldrig varit så engagerad förut. Jag vill se mitt United ta hem titeln och jag vill se dem göra det framför näsan på Chelsea.

Rödsvart glädje

Gårdagen gick i rödsvart. Först lyckades enormt nederlagstippade Brommapojkarna slå Djurgården i premiären och sen kvitterade Modo till 1-1 i matcher i hockeyfinalen.

**************

Såg bara sista 25 minuterna av Brommapojkarna - Djurgården, men av dessa minuter att döma var segern helt rättvis. Underbart att se glädjen hos BP efter matchen. Det var nästan lite TV-pucken över det.

I princip alla experter tippar att Brommapojkarna kommer åka ur, men jag är inte så säker. Att det bara är ett lag som flyttas ned i år ökar ju lagets chanser markant. Jag tror de får det tufft, men ändå klarar kontraktet.

**************

Om nån tvingar mig att välja ett av lagen i hockeyfinalen skulle jag nog säga Linköping. Igår tyckte jag dock att Modo med sina kämpatakter i slutet av matchen när LFC pressade som hårdast var väl värda segern.

Blev irriterad på de som kommenterade hockeyn. När spelarna började slåss var deras mycket nöjda åsikt att "Nu tänder det till, nu märker man att det är slutspel". I fotboll skulle man bli avstängd i flera månader om man pucklade på en motståndare med knytnävarna. Jag kan omöjligen förstå att detta är accepterat beteende i hockeyn.

**************

Tänkte jag skulle se Elfsborg-MFF nu i eftermiddag. En kul premiärmatch mellan två tippade topplag. Intresset kring MFF är som vanligt oerhört stort här nere i Skåne. Ganska skönt på nåt vis att kunna studera hysterin utifrån, fast samtidigt också tråkigt att inte ha nåt lag i allsvenskan om hjärtat verkligen slår för.

***************

Nu ska jag slå på Canal+ och hålla tummarna för Tottenham i matchen mot Chelsea!


Gamla synder...

När domaren äntligen blåste av matchen kändes 2-1-förlusten nästan som en seger.  1-0 hemma på Old Trafford och avancemanget är klart.

Ändå känns det så onödigt. Scholes valde ett synnerligen dåligt tillfälle att falla tillbaka i gamla synder. Tacklingen på Totti som ledde fram till den andra varningen är en sån man ibland kan tvingas ta för laget. Den första varningen däremot kom efter en fullständigt idiotisk tackling på Chippen som befann sig i en helt ofarlig situation ute på kanten. Redan då var det klart att Scholes skulle missa returmatchen.

Paul Scholes är oerhört viktigt för Manchester United. I princip allt spel går genom honom på mitten. Han är navet som Uniteds spel snurrar kring. Jag hoppas de som påstår att hans storhetstid är förbi såg målet han gjorde mot Blackburn i lördags. Brilliant.

Parhästen Michael Carrick är bra, till och med riktigt bra igår efter att Scholes fått kliva av. Men han är ingen kreatör och inte speciellt målfarlig. United har det tunnt på innermittfältet, det är något man verkligen måste se över till nästa säsong.

Jag var jäkligt irriterad under matchen igår, inte bara för att United hade problem utan mest för att jag blev helt vansinnig på kommentatorerna. Framför allt Bosse Pettersson. Han pratade och pratade, verkade aldrig tröttna på att höra sin egen röst. Han var likadan i studion, Mjällby och Nordahl fick knappt en syl i vädret. Dessutom verkade han vara ordförande i Romas fan club. Till sist stängde jag av ljudet.

Imorgon smäller det

Idag har jag pratat med Lotta Schelin. En del liknar henne vid Zlatan och jag tycker den liknelsen är ok OM man ser till Lottas egenskaper på planen. Vid sidan av planen är det nog betydligt trevligare att prata med Lotta än med Zlatan. I alla fall om man är journalist. Nä, jag är inte journalist, men ni fattar vad jag menar.

Nästa vecka ska Lotta blogga på damfotboll.com's blogg. Den hittar ni på
http://damfotboll.blogg.se.

Har tittat lite med ena ögat på PSV-Liverpool i Champions League. Imorgon kväll blir det full fokus med båda ögonen på Roma-Man Utd.

Det blir en femte och avgörande match mellan LUGI och Skövde i herrarnas handbollsslutspel. Ska nog försöka få en biljett till den matchen. Kommer bli ett jäkla tryck i Idrottshallen!

Ingen analys...

Jag är lite för trött för att försöka göra en vettig analys av Sörenstams insats i årets första major. Jobbar för fullt med de sista justeringarna på nya damfotboll.com. Den 9:e april är det "release". Man tror att allt är lugnt och sen när det börjar närma sig så visar det sig alltid att det här sista justeringar tar mycket mer tid än man tänkt sig.

På min "att göra"-lista står bland annat att ringa Lotta Schelin. Jag ska förklara för henne hur hon ska bära sig åt för att bli nya damfotboll.com's första bloggare. Ringde henne ikväll, men inget svar. Nytt försök imorgon.



Jaaaa!

Det gick vägen! Inte för att man grejade det på egen hand utan för att MIF återigen klappade igenom. Blir inte klok på den klubben...

Skit samma, SSK är tillbaka i elitserien igen och det är det enda som betydet nåt!