Lugis damer rejält på gång

Snacka om att det var glada miner i Lugilägret efter matchen mot Skuru idag. Inte så konstigt, 36-27 mot serietrean var så klart imponerande.

Sanna Åstrand i målet gjorde en grym match och svävade på moln när jag pratade med henne efteråt. Niklas Harris var rätt glad han också.

Sanna sa "fortsätter vi spela så här bra så kan det bära hela vägen till Globen". Jag är beredd att hålla med henne. Man har slagit eller spelat oavgjort mot alla lag i toppen utom Sävehof. Allt handlar just därför om att undvika göteborgskorna på vägen fram till final...

Sanna pratade också om den goda stämningen i laget, hur sammansvetsade de är. Hon sa att det är allt det glada och positiva som de nu lyckats ta med sig ut på planen, att det är därför det fungerar så bra.

En annan förklaring till att det går så bra just nu fick jag från Niklas Harris. Han berättade att han hade sett säsongens alla matcher på video, tre gånger och efter det lagt om anfallsspelet.

Jag kan inte tillräckligt om handboll för att exakt förstå de förändringar han pratade om, men det handlade en del om att få med kanterna mer i spelet.

Hur som helst så har förändringarna funkat bra.

Niklas frågade mig om jag inte tyckte det kändes mer som det "gamla" Lugi, dvs mycket fart och mycket hjärta.

Det gjorde det.

Saknar dock fortfarande Mia Rademacher. Henne får vi inte se den här säsongen. Men rehaben går bra och hon får börja jogga snart.

Redhawks

Jag kanske är naiv, men aldrig kunde jag väl tro att en allsvensk hockeyklubb skulle ha fyra spelare i truppen med 200 000 kronor eller mer i månadslön.

Så är eller numera var det i Malmö Redhawks.

Anja Gatu skrev det väldigt bra i sin krönika. Klubben agerar som något den inte är.

Jag intervjuade Redhawks ordförande Christian Rasmusson i somras. Så här i efterhand inser jag att det var en väldigt snäll intervju. Han gillade nog mina frågor bättre än de han tvingas svara på nu...

Rent journalistiskt gjorde jag nog inget vidare jobb.

Fem bom

Neuner sköt precis fem bom. Obegripligt.

Vackert

Skidskyttarna är just nu i Antholz och tävlar. Det är höga alptoppar, sol och gnistrande snö. Så vackert att det nästan gör ont.

Jag tittar ut genom fönstret här och ser det vanliga trista, skånska vintergrådiset. Ibland önskar man att man var någon annanstans.

Mysteriet Kim

I en intervju i Sydsvenskan i veckan sa Kim Andersson att han var trött på att bli ifrågasatt, att han tyckte man skulle se mer till hur många medspelare han sätter i lägen än hur mycket han skjuter själv.

Jag har länge tyckt att Kim är Sveriges mest överskattade handbollsspelare och den pågående VM-turneringen har inte direkt höjt Kims status i min värld.

Jag har all förståelse i världen för att han blir ifrågasatt.

Har inte sett mycket av hur han spelar i Kiel, men visst måste det vara nåt helt annat än det han presterar i landslaget?

För mig är Kim Andersson ett mysterium.

Annars har det ju varit jäkligt kul att följa landslaget i VM. Blev bara lite sur igår när Robert Arrhenius vek ned sig och Olsson/Lindgren inte gav Mattias Gustafsson chansen.

Bra Oldsberg

Roligt också när Oldsberg uttalar Radiohead som Raodiohäd.

Pinsamt Birro

Jag trodde Marcus Birro var en smart kille. Det tror jag inte längre.

Hans insats i På spåret imponerar inte. Roligast var när han svarade kalfjället på en fråga om namnet på ett specifikt fjäll.


Det är lite som när vi var i Berlin när jag var liten och trodde einbahnstrasse var namnet på en gata...

Brasilianska till Ldb FC Malmö

Renata Costa är storstjärnan som Ldb teasat för i några dagar.

Jag kan nog tycka att det är lite i överkant att kalla henne en storstjärna. Jag vet inte speciellt mycket om henne och det är just det, hade hon varit en riktigt stor internationell spelare så borde jag ha gjort det.

Men som Jörgen Petersson sa, det är en riktig Malmövärvning. De har haft koll på henne länge och Renata själv säger sig vilja stanna i Sverige ett bra tag.


Inget pris till Pia

Det är tydligt på damfotboll.com att många är upprörda över att Pia Sundhage inte fick pris som årets ledare på Idrottsgalan.

Pia själv säger så här till damfotboll.com:

- Jag säger som Robert Gustafsson: Jag är inte bitter! För vad är väl ett OS-Guld mot jämfört med ett SM-guld. Det är bara att konstatera att en dag som denna en bit in på 2000-talet är fotboll fortfarande likställt med herrar. Vi får väl vänta en eller två generationer till innan damers prestation blir lika högt värderade som mannens.

Jag tycker Pia mycket väl kunde fått priset, men jag känner mig inte direkt upprörd över att hon inte fick det. Dels tror jag inte alls det handlar om att hon är kvinna utan mer om att hennes lag inte är svenskt. Dels så har USA tillhört världens bästa landslag på damsidan under lång tid. Det var inte direkt någon jätteskräll att de vann OS.

Idrottsgalan igen

Apropå idrottsgalan. Kan de inte sätta någon gräns för hur länge både prisutdelare och vinnare får prata?

När Björn Ranelid satte igång stängde jag av ljudet. När Robert Karlsson blev långdragen var jag nära att göra samma sak.

Emma Johansson var dock rolig och Carolina Klüfts tal till Arne Ljungqvist var bra. Om man får den man talar till att börja gråta då vet man att man lyckats.

En historisk dag

Från och med i dag är Barack Obama USAs president.

Han är som bekant en fantastisk talare och inledde med ett mäktigt invigningstal.

Tur att han ämnar utnyttja denna förmåga till att göra gott. Hade han sagt att vi skulle jobba hårdare för att förbruka jordens resurser och att dödsstraff och abortförbud är bra saker så hade jag antagligen trott honom,

Idrottsgalan

Jag lyckades tippa de flesta vinnarna på idrottsgalan i går. Majoriteten av juryns val kändes rätt.

Innan galan ville jag att Charlotte Kalla skulle ta hem så många priser som möjligt (jag röstade på henne till Jerringpriset, tre gånger), men så här i efterhand tycker jag nog ändå att Sanna Kallur skulle fått Årets prestation. En svensk tjej som slår världsrekord på en sprintdistans, det måste väl ändå vara strået vassare än Charlottes klättring uppför slalombacken.

**********

Blev ni liksom jag fascinerade över hur otroligt vältränade överkroppar som Carolina Klüft och Charlotte Kalla visade upp? Klüft är så grov och muskulös att hennes huvud såg ut som ett litet bebishuvud svajandes högst upp på en jättes kropp.

Jag tycker det är otroligt snyggt med vältränade kroppar, men som Klüft eller Kalla för den delen skulle jag inte vilja se ut. Om jag fick välja en kropp skulle jag välja Sanna Kallurs.

*********

Överlägset roligast på galan av Robert Gustavssons Gessle-medley. Den delen som handlade som Klüfts längdhoppssatsning var helt hysteriskt bra.

Om du missade så kan du så klart kolla in
klippet på Youtube. Ungefär sex minuter in i filmen börjar han sjunga om Klüft.


Guldet till Skåne 2009?

Media rapporterar om ekonomisk kris i Umeå och om storstjärnor och nya spännande sponsoravtal för Ldb FC Malmö.

Visst känns det som att damfotbollens maktcentrum förflyttats söderut.

Umeå har länge var den klubb som stått för nytänkande och entrepenörskap i svensk damfotboll. Nu har man fått rejäl konkurrens av Ldb FC Malmö.

Återstår att se om detta även ger utslag på fotbollsplanen.

Jag tror det gör det. Jag börjar känna doften av ett skånskt SM-guld 2009.

Ldb satsar

Enligt Sydsvenskan ska Ldb FC Malmö i dag presentera ett nyförvärv av absolut världsklass.

Hade varit coolt med Birgit Prinz, men jag tror tyvärr  inte det är hon.

Bara det inte är Christiane. Henne taskiga attityd vill jag helst slippa se på Malmö IP.

Ingenting är omöjligt

I torsdags blev Sveriges damer trea i skidskyttestafetten. Jag såg det inte själv men tydligen gjorde Sofia Domeij en riktigt bra insats på förstasträckan.

I går övertygade Sofia igen när hon blev 19:e i sprinten.

Det är härmed bevisat att ingenting är omöjligt.

Storseger

Sverige vann VM-premiären mot Kuba med 41-14. Visst såg det bra ut, men egentligen säger nog den här matchen inte ett dugg om var blågult egentligen står. Kuba var alldeles för dåliga för att ge några ordentliga svar.

Är det inte lite konstigt förresten att det ska vara möjligt att vinna en VM-match med 41-14. Borde inte de bästa lagen vara med oavsett var de kommer ifrån?

Ordningen återställd

Jag var tvungen att vänta fem sekunder innan jag vågade jubla över Berbatovs segermål i 90:e minuten. Men linjedomarens flagga höjdes aldrig och därmed toppar United ligan för första gången den här säsongen.

Såg precis också att Lugis handbollsdamer besegrat Skövde på bortaplan. Starkt!

Nu handbolls-VM.

Ofattbara summor

Manchester Shitty, f'låt City, försöker köpa Kaka från Milan för ofattbara 1,2 miljarder.

Jag tror att rekordet för en övergångssumma är på ca 700 miljoner. Det var vad Real Madrid  betalade för Zinedine Zidane när han 2001 köptes från Juventus.

Återstår att se om Milan och Kaka accepterar Citys bud. Den italienska klubben har tackat nej till fantasisummor tidigare. 2006 försökte Chelseas Abramovic köpa Kaka för en miljard. Då svarade Milan att Kaka inte var till salu.

Nu om någonsin kommer vi väl få ett svar på om allt är till salu bara priset är det rätta.


Bra jobbat

På jobbet  i dag var jag produktiv som satan, trots att det är bland det tråkigaste som finns så skrev jag manual så att tangentbordet glödde. Och när supporttelefonen ringde svarade jag med len röst och hanterade kundernas problem med en ängels tålalmod.

Dessutom har jag varit ute och sprungit fast det var skitkallt.

Nu ska jag strax gå och lägga mig efter väl förättat dagsverke.

10 raka nollor

United har precis slagit Wigan med 1-0. Det var tionde raka nollan bakåt. United har inte släppt in mål i ligan sen man mötte Arsenal borta den 8 november.

Irriterande

Stör ni er också på hur man ibland under en fotbollsmatch får se en lång sekvens med en "viktig" person på läktaren.

Man hör hur publiken skriver över något, men producenten håller envist fast vid sin viktiga person.

Otroligt irriterande.

Innebandy

Innebandy med jobbet idag. En ny förmåga presenterade sig. Han var bra. Briljerade med en hel del snygga skott och dribblingar.

Sånt får mig att tagga till som fan.

Jag jobbar som en besatt, slår lite extra på hans klubba och njuter inombords varje gång jag lyckas sno bollen.

Varning för badanka

Jag köpte ett nytt duschdraperi i dag. Det är vitt med en stor sån här:


Ekwall tycker till

Patrick Ekwall har tyckt till om Marta/Frisk-historien på sin blogg.

Han skriver:

"Däremot gör ju seriösa damfotbollsklubbar bort sig själva när de på fullaste allvar skriver kontrakt med kompisar/flickvänner/arbetskamrater/brevvänner/gamla dagmammor/bostadsrättsföreningens styrelsemedlemmar - bara för att få över den spelare de egentligen vill ha.
Då är det inte seriöst någonstans."

Jag håller inte med. Dels är det vad jag vet första gången detta händer, att en klubb "tvingas" köpa en spelare för att få en annan. Dels är det inte vilka spelare som helst det handlar om. Det är Marta, världens överlägset bäste damspelare och Johanna Frisk, en mycket bra back som knackar på dörren till det svenska landslaget. Naturligtvis är Johanna inte i närheten av Martas stjärnstatus eller kapacitet, men jag tvivlar inte ögonblick på att hon kommer att klara sig bra i den amerikanska ligan.

Det hade kunnat vara betydligt värre för Los Angeles Sol. Som att de inte fått Marta alls.


Kul kille

När Peter Crouch en gång fick frågan vad han skulle varit om han inte varit fotbollspelare svarade han:

- Probably a virgin.

Självdistans är det roligaste som finns.

För övrigt tycker jag det är för dåligt att inget lag ännu kunnat ge Crouch en tröja med tillräckligt långa ärmar.

Are you watching Merseyside?

Vilken underbar eftermiddag på Old Trafford! 3-0 mot Chelsea var naturligtvis mycket bättre än en sann pessimist som jag vågat hoppas på.

Får väl också erkänna att jag inte direkt blev mer optimistisk när jag såg att Fergie valt att starta med Giggs och Fletcher på innermittfältet. Kändes onekligen en aning märkligt att United skulle ta sig an Chelsea utan varken Carrick eller Scholes i startelvan.

Med facit i hand finns naturligtvis ingenting att klaga på.

Några andra reflektioner från matchen:

Berbatovs mottagningar är magiska. Lite som Zidane när han var som bäst. Lagkompisarna kan i princip passa honom i vilken höjd som helst och hur hårt de vill, Berbatov är som en bollmagnet.

Patrice Evra måste vara världens bästa vänsterback. Det är svårt att tro att han och svenska backar som Petter Hansson och Daniel Majstorovic faktiskt kommer från samma planet.

Det pratas alltid om Ji-Sung Parks arbetskapacitet och löpstyrka, men jag tycker att han borde hyllas för mer än så.

United är nu fem poäng efter Liverpool, men har två matcher mindre spelade. Jag tror inte Gerrard och hans lagkompisar kan hantera den pressen.

Sabbe i topp

Sabina Jacobsen leder skytteligan i damernas elitserie i handboll. Hon har gjort 94 mål på tolv matcher.

Lyckas hon behålla den placeringen blir det det tredje säsongen i rad som hon vinner skytteligan. Det är ganska bra av en tjej som inte fyllt 20 än.

Näst bästa Lugi-tjej är Anna Roxå. Hon ligger tolva och har faktiskt gjort två spelmål fler än Sabina.

Damlag i IFK

IFK Norrköping ska starta damlag. Där hade jag velat spela.

Precis som jag hade velat spela i Manchester Uniteds damlag om de haft något.

En spännande säsong

Marta och Johanna Frisk drar till USA för att spela för Los Angeles Sol. Det har antagligen varit klart ett tag, men nu är det officiellt också.

Visst är det lite tråkigt att vi inte längre kommer få se Marta spela fotboll i Sverige, men vi har varit lyckligt lottade som under så lång tid fått njuta av världens bästa damspelare på nära håll.

Jag hoppas många tog chansen att se henne spela.

Att Marta nu flyttar västerut öppnar dock upp för en mycket intressant damallsvenska 2009. För första gången på länge finns ingen given favorit. Sannolikt kommer det att handla om UIK, Ldb, LFC och AIK.

Jag vill gärna tro på Ldb FC Malmö, men vet inte om jag vågar... Hade gärna sett något mer riktigt vasst nyförvärv där.

Tur förresten för Los Angeles Sol att Johanna Frisk är en riktigt bra fotbollsspelare. Hade blivit lite besvärligt om Martas tjej varit en halvdassig div 2-lirare.

Kyla

Det har varit kallt riktigt länge nu. Kan faktiskt inte minnas när vi senast hade en sån lång sammanhängande period av kyla här i Skåne.

Rent generellt hatar jag när det är kallt, men extra mycket hatar jag när det är kallt i Skåne. Kylan här känns alltid lite värre.

Kanske är det vinden och fukten som gör det.

Jag hoppas det blir varmare snart för min träning blir rejält lidande. Jag sticker helt enkelt inte ut och springer när kvicksilvret sjunkit en bit under nollan. Hoppas på innebandby imorgon, inne i en varm skön gymnastiksal.


Tillbaka till verkligheten

Tänk att 18 lediga dagar kan gå så fort. Imorgon är det dags att jobba igen. Känns rätt ok även om det är några riktigt tuffa veckor jag har framför mig.

Skolorna börjar ju också snart och kanske var det nån elev som inte gillade tanken på det som brände ned Killebäckskolan i Södra Sandby i natt. Polisen misstänker i alla fall att branden var anlagd.


Småkronorna

Såg semifinalen i junior-VM mellan Sverige och Slovakien igår kväll. Det händer inte ofta att jag tittar på hockey och kommer på mig själv med att ha kul.

Tre kronor, nhl och elitserien kan slänga sig i väggen. Juniorerna bjöd på fart, dribblingar och snygga mål, utan att slåss en enda gång!

Väldigt synd att finalen mot Kanada spelas halv två på natten.


Klättringen

Man kan säga vad man vill om klättringen som avslutar Tour de Ski, men den gör sig otroligt bra i TV.

Virpi Kuitunen hade en hel del åsikter om slalombacken i senaste numret av sportmagasinet. Bland annat tyckte hon inte att Charlotte Kallas prestation i förra årets tour var speciellt märkvärdig.

Kanske är Kuitunen är mer positivit inställd nu. Otroligt starkt att komma tillbaka och vinna efter att först ha blivit ikappåkt av Saarinen.

I Kallas frånvaro gjorde Anna Haag en riktigt bra insats. Om man är intresserad av en skidåkares liv ser ut kan man läsa
Annas blogg.

Hoppas på att Haag snart kan ta ytterligare ett kliv i sin utveckling och ta en pallplats i världscupen.


Safari på Citygross

Blev en tur till Sandby och Sandbycupen igår. Tjejerna gjorde vad de skulle, båda lagen gick till final.

Jag älskade att spela inomhus en gång i tiden och viss ser det fortfarande jäkligt kul ut när de spelar. Men jag tror inte jag skulle klara av det längre, mest för att jag blir så fruktansvärt nervös.


På vägen hem från Sandby såg vi Behrang Safari på Citygross.