Välbesökt blogg

Det var mycket trafik på bloggen igår.

Var det måhända upprörda Hardebergaspelare som var inne och läste?

Jag står i alla fall fast vid vad jag skrev om matchen. Det var jäkligt mycket gnäll från ett visst håll i det rödblå laget.

En liten skada

Birgit Prinz missar Tysklands EM-kvalmatch mot Schweiz imorgon. Prinz har skadat en ledkapsel i lilltån.

Det måste vara en av de minsta skador man kan ådra sig.

Tuff vecka

Den kommande veckan blir tuff.

Förutom mitt vanliga jobb där andelen nya poster på "Att göra"-listan alltid är fler än de som kan strykas, ska jag göra frilansjobb för Alingås tidning och golf.se.

Dessutom ska jag besiktiga bilen. Sen ska den säljas, så att en ny kan inhandlas.


Bara 1-1

Vi spelade sista seriematchen i dag. Derby mot Hardeberga. En match som inte gällde någonting mer än äran.

Vi hade ett bra lag, men orkade inte mobilisera tillräckligt med kraft för att göra en godkänd insats.

Sen vi blev av med alla våra poäng i våras, har vi spelat med kniven på strupen i varenda match. Det har varit jobbigt, både fysiskt och psykiskt.

I dag betydde plöstligt slutresultatet ingenting för tabelläget. Det var redan innan matchen klart att vi skulle få kvala.

Man kan kanske tycka att det skulle vara motivation nog att möta grannbyn i ett derby, med det visade sig ganska snart att det inte var så.

Vi var bleka, men sett till spelövertag och målchanser borde vi ha vunnit ändå. Hardeberga tyckte nog däremot att 1-1 var ganska rättvist.

Nu blir det ett nervipirrande kval mot Löberöd och Wormo. Förhoppningsvis slipper vi då i alla fall sånt gnäll som det var på planen i dag.

Fotboll är en fysisk sport. Det ingår i spelet att man både ska kunna ge och kunna ta. Därför tycker jag det är riktigt pinsamt att vissa så fort det handlar om att ta, istället för att försöka stå på benen, sätter sig på ändan, slår ut med armarna och vädjar till domaren.

Usch. Det där gnällandet ekar fortfarande i öronen.

Lugi chanslöst

Lugis handbollsdamer var inte helt oväntat chanslösa mot Sävehof. Det blev förlust med hela 13 bollar.

Eftersom jag inte såg matchen kan jag inte säga om det ändå var ett fall framåt jämfört med förra matchen. Fanny Lagerström gjorde i alla fall sitt första mål för Lugi. Anna Roxå var annars bästa målskytt.

Bara två matcher in på elitserien är den tjejen redan ett stort utropstecken.

Hoppas på första segern på lördag hemma mot Spårvägen.

Vem gör sånt?

Rögles nya hemmaplan Lindab Arena har vandaliserats.

Arenachefen Arne Henriksson kallar det en våldtäkt på idrotten och det är bara att hålla med.

Vem fan gör nåt sånt?!

Pigga debutanter

Sverige slog Rumänien med 2-0 i kvällens EM--kvalmatch i Västerås. Sverige gjorde vad som behövdes och inte mer än så.

Riktigt kul var det dock att debutanterna tog för sig så mycket. Kosovare Asllani, Louise Fors och Sara Lindén visade att framtiden i svensk damfotboll snart är redo att ta över.

Annars var Therese Sjögran bäst som vanligt. Gjorde själv 1-0, spelade fram till 2-0 och dominerade även i övrigt.


Lite handboll

Skånela som Lugis damer hade sånt problem med i premiären fick ikväll storstryk av Västerås. Sätter Lugis insats i lite perspektiv. Den var inte bra.

Tränarbytet i IFK Trelleborg gav i alla fall ingen omedelbar effekt. Det blev fettorsk med tio bollar i kvällens match mot Ystads IF.

Marta till Skåne?

Läste precis på Sydsvenskan.se att Ldb FC Malmö är ute efter Marta. Tydligen har man kontaktat både Umeå och Martas agent.

Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka eller tro om det.

Ful gubbe

Nya numret av Sportmagasinet damp ned i brevinkastet för några dagar sedan. Vet ni vad man fick med på köpet?

Jo, en sån där liten fotbollsgubbe, såna som brukar finnas på disken i sportaffärerna.

Gissa vilken gubbe jag fick...

Petter Hanssson.

Fick alla det, eller hade jag bara en jäkla otur?

Fast han är i alla fall snyggare som liten plastgubbe än vad han är i verkligheten.


Kicken direkt

IFK Trelleborg sparkade i dag tränare Thomas Franzén efter bara en match i elitserien i handboll. Samarbetsproblem med spelarna är den officiella förklaringen.

Jag vet inte vad jag ska tro. Säkert är dock att IFK Trelleborg har en del likheter med Malmö FF.

I båda föreningarna är det nåt som inte stämmer.

MFF ligger tolva i allsvenskan, med bara lag som Ljungskile, Gefle, Sundsvall och Norrköping efter sig. Malmöbossen Bengt Madsen tror dock inte de usla publiksiffrorna har med lagets prestation att göra.

Menar han verkligen det han säger? Så dum kan man väl inte vara, eller?

Läs
Anja Gatus krönika i dag, huvudet på spiken tycker jag.

Bara fyra poäng...

Jag har inte skrivit särskilt mycket om IFK Norrköping i år. Ni förstår säkert varför.


Förra säsongen skrev jag mycket om återtåget. Det hade jag kunnat göra nu också. Återtåget till Superettan...

Men nä, inspirationen tryter verkligen när de spelar så pinsamt uselt som de gjort i år.

I dag blev det dock seger och då får det trots allt bli några rader om IFK.

Jag hade egentligen gett upp hoppet om allsvenskt spel nästa år för länge sen, men så går de och slår krisgänget MFF och så tänds den där lilla, lilla gnistan hopp igen. Det är ju trots alla bara fyra poäng upp till kvalplats nu...


Norrlandsguld

Först var det fördel Linköping, sen Umeå, sen Linköping och så Umeå igen. Men tyvärr lär inte pendeln svänga fler gånger nu.

Jag skriver tyvärr inte för att jag håller på Linköping utan för att det hade varit kul med dett tronskifte i svensk damfotboll. Nu blir det inte så, men Linköping och i viss mån även Ldb har i år utmanat UIK hela vägen. Alltid nåt.

Nu ska det bli spännande att se om Marta försvinner till USA. Gör hon det så blir allsvenskan 2009 helt öppen, säg med kanske fyra, fem lag som kan fajtas om SM-guldet.

Besvikelse

Jag hade verkligen sett fram emot premiären i den nya arenan, att få uppleva atmosfären och få en första hint om nyförvärvens kapacitet. Ganska snart kom jag dock på mig själv med att längta tillbaka. Tillbaka till de hårda träbänkarna i idrottshallen, tillbaka till tiden då Lugi var underdogs och spelade med fart och fläkt och vinröda hjärtan stora som meloner.

Visserligen kämpade Lugitjejerna sig till ett oavgjort resultat efter att ha legat under med tre mål med en och en halv minut kvar att spela, men sett till hela matchen var det dåligt med både hjärta och fart i Lugis spel.

Tröjfärgen och Sabina Jacobsens insats var det enda som i dag påminde mig om det "gamla" Lugi. Det Lugi som jag lärt mig tycka så mycket om. Det Lugi som jag i ett inlägg här i bloggen hyllade och kallade för världens bästa lag.

Visst, det var premiär och att den spelades i nya arenan minskade kanske inte nervositeten. Men jag var ändå besviken på det lag jag såg i dag.

Jag saknade vinröda hjärtan som Mia Rademacher och Sanna Rolf. Mia var på plats, men på grund av korsbandsskadan befann hon sig på läktaren och inte på planen. Sanna har slutat och lämnat över kaptensbindeln till mittsexan Johanna Nilsson som inte spelade många minuter i dag, om ens några, minns inte riktigt.

Istället var det nyförvärvet Caroline Friberg som fick speltid på den positionen. Hon klarade sig helt ok, men jag hade gärna sett Johanna komma in och smälla på i försvaret.

Av nyförvärven var det annars 18-åringen Anna Roxå som gjorde bäst ifrån sig. I sin första elitseriematch spelade hon helt respektlöst och gjorde sex mål, bland annat kvitteringsmålet i slutsekunden. Anna fick pris som bästa spelare i hemmalaget. Helt ok, även om jag tyckte Sabina Jacobsen var bäst som vanligt. Sabbe gjorde elva mål, varav sju på straff. Jag vet inte hur många matcher jag sett Sabina spela nu, men det börjar bli riktigt många och jag tror att jag bara sett henne missa en enda straff. Stabilt. Nåt för killarna i herrlandslaget att lära av.

Nya högersexan Jonna Linnéll imponerade inte och det gjorde verkligen inte Fanny Lagerström heller. Den förre detta landslagsspelaren har visserligen haft en usel försäsong, man skulle nästan kunna säga att hon inte haft någon alls på grund av alla skador och sjukdomar, men jag hade ändå förväntat mig mer.

Näe, min första upplevelse i nya arenan blev inte vad jag hoppats på och inte bara sportsligt... Nu är det platsbiljetter som gäller och av någon anledning kan man inte sitta på samma sektion om den ena betalar studentpris och den andra fullt pris... Mycket märkligt, men det där är väl rutiner som man får ordning på så småningom.
 
Jag hade gärna sett att man fått sätta sig var som helst, men det funkar kanske inte nu när man börjat sälja årskort.

842 personer var på plats för premiärmatchen, en jättebra publiksiffra. Ändå var det ingen vidare stämning. Hälften så många i den mer intima idrottshallen brukade låta betydligt mer.

Jag hoppas dock att publiken väljer att komma tillbaka till nästa hemmamatch. Jag vill att de ska få se att Lugi kan så mycket mer än de visade i dag.


Handbollscoachen

Jag har anmält mig till Skånskans tävling handbollscoachen. Mitt utgångslag är:

Målvakt: Richard Kappelin, Alingsås

På nio meter: Kristian Bliznac, Alingsås, Patrik Fahlgren, Sävehof, Zoran Roganovic, H43

På sex meter: Niklas Gudmundsson, Lugi, Erik Fritzon, Sävehof, Tomas Axnér, H43

Viktiga poäng på spel i dag

United har liksom förra säsongen inlett ligaspelet svagt. Bara fyra poäng på tre matcher. I senaste omgången blev det förlust mot Liverpool.

I dag väntar Chelsea på Stamford Brige. Chelsea har inte förlorat på hemmaplan sen 2004. Någon gång måste ju dock sviten brytas och för varje match kommer förlusten närmare.

Tveksam till om den kommer i dag. Jag är nöjd om vi kan få med oss ett oavgjort resultat.

Jag hinner med första halvlek innan det är dags att bege sig till Färs och Frosta Arena för att se Lugidamernas elitseriepremiär.

En favoritinvigning

När nya spelare kommer till Södra Sandby brukar de invigas. Jag vet att begreppet invigning har en negativ klang, men i det här fallet handlar det definitivt inte om något elakt eller förnedrande.

En av mina absoluta favoritinvigningar var när Smiley och Irre bjöd på stor show 2005.



Vem smälter inte av en sån text?

Om tunnlar

Jag fick en kommentar på mitt inlägg om att jag spelat 200 matcher för Södra Sandby.

Annika konstaterade att fotboll ska vara skön konst och undrade hur många tunnlar jag gjort på dessa matcher.

Det har nog blivit sämre med åren, men under de första hundra matcherna skulle jag tippa att snittet nog var en per match.

Tunneln är min absoluta favoritfint och jag kan meddela att Annika som ställde frågan hade ganska bra koll på det. Om jag inte minns fel så var hon ganska förtjust  i tunnlar själv :).

Tunneln är så genialisk i sin enkelhet samtidigt som jag inte kan komma på någon annan fint som är värre att gå på.

Leve tunneln!

Marta på bänken

Marta satt på bänken när Umeå mötte Sunnanå igår. Tydligen hade hon brutit mot någon av lagets interna regler och straffades med en bänkplats.

"Ingen spelare är större än laget", var André Jeglertz kommentar.

Vacker så, men jag kan inte låta bli att undra hur UIK agerat om om motståndaren varit Linköping eller Ldb och inte Sunnanå.

Mer film

Om någon skulle vara sugen på att frossa i gamla Södra Sandby-filmer så har jag börjat dela med mig av dem på youtube.

Min "kanal" finns på
http://www.youtube.com/annajoh11.

Ett av målen

Ett av mina åtta mål i Södra Sandby gjorde jag hemma på Sandbyvallen mot Lunds SK 2005. Vi låg under med 2-0, men vände  och vann med 3-2. Jag gjorde just 3-2 målet. Dessförinnan hade Tozz gjort 1-2. Tozz som då var ny i laget, i dag är hon hur bra som helst och en av klipporna i Sandby. Jenny Larsson gjorde 2-2.

Vinsten innebar att vi säkrade seriesegern

Här är mitt mål (tunneln i början är bara lite bonus):

 

Go Kalmar

Jag är så trött på all oförtjänt skit som Kalmar FF får ta.

De leder allsvenskan och ikväll tog de en rätt hyfsad skalp när de slog Feyenord på bortaplan.

Go Kalmar, säger jag.


Guldchansen borta för Ldb

Ldb förlorade mot Umeå igår. Därmed är guldchansen borta för Malmötjejerna. I alla fall i allsvenskan. Nu får man satsa på cupen istället.

Jättekul i alla fall att Manon Melis förlängt sitt kontrakt med Ldb. Det blir ju inget guld för klubben i år, men med spelare som Melis i laget ökar chanserna att det blir ett om ett par år.

200

Jag fick blommor efter träningen i dag. Tydligen gjorde jag min 200:e match för Södra Sandby i söndags när vi mötte Hammenhög. Jag har haft det på känn att det närmat sig, men att det var redan nu trodde jag inte.

200 matcher inger viss respekt tycker jag. Att jag på alla de matcherna bara gjort åtta mål är väl inte riktigt lika imponerande...

En del har förresten börjat med långkalsonger under shortsen på träningarna nu. Hösten är här.

Köplust

Jag är väldigt sugen på en sån här:



och en sån här:

Debutanter

Dennerby släpper fram hela tre debutanter i den senaste landslagstruppen. Linköpings Kosovare Asllani, Hammarbys Nazanin Vaseghpanah och AIK:s Louise Fors.

Kul!

Hoppas han vågar fortsätta med det även när matcherna verkligen gäller något.

Victoria Svensson meddelar också att hon fortsätter i landslaget över EM nästa år. Lite av en axelryckning för mig. Hade varit ok om hon valt att sluta. Jag tycker fortfarande att hon har i landslaget att göra, men inte att hon på något sätt är given. I Dennerbys värld tror jag dock att hon är det och jag har mycket svårt att se någon yngre förmåga ta Vickans plats.

Lite sent, men...

jag måste ändå nämna den fantastiska fotboll som Ldb FC Malmö bjöd på i måndags mot Kif Örebro, i alla fall i andra halvlek.

Hoppas, hoppas att de kan hålla den nivån mot Umeå på onsdag. Då kan avslutningen av allsvenskan bli riktigt spännande.

Följ min blogg med bloggkoll

Handbollsupptakter

I går var jag på handbollsupptakter. Både damernas och herrarnas hölls på Casino Cosmopol i Malmö.

Pratade med Lugis tränare Niklas Harris som berättade att Mia Rademacher åkt på en korsbandsskada. Mycket tråkigt för Mia och Lugi. Mia bidrar med en massa handbollskunnande och en enorm inställning. Helt klart kommer Lugi att sakna henne och för oss i publiken blir det en favorit mindre.

Hoppas rehabiliteringen går bra.


Tränarkåren var annars rörande överens om vilka lag som tar sig till SM-final och vem som vinner den. Sävehof-Eslöv i final, Sävehof svenska mästare. Den tippningen är svår att klaga på.

På herrsidan fick H43 och Sävehof tipsen.

Lite oväntat för mig var det där cykelexperten Roberto Vacchi som höll i trådarna. Till sin hjälp hade han Tomas Axnér som ställde en hel del vassa frågar till sina tränarkolleger. Axnér var mycket bra, men jag kan förstå de som ifrågasatte om han var rätt person för jobbet med tanke på att han är assisterande tränare till Ola Månsson i H43 och även spelar i laget.

De som var mest negativa till sitt egets lag chanser var på damsidan Avesta/Brovallens tränare och på herrsidan IFK Tumbas. IFK Tumbas tränare är förresten en riktig handbollslegend, den gamle kontringsräven Erik hajas.

Förra året var den stora snackisen de svenska handbollsframgångarna på ungdomssidan, i år var det alla nya hallar som poppar upp i landet. Färs och Frosta Sparbank Arena här i Lund är som bekant en av dem.

Snackade lite med Alingsås tränare Robert Wedberg. Han hoppades att jag skulle skriva om deras Skånematcher. De vann samtliga jag bevakade under förra säsongen.

Ointressant med sifferkombinationer

2-1 mot Ungern i onsdags. Seger visserligen, men i mina ögon var det ännu en dålig match av Sverige.

Jag tycker det är ganska ointressant om vi spelar 4-4-2 eller 3-5-2 . Spelsystemet kan inte rädda ett lag som i ärlighetens namn består att många ganska mediokra fotbollsspelare.

Damallsvenskan lever

När UIK vann mot Linköping i onsdags kväll var jag helt säker på att den matchen också avgjort guldstriden.

Men så gick Umeå direkt och tappade poäng mot Djurgården. Det innebär att Linköping är tillbaka i förarsätet. I dag krossade de Kristianstad med 7-0 och vinner de resten av sina matcher är guldet deras.

De har dock kvar att möta både AIK och Djurgården, två riktigt tuffa matcher.

Att UIK först vann mot Linköping och sen bara fick oavgjort mot Djurgården har också öppnat dörren för Ldb FC Malmö. Ldb har kvar att möta Umeå och vinst för Malmötjejerna där så....

För en gångs skulle verkar det bli en allsvenska som lever ända in i slutomgångarna.

Imorgon ska jag på Ldb mot Örebro. Vinst där och det ska bli intressant att höra hur man ser på avslutningen av serien. Det kan ju till och med komma att handla om målskillnad.

Likgiltighet

Sverige har tagit sig till många stora fotbollsslutspel i rad. Jag tror den sviten bryts nu och det har ingenting med Albanien-matchen igår att göra.

Vi är en liten nation i fotbollsvärlden och det är helt enkelt inte rimligt att vi ska ta oss till alla slutspel.


Det enda jag kände under matchen igår var likgiltighet. Jag är trött på att se det svenska landslaget spela fotboll.

Nya arenan

Jag tog min brorsdotter till simskolan i dag. Hennes simfröken var så barsk så till och med jag blev lite rädd för henne.

När barnen plaskade som bäst passade jag på att smita iväg till Färs & Frosta Sparbank Arena. Det var öppet och bara att knalla in och kolla.

Jag tyckte det var fint, riktigt fint, men så älskar jag ju arenor också.

På väg därifrån vinkade jag till Lugidamernas tränare Niklas Harris, han såg nöjd ut. Antagligen ganska skönt att få lämna gamla slitna idrottshallen.

Inget tronskifte i år heller

Umeå slog Linköping med 4-0. Lite för stora siffror, men en mycket välförtjänt seger.

Nu blir det norrländskt guld igen. Trist tycker jag.

Mycket pengar

Araberna som har köpt Manchester City är goda för sju biljoner. Sju biljoner är 7000 miljarder. 7000 miljarder.

Jag behöver bara jobba i lite drygt 18 miljoner år för att tjäna in det.