Vita fotbollsspelare, svarta fotbollsspelare, jag ser bara fotbollsspelare

Har ni läst den här artikeln på aftonbladet.se idag?

Om ni inte orkar läsa kan jag berätta att den handlar Yolanda Odenyo, 23-årig svensk tjej som spelar collegefotboll i USA. Yolanda har kenyansk pappa och svensk mamma och om man ska tro det som står i artikeln antyder Yolanda rasism som en av orsakerna till att hon inte blivit uttagen till landslaget.

Antingen så gör Aftonbladet bort sig och vinklar det Yolanda sagt till att handla om just rasism, eller så tror Yolanda verkligen att hennes ursprung är en av anledningarna till att hon blivit förbisedd i blågult.

Det är tragiskt vilket som.

Jag kan förstå att Yolanda, som tydligen är väldigt framgångsrik i USA, är besviken över att inte ha fått chansen i U23 -eller A-landslag. Men snälla, låt inte detta handla om hudfärg. Förbundskapterna tar ut de spelare som de tycker är bäst för tillfället, om de spelarna sen är vita, bruna eller randiga är totalt oväsentligt. Uppmärksamma istället det faktum att det antagligen inte finns resurser för Thomas Dennerby att åka till USA för att titta på Yolanda. Där har vi ett verkligt problem.

Kommentarer
Postat av: J

Så du tror inte att det förekommer vare sig homofobi eller rasism inom fotbollen? Konstigt att just fotbollen skulle vara fredad då det finns överallt annars. Att du dessutom rakt av bortförklarar henne som hysteriskt känns smaklöst.

2007-06-19 @ 08:52:56
Postat av: Mats

Men nu så handlar det inte så mycket om att åka till USA för att kolla på Yolanda, utan mer om att scouta henne när hon är hemma i Sverige och spelar. Att någon av förbundskaptenerna inte kan kolla upp henne när hon spelar i norrettan är svagt och på gränsen till tjänstefel. Om Lena Videkull inte har tid att scouta intressanta spelare (annat än dem som finns i Skåne eller i Göteborgstrakten) är det frågan om hon skall vara förbundskapten över huvudtaget.
Apropå rasism inom svensk damfotboll vill jag bara påminna om vad Anna Fredlund (en annan kvinnlig mörkhyad spelare) utsattes för förra säsongen i norrettan när Danmark mötte Gideonsberg på bortaplan.

2007-06-19 @ 09:37:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback