Katastrofen i München

Klockan är två den 6:e februari 1958. Snön faller över flygplatsen i Munchen. Flight 609 från Belgrad har precis mellanlandat för att tanka. Ombord på planet finns spelare och ledare från Manchester United tillsammans med supporters och journalister.

När planet ska lyfta igen börjar problemen. Piloterna gör två misslyckade startförsök innan de bestämmer sig för att prova en tredje gång.

Motorerna vrålar och snön sprutar kring hjulen när planet rusar fram längs startbanan. I samma ögonblick som piloterna försöker lyfta det från marken tappar det fästet, kraschar genom ett staket och fortsätter över en väg.

När det slutligen stannar hörs inga rop från kabinen.

Spelaren Harry Gregg sparkar sig ur vraket. Han möts av kaptenen Thain som uppmanar honom ta skydd. Planet kan explodera. Gregg ignorerar uppmaningen och kastar sig tillbaka in i den demolerade flygplanskroppen för att undsätta ett skrikande barn och hennes mor, som brutit båda benen. Han räddar Dennis Viollet och Bobby Charlton genom att tag i deras skärp och dra dem ut ur planet.

Totalt dör 23 människor. Åtta av dessa är United-spelare. Sir Matt Busby skadades allvarligt men överlevde.

Olyckan förde Uniteds och the Busby Babes rykte över hela världen, tragiska händelser har ju en förmåga att göra sånt.

Det fruktansvärda som hände den där februaridagen för 50 år sen är utan tvekan en av anledningarna till att United idag är ett av världens med älskade lag, med fans i jordens alla hörn.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback